Feest bij de groenteboer want er liggen weer pompoenen! Typisch zo’n seizoensgroente waar ik blij van word. Aardbeien en asperges staan ook op mijn lijstje ‘lekker dat ze er weer zijn’, maar met pompoen kan je echt lekker kokkerellen. Eerder maakte ik al pompoensoep met gember en een pompoentaart, en dit keer een pompoen recept voor stoofpot in mijn nieuwe braadpan. En stoven is net zo prettig als een ovengerecht: je moet het lang laten garen dus kan je ondertussen opruimen en eventueel toetje voorbereiden, of gewoon op de bank gaan zitten met kaasjes en een glaasje natuurlijk, want daar is het tenslotte altijd het juiste seizoen voor. Toch?
Pompoen stoofpot met (geiten)kaas
Ingrediënten
- 1 pompoen (ik neem de Bio versie; veel meer smaak en lekker niet schillen)
- 1 courgette
- 3 teentjes knoflook
- 2 ui
- 2 eetlepel olijfolie
- 800 g kikkererwten (blik à 400 g)
- 400 g tomatenblokjes (blik) maar houd een tweede blik achter de hand
- 2 theelepel gemalen komijn (djinten) of hele korrels
- Halve theelelep cayennepeper
- 2 kaneelstokjes
- 1 theelepel kaneel
- 150 g zachte (geiten)kaas
- Zout en peper
[soliloquy slug=”pompoen-recept-voor-stoofpot”]
Bereiding
- Was de pompoen en snijd het kontje en het steeltje eraf (gebruik een groot scherp mes!)
- Snijd van elke kant van de pompoen een stuk van ongeveer 4-6 centimeter af zodat je een dobbelsteen overhoudt
- Snijd de hoeken van de dobbelsteen af en snijd ook andere stukken weg zonder pitten, je houdt nu alleen de binnenkant, een soort bal met pitten en draden, over
- Snijd nu de grotere stukken pompoen in repen en daarna in blokjes
- Snipper de uit en zet de braadpan op laag vuur met de olie erin
- Snijd de courgette in grove stukken
- Maak de knoflook schoon en snijd deze in kleine stukjes
- De pan is nu wel op temperatuur: doe de ui in de olie en laat rustig fruiten
- Voeg na een minuut of 3-4 de knoflook toe
- Voeg ook de gesneden pompoen en de courgette toe, roer lekker door elkaar
- Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze toe aan het mengsel in de pan
- Voeg nu de komijn, cayennepeper, kaneelstokjes en kaneel toe en roer even door
- Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed door, als je denkt dat het mengsel te droog is voeg je nog een blik tomatenblokjes toe, je kunt het ook even laten gaan en later meer tomatenblokjes toevoegen
- Voeg zout en peper naar smaak toe
- Laat het mengsel nu zacht stoven met het deksel op de pan, roer af en toe door en prik de pompoen even met een vork om te voelen of deze zacht is. Voeg extra tomatenblokjes met vocht toe als je merkt dat het te droog wordt. Stoof ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van wat je lekker vindt en hoe groot je de blokjes pompoen hebt gesneden.
- Als je stoofpot klaar is schep je het op de borden (ik zou diepe borden doen, let even op de kaneelstokjes: die haal je er natuurlijk uit), brokkel de kaas er overheen en laat dit even smelten als je opdient
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!