Poffertjes maken
Tot mijn vreugde zie ik regelmatig poffertjes op de menukaart staan in Nederland. Poffertjes zijn een ware traktatie en zijn gemakkelijk thuis te maken met de juiste spullen: een goede poffertjespan, een vork en knijpfles voor poffertjesbeslag (want dat scheelt een hoop geknoei). Poffertjes zijn van oorsprong Frans, maar we mogen ze graag als typisch Hollandse lekkernij betitelen. Poffertjes worden behalve in restaurants ook in poffertjeskramen verkocht, getrainde poffertjesbakkers bakken op een koperen poffertjesplaat duizenden poffertjes per uur. Thuis hoeft het gelukkig niet zo snel, maar kan het wel net zo lekker. Best verkochte bestek
Poffertjes maken – Recept poffertjes – Poffertjes bakken – Poffertjespan – Poffertjesplaat – Doseerfles poffertjes
Traditioneel Recept Poffertjes
Ingredienten
- 100 gram bloem
- 100 gram boekweitmeel
- 400 ml lauwwarme melk of water
- 1 ei
- 1 theelepel (5 gram) gedroogde gist of 20 gram verse gist
- Halve theelepel zout
- 50 gram gesmolten boter
- 1 eetlepel stroop
Bereiding
- Los de gist op in de lauwwarme melk of het water
- Doe het zout in een kom en voeg de bloem toe, maak in het midden een kuiltje en giet hierin het water of de melk waarin je de gist hebt opgelost.
- Roer nu rustig de bloem door het vocht, begin aan de binnenkant en meng langzaam steeds meer met het vocht zodat het niet gaat klonten.
- Voeg halverwege de boter, stroop en het ei toe en meng dit ook goed door het beslag. (Je kunt boter eenvoudig snel smelten door het een paar seconden in de magnetron te verwarmen in een schaaltje).
- Dek de kom nu af met een vochtige theedoek en laat 45 tot 60 minuten rusten op een warme plek.
Poffertjes bakken – Techniek

Poffertjesplaat
Als je beslag klaar is zet je de poffertjespan op middelhoog vuur en verdeel je een druppeltje olie met een kwastje of stukje keukenpapier over de holtes van de poffertjespan. De pan moet goed heet worden. Afhankelijk van het materiaal van de pan kan je al na een paar minuten beginnen met het verdelen van poffertjesbeslag met een beslag-fles of lepel. Giet elk kuiltje voor driekwart vol met beslag. Giet niet te veel beslag in de kuiltjes want de poffertjes zullen uitzetten naarmate ze garen. Begin met vullen van het binnenste kuiltje en werk naar buiten toe. Zodra je het laatste kuiltje hebt gevuld is de eerste vaak al klaar om gedraaid te worden, afhankelijk van de temperatuur en de omvang van de poffertjespan (zie uitleg hieronder). Als een poffertje aan de bovenkant bijna droog is dan kan deze worden gedraaid met een vork of prikker, soms lukt het niet in één keer maar na wat oefenen gaat het eenvoudig. Draai alle poffertjes om en zodra de laatste is gedraaid zal de eerste goed zijn om uit de pan te worden gehaald. Haal alle poffertjes in de volgorde waarin je ze hebt gegoten uit de pan en leg ze op een bord. Vet de poffertjespan weer in met een druppeltje olie voor de volgende ronde. Poffertjes eet je met poedersuiker, boter en eventueel wat stroop.
In deze video is de techniek van het maken van het beslag en het draaien van de poffertjes goed te zien:
De Poffertjespan
Een poffertjespan of poffertjesplaat is van dat keukengerei dat je gebruikt voor slechts één gerecht: poffertjes. Daarom is de keuze tussen de verschillende poffertjespannen niet zo lastig. Waar je op moet letten is de afmeting: hoeveel poffertjes wil ik in één keer bakken? De kleinste pannen hebben een capaciteit van zeven poffertjes, de grootste van 15 poffertjes per bak-ronde. Een typische portie poffertjes in ongeveer 12 stuks. Ben je niet van plan 30 poffertjes per persoon te gaan bakken voor een kinderpartijtje dan is een grote pan misschien niet noodzakelijk. Houd er wel rekening mee dat het bakken van poffertjes een doorgaand proces is: je giet alle poffertjes en zodra je de laatste hebt gegoten is de eerste vaak al klaar om te worden omgedraaid. Met een grote pan is dit het geval en maak je binnen een aantal minuten de volle hoeveelheid poffertjes. In een kleinere pan ben je eerder klaar met gieten maar is het eerst gegoten poffertje niet klaar om gedraaid te worden als je klaar bent met het gieten van alle poffertjes en zal je dus moeten wachten, de poffertjes garen net zo snel in een grote als in een kleine pan dus met een grotere poffertjespan bak je simpelweg meer poffertjes in dezelfde tijd als je doet in een kleinere poffertjespan.
Poffertjespan gietijzer
Naast de afmetingen van de pan is het materiaal van de poffertjespan belangrijk. Er zijn drie opties: gietijzer, plaatstaal en aluminium met anti-aanbaklaag. De gietijzeren poffertjespan heeft als voordeel dat hij zwaar is en dus niet makkelijk schuift of glijdt op het fornuis of de kookplaat, wat een stuk prettiger werkt dan een lichte pan. Daarnaast heeft gietijzer goede warmte-geleidende eigenschappen: de warmte wordt egaal verdeeld over de pan (de middelste poffertjes garen niet sneller dan de buitenste poffertjes) en gietijzer kan zeer goed tegen hoge temperaturen en langdurige verhitting en houdt deze temperatuur bovendien lang constant en vast. Het nadeel van een gietijzeren poffertjespan is dat hij zwaarder is dan aluminium of plaatstaal en dat het niet verstandig is om gietijzeren pannen met zeep (afwasmiddel) schoon te maken omdat hij daarvan gaat aanbranden en kan gaan roesten. Een gietijzeren poffertjespan maak je schoon met een borstel en heet water, waarna je hem afneemt met keukenpapier zodat een beschermende vetlaag op de pan achterblijft. Gietijzeren pannen werken daarnaast zeer goed op inductie.
Bol.com


