Als kerstkado kreeg ik van ome Frans, zelf Chef in een Brabantse keuken, de ingrediënten voor een zoete pompoentaart. Het was een keurig pakket met daarin een biologisch pompoen, een pak appeltaart-mix en veenbessen (cranberries). Zelf nog boter en kaneel toevoegen en je hebt een zoete pompoentaart waar je van zult genieten, vertelde ome Frans erbij. En ome Frans weet waar hij over praat, dus eenmaal thuis bereidde ik de zoete pompoentaart op aanwijzingen van ome Frans.
Pompoentaart zoet recept
Deze pompoentaart is zoetig door de taartbodem en de pompoen, maar het zure van de cranberries en het peperige van de kaneel maakt het tot een heerlijk gebalanceerde taart die prima als voorgerecht of hoofdgerecht kan dienen.
Een taart maak je het liefst in een springvorm, het kan echter ook in een ovenschaal als je geen springvorm voor handen hebt, zoals in mijn geval. Houd er bij een springvorm rekening mee dat je de taart even laat afkoelen voordat je hem opent, je houdt dan een mooie ronde taart die netjes in punten gesneden kan worden.
Ingrediënten
- Middelgrote biologische pompoen
- 250 gram cranberries (ongedroogd)
- Gesuikerde gemengde noten (voor op de taart, zoveel als je wilt)
- Kaneel
- Havervlokken
- Pak mix voor appeltaart
- 150 gram Boter (zo veel als nodig voor de appeltaartmix)
- 1 groot ei (indien voorgeschreven voor de appeltaartmix), klop even door elkaar en houd de helft over voor het bestrijken van de pompoentaart. Je kunt ook 2 kleinere eieren gebruiken: doe er dan eentje bij de appeltaartmix (indien voorgeschreven) en gebruik het andere ei voor het bestrijken van de taart.
Bereiding
- Zet de ingrediënten klaar
- Snijd de pompoen in blokjes
- Meng pompoen met cranberries en kaneel
- Maak het appeltaart deeg
- Vet in en bekleed de springvorm of ovenschaal met deeg
- Strooi havervlokken op de bodem
- Vul de taart met pompen en cranberries
- Bekleed de taart met deeg
- Bestrijk de bovenkant met ei
- Bak de pompoentaart in 50 minuten bruin en versier met gesuikerde noten
- Was de pompoen en snijd hem in blokjes (een pompoen in blokjes snijden is niet moeilijk, lees hier hoe je dat doet).
- Doe de pompoenblokjes in een grote kom
- Voeg de cranberries erbij en bestrooi met 2-3 theelepels kaneel (naar smaak)
- Kieper dit mengsel in een vergiet indien het nat aanvoelt zodat het een beetje vocht kan verliezen
- Maak nu de appeltaartmix zoals op de verpakking beschreven
- Bekleed een ingevette springvorm met het appeltaartdeeg, houd wat over om later over de taart heen te leggen in slierten
- Strooi wat havervlokken op de bodem (dit zal vocht absorberen)
- Doe nu de pompoen met cranberries in de springvorm (vul niet verder dan 1,5 centimeter onder de rand, de rest van de pompoen en cranberries kan je invriezen voor de volgende keer)
- Warm de oven voor op 175 graden
- Maak lange slierten van het appeltaartdeeg dat je nog over hebt en leg dit over het pompoenmengsel heen
- Klop een ei (of de helft van het grote ei) even op met een vork en bestrijk daarna de deegslierten met het ei, gemakkelijk gaat dit met een kwastje
- Zet de pompoentaart in het midden van de oven en bak de taart in 50 minuten op 175 graden gaar.
- Haal de taart uit de oven en bestrooi met de gesuikerde noten.
Resultaat: een heerlijk zoetige pompoentaart: vegetarisch en licht verteerbaar.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!