Na mijn pizza van speltbloem en het recept voor een Calzone pizza van tarwebloem nu een recept voor het maken van pizzadeeg met volkoren tarwebloem. Ik maak dit pizzadeeg in een broodbakmachine maar je kunt het ook met de hand doen, net waar je zin in hebt.
Pizzadeeg maken
Je hebt nodig (voor 4 pizza’s) de volgende ingrediënten:
- 500 gram volkorenbloem
- 230 ml water
- 7 gram gist
- Zout
Keukengerei
- Deegroller
- Bakplaat
- Oven
- Vork (als je het pizzadeeg met de hand maakt)
- Theedoek (als je het deeg met de hand maakt)
- Grote kom (als je het deeg met de hand maakt)
- Broodbakmachine met deegprogramma (als je het pizzadeeg met de broodbakmachine maakt)
Bereiding pizzadeeg
Met de broodbakmachine
Doe het water, dan de bloem in het bakblik, voeg in een kuiltje in het midden de gist toe, strooi zout langs de randen. Plaats het bakblik in de broodbakmachine en zet hem op de deeg-stand en start de broodbakmachine.
Als trotse eigenaar van een broodbakmachine ga je nu rustig je pizza topping maken: alle tijd voor het snijden van tomaat, ui, paprika, champignons, salami, olijven… De broodbakmachine maakt het deeg.
Met de hand
Doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe daar de gist in. Roer nu met een vork rustig als je -langzaam- water toevoegt. Voeg telkens net genoeg water toe om het nat genoeg te maken om te kunnen roeren. Als het water op is lijkt het alsof je te weinig water hebt gebruikt, maar dit is niet zo, voeg geen extra water toe! Kneed nu het deeg tot een gladde bal deeg, eventueel in 2 of vier stukken als dit makkelijker kneedt (kneden is zwaar werk). Houd er rekening mee dat je wel een half uurtje aan het kneden bent voordat het deeg goed is.
Dek het deeg in de kom nu af met een licht vochtige theedoek en plaats het deeg een uurtje in een warme niet-tochtige ruimte. Na een uur is het deeg gerezen, voeg nu het zout toe en kneed nogmaals ongeveer 15-20 minuten om het daarnaa weer een uurtje te laten rijzen. Het deeg is nu klaar voor gebruik.
Pizza maken van zelfgemaakt volkorenpizzadeeg
Leg een flinke eetlepel bloem op de bakplaat en schuif de bloem over de plaat zodat deze overal bloem bevat. Giet de overgebleven bloem nu op je werkblad.
Deel het pizzadeeg in 4 stukken en rol elk stuk uit op je werkblad uit met de met bloem bestoven deegroller. Leg elk stuk deeg nu op een bakplaat en beleg deze met gepureerde gepelde tomaten, groente en vlees. Bak de pizza af op 250 graden ongeveer 12-15 minuten.
Als je tijd wilt besparen maak dan Calzone pizza’s: leg alleen groente en vlees op één helft van het deeg en vouw de andere helft over de belegde helft heen, vouw de randen dicht en bestrijk de bovenkant met wat olijfolie. Er passen 2 Calzone pizza’s op 1 bakplaat. Bakken 14-16 minuten op 250 graden.
Ankie zegt
Hallo, ik zag het recept voor volkoren pizzadeeg. Gebruik je daarin verse gist of droge gist? Groet, Ankie
Marianne zegt
Ik gebruik droge gist voor mijn pizzadeeg, omdat mijn gist-experiment voor verse gist helaas mislukt is…