Zelf pizza maken is erg leuk (zeker voor kinderen), lekker, gezond (want je bepaalt zelf wat je er op doet), handig om je koelkast eens mee leeg te maken, maar wel tijdrovend: als je met de hand pizza deeg maakt dan kost dit je zeker een half uur tijd met kneden, daarna moet het rijzen en dan is het maar de vraag of het goed lukt. Het klaarzetten van de ’topping’ voor je pizza kost ook al aardig wat tijd, dus het is handig als je het deeg eenvoudig door iemand anders, of ‘iets’ anders zou kunnen laten doen. En dat kan: met een broodbakmachine.
De meeste broodbakmachines hebben een aparte functie voor het maken van deeg, op mijn broodbakmachine heet deze functie ‘dough’ (Engels voor ‘deeg’). Als ik deze optie kies gaat de machine mengen, kneden, verwarmen voor het rijzen, nog een keer kneden en daarna weer rijzen, en dat alles in twee uur (120 minuten) tijd. Binnen deze twee uur heb ik genoeg tijd om de ingrediënten voor mijn pizza te snijden (ui, paprika, tomaat, olijven, champignons, etc.) te raspen (kaas) en te bakken (shoarma, gehakt, salami, uienringen, etc.). Ook maak ik in de tussentijd het tomatenpuree-mengsels met wat olijfolie en pesto. Als ik alles klaar heb maak ik mijn aanrechtblad schoon en strooi ik wat bloem voor het uitrollen van het pizzadeeg.
Ingrediënten voor pizza uit de broodbakmachine (4 pizza’s):
- 200 ml water (lauw warm)
- 500 gram bloem (patentbloem heb ik altijd in huis voor het maken van pasta, dit is een hele fijne maling en dit werkt erg goed in een broodbakmachine)
- 7 gram gist (droog)
- Theelepel suiker
- Snufje zout
- Scheutje olijfolie
Bereiding
Doe de ingrediënten op deze volgorde in de broodbakmachine en zet hem op ‘deeg’, en maak daarna de topping voor je pizza klaar en ruim rustig op. Pak je bakplaat voor in de oven, bestrooi deze met wat bloem en vergeet niet je oven voor te verwarmen als je de pizza’s aan het beleggen bent.
Pizza van spelt – Je kunt heel goed speltmeel gebruiken voor pizza’s, vervang in bovenstaand recept simpelweg de patentbloem voor speltbloem.
Als de broodbakmachine zijn deeg programma heeft afgerond dan heb je genoeg deeg voor vier pizza’s. Ik maak zelf graag Calzone pizza (dichtgevouwen, in de vorm van een halve cirkel) omdat je er dan tegelijkertijd twee naast elkaar kunt bakken op één ronde bakplaat, maar het eet ook gemakkelijk en neemt makkelijker mee (bijvoorbeeld naar het werk, twee halfjes op elkaar past in een flinke broodtrommel) en blijft langer warm.
Neem het deeg uit de broodbakmachine en verdeel het eerst in twee stukken en verdeel beide stukken weer in tweeën, je hebt nu vier stukken deeg. Je zult merken dat het deeg erg luchtig is, dit betekent dat het goed gelukt is en je heerlijke pizza’s kunt gaan bakken. Rol elk stuk deeg uit met een deegroller op een werkblad waar je wat bloem op hebt gestrooid. Hoe dunner je het deeg uitrolt hoe lekkerder de pizza wordt (een dikke bodem hoort echt niet, je eet dan brood). Leg het uitgerolde deeg op de bakplaat, vouw de randen naar binnen (voor een gewone ronde pizza) en besmeer met het tomatenpuree-mengsel (een kwastje is erg handig maar het moet eigenlijk met een lepel). Daarna beleg je de pizza met topping en bak je hem 12 minuten op 220 graden in de oven Voor een Calzone: vouw de randen niet naar binnen maar besmeer het deeg met tomatenpuree en beleg de helft met topping, vouw dan de helft van het deeg over de andere belegde helft heen en vouw de randen dicht (druk aan met een vork als dit beter gaat). Bestrijk de bovenkant van de Calzone met tomatenpuree (dit vind ik lekker: je krijgt dan ook bovenop een tomaten-smaak) en bak deze 14 minuten op 220 graden in de oven. Je kunt dus twee Calzone pizza’s naast elkaar bakken, handig!
Tip: Ik ben een groot fan van shoarma (of gekruid gehakt, beiden eerst even gaar bakken!) op mijn pizza, lekker met knoflooksaus…






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!