Lees ook: Poffertjes maken – Doseerfles poffertjes – Poffertjespan voor Elektrisch koken
In dit artikel over het bakken van poffertjes kwam ik tot de conclusie dat gietijzer de beste eigenschappen heeft voor het bakken van poffertjes: gietijzer is zwaar, wat prettig is voor een pan waarin je constant bezig bent (gieten en draaien van de poffertjes), het houdt warmte goed vast, wat precies de bedoeling is als je langere tijd op dezelfde temperatuur wilt bakken, zoals je dat doet bij het bakken van poffertjes. Bovendien werkt gietijzer uitstekend op alle warmtebronnen. Een gietijzeren poffertjespan of -plaat heeft dus de voorkeur, maar is het nu verstandiger een poffertjespan of een poffertjesplaat te gebruiken? (Geen tijd om te lezen? Ga direct naar ‘Mijn keuze‘).
Best verkochte poffertjesplaat
Ocina Poffertjespan Set 19 Poffertjes - Poffertjesmaker Inductie - Poffertjesplaat - Incl. Doseerfles - 6 Vorkjes en Hitte Bestendige Wanten - Gietijzeren Pan - Gratis receptenboek
De poffertjespan
Een poffertjespan ziet eruit als een koekenpan maar dan met kuiltjes erin: ronde schijf met een steel er aan. Die steel is bij een koekenpan heel nuttig: je kunt de pan ermee bewegen om bijvoorbeeld je aardappeltjes even om goed te verdelen over de pan of om ze met één vloeiende beweging om te gooien. Of als je een pannenkoek bakt om deze te draaien. De steel blijft wat koeler doordat het zo lang is en je kunt de steel daarom met blote handen vastpakken. Bij het bakken van poffertjes draai je de poffertjes niet door de pan te bewegen, je draait de poffertjes met een vorkje. Je kunt de poffertjespan tussentijds wat verschuiven door de steel vast te pakken en je hebt dan geen handschoenen nodig, maar de enige reden dat je de poffertjespan tussentijds zou moeten verschuiven is omdat je hem per ongeluk van z’n plaats hebt geduwd – mogelijk doordat er een lange steel aan zit.
Een ruimer overzicht van gietijzeren poffertjespannen vind je hier>>
Je hebt dus vrij weinig aan die lange steel en deze zit eerder in de weg dan dat hij nuttig is. Je kunt de poffertjespan ophangen aan de steel, maar je kunt een poffertjesplaat ook ophangen aan de handvatten, dus dat voordeel geldt voor beiden.
De poffertjesplaat
Een poffertjesplaat heeft geen lange steel, maar twee handvatten. Je legt de poffertjesplaat op je gasfornuis of kookplaat en laat de plaat warm worden. Je hoeft nu de plaat niet meer te verplaatsen, dus hoef je de plaat ook niet meer aan te raken. Je vet de kuiltjes in met een kwastje en giet daarna het poffertjesbeslag in de kuiltjes, je draait de poffertjes om met een prikkertje en haalt ze, als ze klaar zijn, uit de pan met hetzelfde prikkertje. De poffertjesplaat kan gewoon blijven liggen, en dat doet hij ook wat hij is zwaar (zeker als hij van gietijzer is gemaakt).
een poffertjesplaat heeft, wat mij betreft, dan ook veel meer voordelen dan een poffertjespan en daarom ben ik van mening dat een poffertjesplaat veel efficiënter en effectiever is dan een poffertjespan. En poffertjesplaten zijn vaak ook nog eens goedkoper dan poffertjespannen…
Maar wat is een goede gietijzeren poffertjesplaat?
Gietijzeren poffertjesplaten overzicht
Hieronder vind je een overzicht van gietijzeren poffertjesplaten, te koop bij de verschillende webshops. Let op: veel fabrikanten en webshops noemen hun poffertjesplaten ‘poffertjespan’, wellicht omdat een ‘poffertjesplaat’ in de volksmond ‘poffertjespan’ heet, maar het kan verwarrend zijn.
Imperial Kitchen Poffertjesplaat
De goedkoopste van het stel, deze poffertjesplaat van Imperial Kitchen. Opvallend: deze plaat is aan de onderkant gecoat met zwart email en is (daardoor?) niet geschikt voor inductie. De reviews zijn gematigd positief: men vindt dat de pan erg ruw is en er zitten geen instructies bij voor het inbranden – iets dat nodig blijkt te zijn.