Een ruimer overzicht van gietijzeren poffertjespannen vind je hier>>
Poffertjespan plaatstaal
De plaatstalen poffertjespan is iets lichter dan de gietijzeren pan en daardoor wat eenvoudiger te draaien of tillen op het fornuis of de kookplaat (plaatstaal werkt ook prima op inductie). Daarnaast is plaatstaal vaak goedkoper dan gietijzer maar toch met gelijkwaardige goede eigenschappen waaronder goede warmtegeleiding. Ook plaatstaal werkt minder goed als het wordt gereinigd met zeep, gebruik daarom warm water en een borstel om een plaatstalen poffertjespan schoon te maken. Na het reinigen neem je de plaatstalen poffertjespan af met keukenpapier of een theedoek die vuil mag worden en de pan is weer klaar voor een volgend gebruik.


Een ruimer overzicht van plaatstalen poffertjespannen vind je hier>>
Poffertjespan aluminium met anti-aanbaklaag
Aluminium is licht van gewicht en goedkoop in productie, daarom zijn aluminium poffertjespannen goedkoper dan gietijzeren poffertjespannen of poffertjespannen van plaatstaal. Het nadeel van aluminium is dat het de warmte niet zo goed vasthoudt waardoor mogelijk niet alle poffertjes gelijkmatig zullen garen (tenzij een goede vlam-verdeler wordt gebruikt). Ook worden aluminium poffertjespannen uitgerust met een (meestal) teflon anti-aanbaklaag, iets waar niet iedereen zo blij mee is: Teflon bevatte voorheen PFOA’s, stoffen bij hoge temperaturen giftige dampen zouden kunnen laten ontsnappen. Inmiddels wordt het gebruik van PFOA’s niet meer toegestaan dus een pan met Teflon die je nu koopt zal geen PFOA’s bevatten en dus zal een aluminium poffertjespan bij normaal gebruik geschikt zijn voor het veilig maken van heerlijke poffertjes. Aluminium is licht van gewicht en zeer makkelijk schoon te maken met een sopje van heet water en afwasmiddel. Schoonmaken in de vaatwasser wordt niet aangeraden omdat dit de anti-aanbaklaag aan kan tasten waardoor deze minder goed werkt. Sommige aluminium poffertjespannen zijn door de fabrikant geschikt gemaakt voor gebruik op inductie.
Een ruimer overzicht van aluminium poffertjespannen vind je hier>>
De Poffertjesplaat
Mijn advies is een gietijzeren poffertjespan of poffertjesplaat te kopen als je poffertjes wilt maken op een fornuis/kookplaat omdat de manier van bakken (langdurig en sterk verhitten) en het comfort tijdens het bakken (veel activiteit in de pan) het meest is gebaat bij een zware gietijzeren poffertjespan die een constante temperatuur houdt. Een lange steel aan een poffertjespan heeft niet zo heel veel functie bij het bakken van poffertjes (je gaat ze niet husselen) dus is een poffertjesplaat een goede keuze: aan een poffertjesplaat zitten twee handvatten en geen steel. Ook is een poffertjesplaat, net als een poffertjespan met steel, op te hangen maar neemt hij minder ruimte in bij het opbergen. Het blijft