Pompoen kopen
Let bij het kopen van een pompoen altijd goed op: Wanneer de pompoen te zacht is heb je kans dat het vlees van de pompoen droog is. De steel van de pompoen is ook een goede indicatie, is deze zacht of beschadigd dan kun je ervan uitgaan dat de pompoen snel zal gaan rotten. Het glimmen van de pompoen is geen indicatie voor ‘versheid’ echter dit geldt voornamelijk voor de zomer-pompoenen. Kleine pompoenen hebben over het algemeen iets meer smaak dus wanneer je een pompoen koopt voor consumptie heeft een kleine pompoen de voorkeur boven een grote. Een kleine zware pompoen is de beste keus!
Pompoen bewaren
Pompoen zijn vrij lang houdbaar ook wanneer ze aangesneden zijn. Een pompoen is ongeveer een maand houdbaar wanneer deze wordt opgeslagen op een droge koele plaats. In de koelkast kan je een pompoen langer bewaren. Wanneer je pompoen kookt en vervolgens vacuümverpakt of op een andere manier luchtdicht in de vriezer opslaat is het mogelijk deze 16 maanden te bewaren. Een aangesneden pompoen blijft langer mooi en eetbaar door de aangesneden of beschadigde plekken in te smeren met een beetje olie er overheen te sprenkelen.
Vacuüm verpakken is een simpel en kostenbesparende manier van voedsel bewaren. Het bereiden van grotere hoeveelheden voedsel heeft het voordeel dat het stukken goedkoper is dan telkens kleine hoeveelheden. Het gebruik van een vacuummachine maakt het mogelijk om de grote hoeveelheden voedsel vacuüm te verpakken zodat ze langer houdbaar zijn en bij gebruik makkelijk te ontdooien of te openen.
Pompoen bereiden
Het snijden van een pompoen kan een flinke klus zijn. Dit omdat de pompoenschil vrij hard is. Gebruik daarom goed scherpe en stevige messen (bij voorkeur een koksmes) zodat je minder kracht hoeft te zetten. Hoe meer kracht je zet bij het snijden of hakken hoe minder gecontroleerd je werkt, met alle gevolgen van dien.
Snij de pompoen doormidden en haal de pitten en de vlezige draden eruit door met een lepel de pompoen als het ware uit te hollen. Je kunt de pompoenpitten laten drogen en serveren bij de borrel of als gezonde snack. Probeer de pompoen in parten te snijden, net zoals je een appel in partjes zou snijden. Vervolgens haal je hier de schil vanaf, dit gaat erg goed met een klein maar scherp en stevig mesje. En dan is het vruchtvlees van de pompoen klaar om verwerkt te worden. Je kunt er bij een biologisch geteelde pompoen voor kiezen deze goed af te spoelen en alleen uit te hollen, de schil kan, indien gekookt, goed gegeten worden. Zeker bij het maken van pompoensoep brengt de schil een hoop smaak en maakt het bereiden ervan een stuk eenvoudiger.
Recepten met pompoen
Deze zijn er volop, zowel vegetarische als met vlees of gevogelte. Je kunt er soep, zoete – en hartige taarten maar ook vulling mee maken voor een gevulde pasta. Stoven van pompoen met andere groenten of vlees is ook erg lekker. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tajine of een slow cooker, de smaak voedingsstoffen van de pompoen blijven behouden en de bereiding is heel makkelijk en kost weinig tijd.

als je de pompoen wilt roosteren en later toevoegen aan een gerecht. Hoe lang kun je hem dan bewaren? enkele dagen in de koelkast?
Ja, enkele dagen mits goed gekoeld en goed afgedekt.