- Merk: Imperial Kitchen
- Materiaal: Gietijzer
- Diameter: 25 cm
- Dikte: 2 cm
- Gewicht: 2750 gram
- Capaciteit: 15 poffertjes
- Warmtebronnen: Niet voor inductie
De Imperial Kitchen Poffertjesplaatis verkrijgbaar bij:
Bol.com | €23,95 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €29,49 3 nieuw vanaf €29,49 | Amazon.nl ► |
Dobeno klassieke gietijzeren poffertjesplaat
Deze poffertjesplaat lijkt qua specificaties heel erg veel op het model hierboven: ook gecoat, alleen staat bij deze vermeld dat het om een coating van zwart email gaat. De afmetingen zijn gelijk, alleen de afbeelding klopt niet want daarop staan 19 kuiltjes en deze poffertjesplaat heeft een capaciteit van 15. Bij het lezen van de reviews valt ook te lezen dat de afbeelding niet overeenkomt met het geleverde product, maar dat deze poffertjesplaat wel heel fijn werkt.
- Merk: Merkloos
- Materiaal: Gietijzer
- Diameter: 25 cm
- Dikte: 3 cm
- Gewicht: 3000 gram
- Capaciteit: 15 poffertjes
- Warmtebronnen: Alle (ook inductie)
De Dobeno klassieke gietijzeren poffertjesplaat is verkrijgbaar bij:
Relance Poffertjesplaat blauw
Deze poffertjesplaat van Relance is vrij stevig geprijsd maar wel van een heus merk en geschikt voor inductie. Hij is blauw van kleur en dat is opvallend: alle andere poffertjesplaten zijn zwart. De reviews zijn positief.
- Merk: Relance
- Materiaal: Gietijzer
- Diameter: 25 cm
- Dikte: 3 cm
- Gewicht: 3000 gram
- Capaciteit: 15 poffertjes
- Warmtebronnen: Alle
De Relance Poffertjesplaat blauw is verkrijgbaar bij:
Inno Cuisinno Poffertjesplaat
Deze poffertjesplaat wordt verkocht als ‘niet geschikt voor inductie’ maar als ik de reviews lees dan werkt hij wel op inductie, en waarom ook niet: het is een plaat van gietijzer. De plaat is, volgens de omschrijving, 1,5 cm dik, en dat is dunner dan we bij de andere platen zien. De reviews zijn echter positief en de prijs is netjes.
- Merk: Inno Cuisinno
- Materiaal: Gietijzer
- Diameter: 24 cm
- Dikte: 1,5 cm
- Gewicht: 2500 gram
- Capaciteit: 15 poffertjes
- Warmtebronnen: Niet voor inductie (of toch wel?)
De Inno Cuisinno Poffertjesplaat is verkrijgbaar bij:
Poffertjesplaat AWB/ARO
Dit is een beetje een mysterieuze poffertjesplaat omdat hij bij verschillende webshops onder verschillende namen wordt verkocht. Ook staat bij de ene verkoper dat je er 19 poffertjes mee kunt bakken en bij de ander dat het er (gewoon) 15 zijn. Soms is hij geschikt voor inductie en soms niet. Echt goedkoop is ‘ie ook niet, helaas.
- Merk: Diverse merken
- Materiaal: Gietijzer
- Diameter: 23,5 cm
- Dikte: 2 cm
- Gewicht: 2500 gram
- Capaciteit: 15 poffertjes
- Warmtebronnen: Voor alle warmtebronnen (ook inductie)
De ARO Poffertjesplaat gietijzer voor 15 poffertjes is verkrijgbaar bij:
Poffertjesplaat op inductie?
Wat opvalt is dat 3 van de 8 gietijzeren poffertjesplaten hierboven volgens de fabrikant niet geschikt zijn voor inductie maar wel voor alle andere warmtebronnen (dus wel voor de elektrische kookplaat, keramische kookplaat, halogeen kookplaat).
Dit is opvallend omdat gietijzer als materiaal uitstekend geschikt is voor gebruik op inductie (het is heel goed magnetiseerbaar). Wat het geval zou kunnen zijn is dat de poffertjesplaten die volgens de fabrikant ongeschikt zijn voor inductie geen platte bodem hebben, en wellicht ‘denkt’ men dan: een pan die op een inductiekookplaat staat moet een platte bodem hebben anders werkt het niet. En dit klopt niet: bij een elektrische kookplaat (die ouderwetse zwarte plaatjes) en bij een keramische kookplaat of halogeen kookplaat is het juist zo dat de bodem van de pan zo vlak mogelijk moet zijn omdat warmte van de kookplaat overgebracht moet worden op de pan. Dus hoe beter de pan ‘aansluit’ op de kookplaat, hoe beter de warmte wordt overgedragen op de pan. Bij inductie wordt de warmte in de bodem van de pan opgewekt middels magnetisme, dus zelfs als deze bodem een centimeter boven de kookplaat zou zweven dan werkt dat nog. Het is daarom vreemd dat een gietijzeren poffertjespan zonder vlakke bodem niet zou werken op inductie maar wel op een andere warmtebron waarbij warmte vanaf de kookplaat overgebracht wordt op de bodem van de pan.