echter een persoonlijke keuze: voor het tussentijds verplaatsen/verschuiven van de poffertjespan is een poffertjespan met steel weer handiger dan een poffertjesplaat omdat je een poffertjesplaat tijdens gebruik niet zomaar kunt vastpakken (je hebt dan ovenhandschoenen nodig). Verdere uitleg over het verschil tussen gietijzeren poffertjespannen en poffertjesplaten, en een overzicht van gietijzeren poffertjesplaten (en mijn keuze) vind je hier>>



Een ruimer overzicht van poffertjesplaten vind je hier>>
De Poffertjes beslag fles
Bij het maken van poffertjes moet in elke holte van de poffertjespan een kleine hoeveelheid beslag worden gegoten. Doe je dit met een lepel dan is de kans groot dat je beslagdraden maakt tussen de poffertjes. Het nadeel hiervan is dat deze draden dun zijn en daardoor snel verbranden, daarnaast is het draaien van de poffertjes lastig als ze aan elkaar vast zitten (tenzij je ze snel na het gieten losmaakt). Daarom is de poffertjes beslag fles uitgevonden, hiermee is het doseren van poffertjesbeslag eenvoudig en snel en gaat geen beslag verloren, verbanden de slierten niet en zijn de poffertjes los van elkaar eenvoudig om te draaien. Uiteraard is deze beslag fles ook goed te gebruiken voor bijvoorbeeld pannenkoekenbeslag, dressings en sauzen.
Een ruimer overzicht van beslagflessen vind je hier>>
Lees ook: Poffetjespan of poffertjesplaat – Doseerfles poffertjes






leuk. ik moet mijn oude gietijzeren poffertjespannen weer eens uit de kelder gaan halen.
tip voor beslagfles:
een gewone fles of de meeste beslagflessen druppelen na het knijpen altijd wat na. neem een ketchupfles van de lidl. die heeft een soort van membraan dat niet nalekt. ik gebruik het zelf voor andere toepassingen in de keuken, maar hij lijkt me uitstekend bij het vullen van al die holletjes.
Ja poffertjes doen het altijd goed. Ik ga de ketchup-fles eens proberen, dank! :-)
is dat nou toevallig! ik heet ook joppe en doe precies hetzelfde.
Parallel universum? ;-)
Dank! Leuke tips! Wist niet dat ik de gietijzerenpan nog op de inductie kon gebruiken.. Even bij mijn moeder de kast in duiken :-)
Grt. Miriam
Ja, gietijzer werkt perfect op inductie, zeker even die oude poffertjesplaat opzoeken, even schoonmaken, beetje invetten en dan lekker poffertjes bakken. Ouderwets lekker :-)
mijn poffertjes bakken aan hoe kan dat ik heb eerst pan warm gemaakt en ingesmeerd met olie en toen beslag maar plakt aan de bodem vast heb toch een echte gietijzere pan
Je kunt proberen wat olie toe te voegen aan het beslag, je kunt ook de pan nog wat heter laten worden en na elke ronde even opnieuw invetten. Was ook de poffertjespan niet af met zeep, maar spoel en borstel met heet water, en vet hem na het afwassen nog even in met wat olie zodat hij niet te droog wordt maar het vet in de poriën van het metaal kan trekken.