Deze stoofpot wordt gemaakt in een pompoen en ook in de pompoen geserveerd. Als je kleine pompoentjes kunt vinden dan is het heel leuk voor elke eter een eigen pompoen te maken, maar je kunt natuurlijk ook een grotere pompoen gebruiken voor het hele gezin. De pompoen moet wel in de oven passen dus een hele grote pompoen kan lastig worden…
Dit recept is voor vier personen, afhankelijk van de grootte van de pompoen. Let erop dat het gerecht erg warm is en warm blijft.
Voor het stoofvlees heb je nodig
- 1 kilo runder stooflappen in blokjes
- 1 aubergine in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 1 knoflookteentje geperst of gesneden
- 2 wortels in blokjes
- 1 zoete aardappel in blokjes
- 100 gram gedroogde cranberry’s (veenbessen)
- 1 runderbouillonblokje
- 1 liter water
- Een snufje peper
- Een snufje paprikapoeder
- 2 theelepels palmsiroop of suiker
- Arachideolie of een andere olie om in te bakken
Voor de pompoen heb je nodig
- 1 biologische pompoen
- Vloeibare boter om de pompoen mee in te vetten van binnen
- 1 theeleper kaneel
- 4 kruidnagels gemalen
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
Bereiding
- Fruit de ui en knoflook aan in de olie in een grote pan. Voeg het rundvlees toe en bak even aan alle kanten aan. Doe de groenten in de pan en bak even mee. Voeg de palm siroop of suiker toe en daarna ook de paprikapoeder, peper en cranberry’s. Giet het water samen met het bouillonblokje in de pan. Zodra het mengsel kookt zet je het vuur laag en laat je de stoofpot stoven. Na een uur haal je het deksel een beetje van de pan zodat er wat vocht kan ontsnappen. Het zal dan wat gaan indikken. Het mag niet droog worden.
- Snij de top van de pompoen alsof je er een deksel van maakt. Doe dit niet te klein, je wilt de draden en pitten uit de pompoen kunnen halen dus een beetje ruimte is wel handig. Haal de draden en zaden er schrapend met een lepel uit. Als je dat leuk vindt kun je de pitten bewaren om te drogen. Vet de pompoen van binnen in met vloeibare boter. Verdeel daarna de kruiden in de pompoen. Leg het zelfgemaakte deksel weer op de pompoen en bak de pompoen een uur op 150 graden Celsius in de oven. Als de pompoen niet rechtop kan staan door de vorm snij je ook een klein stukje van de onderkant zodat de pompoen rechtop kan staan en niet omvalt.
- Haal de pompoen uit de oven. Hij is stevig maar wel al een beetje gekleurd. Zowel binnen in de pompoen als aan de buitenkant zie je dat hij gebakken is. Bij twijfel zal de geur je overtuigen dat de pompoen bijna gaar is. Vul de pompoen met de stoofpot en doe het deksel weer op de pompoen. Bak de pompoen nog een half uur op 150 graden Celsius in de oven.
Nu is de pompoen klaar. Haal hem voorzichtig uit de oven en leg hem op een bord. Ondersteun de onderkant goed, je zult merken dat de pompoen lekker zacht is geworden, misschien al een beetje heeft gelekt maar niet scheurt. Zet het gerecht op tafel en snij de pompoen in vieren. Verdeel het over 4 borden. De korst van de pompoen kan gegeten worden. Vind je dit niet lekker, snij of trek het er dan af. Het moet er met gemak af komen doordat de pompoen gegaard is. Je kunt de pompoen als puree van de schil afduwen om te eten.
Dit is een leuk gerecht om in oktober te maken als er volop pompoenen te koop zijn. Maak het ook met Halloween of op een herfstachtige dag. Heb je gasten? Zij zullen verrast zijn door de creatieve manier van koken en opdienen van dit gerecht.
Eet smakelijk!
Karin zegt
Ziet er verrukkelijk uit…
Marianne zegt
Ja echt ’n aanrader hoor! :-)