Je zou verwachten dat een niet-vlakke poffertjespan niet geschikt wordt geacht voor gebruik op een warmtebron zoals elektrisch, keramisch of halogeen, en juist wel geschikt wordt geacht voor gas en inductie.
Ik weet niet waarom fabrikanten aangeven dat hun poffertjesplaat niet zou werken op inductie terwijl dit wel het geval is (gebruikers merken het op in hun reviews). Wat wel opvalt is dat poffertjesplaten die volgens de fabrikant geschikt zijn voor gebruik op inductie meestal duurder zijn. Gelukkig zijn er uitzonderingen.
Poffertjesplaat van gietijzer – Mijn keuze
Één van die uitzonderingen is deze poffertjesplaat van Inno Cuisinno. Deze poffertjesplaat is geschikt voor alle warmtebronnen (ook inductie – want het is gietijzer – en de oven, mocht je dat nodig hebben) en is netjes geprijsd. Bovendien is deze poffertjesplaat reeds ingebrand door de fabrikant en de reviews zijn positief.
Inno Cuisinno - Poffertjesplaat - gietijzer
Nog meer poffertjesplaten? Je vindt ze in het overzicht hieronder:
Lees ook: Poffertjes maken – Doseerfles poffertje
GoodFoodFox zegt
Tjonge, ik wist niet eens dat er nog zoveel poffertjespannen bestonden. Ik gebruik zelf een geërfd exemplaar dat inmiddels al ruim 40 jaar oud moet zijn, misschien wel ouder. Hij is van gietijzer, en dus loodzwaar. Of het ding geschikt is voor inductie weet ik dan niet, in die tijd bestond dat denk ik nog niet eens.
Ik heb ook wel eens een anti-aanbak poffertjespan gebruikt, en dat is feitelijk een pan die van onderen hol is, en van boven gecoat met teflon of iets dergelijks. De pan weegt bijna niks, en is helemaal niet prettig in gebruik. Ok, je poffertjes bakken niet zo snel aan, maar ook met een gietijzeren poffertjespan gebeurt dat niet zo snel, als je het goed doet.
Voor de mensen die een poffertjespan willen kopen en een pan met anti-aanbaklaag tegen komen: doe het niet. Ga voor een ouderwetse gietijzeren. Dat bakt uiteindelijk toch lekkerder.
Marian zegt
Hoi Rick,
Ik kan je verzekeren: als die poffertjesplaat van gietijzer is, dan gaat hij werken op inductie. Houd er maar eens een magneet tegenaan; blijft ‘ie plakken? Dan is de poffertjesplaat gemaakt van een magnetiseerbaar metaal (zoals gietijzer) en dan kan de inductiekookplaat deze verhitten.
Het maakt niet uit hoe oud je pan is, het gaat om het materiaal dat gebruikt is in de bodem van de pan. Magnetisme is van alle tijden, zeg maar ;-)
W. de Kloe zegt
Bedankt voor het duidelijke overzicht en uitleg. Ik zocht een poffertjesplaat/-pan voor keramisch.
Marian zegt
Elke poffertjespan of poffertjesplaat werkt in feite op een keramische kookplaat; een keramische kookplaat is eigenlijk niets anders dan een glasplaat met warmte-elementen eronder, dus wat je er ook op zet – het wordt verhit.
Wel geldt: hoe vlakker de bodem hoe beter de warmtegeleiding op een keramische kookplaat, immers: de warmte moet via direct contact worden overgedragen, dus hoe beter het contact (vlak op vlak) hoe beter de warmte-overdracht en dus hoe efficiënter (en sneller) de pan opwarmt.
Chris zegt
Voor de eerste keer gebruik ik mijn (imperial houseware) poffertjesplaat van gietijzer.
Ik heb ze heel heet laten worden en elke holte goed ingevet…. toch krijg ik ze niet omgedraaid, ze bakken allemaal aan. Ik heb ze afgebakken in de oven :(
Marian zegt
Wat ‘n tegenvaller :-(
Wellicht kan je proberen wat olie/gesmolten boter toe te voegen aan het beslag.
Ik was de plaat niet met zeep maar alleen heet water en een borstel, hierdoor blijft de plaat vettig. Ik heb dan ook geen last van het blijven plakken van de poffertjes, ook niet bij de eerste keer bakken.
Ik hoop dat de poffertjes bij de volgende keer wel goed omdraaien.