Aluminium is een licht materiaal wat om die reden vaak voor pannen wordt gebruikt. Onbehandeld aluminium heeft de neiging te reageren met zure producten vandaar dat het bewaren van voedsel in een aluminium pan of pot wordt afgeraden. Om deze reden worden er bijna geen pannen meer gemaakt van onbehandeld aluminium.
Een enkeling gebruikt deze aluminium pannen nog maar in professionele keukens zijn ze al geruime tijd verboden.
Inmiddels zijn er gelukkig aluminium pannen op de markt die gemaakt worden van geanodiseerd aluminium. Door het aluminium op een bepaalde manier te behandelen (elektrolyse) wordt het gehard wat ervoor zorgt dat het kookoppervlak van de pan minder poreus is waardoor het voedsel niet aanbakt en niet reageert met voedsel. Zo is het dus mogelijk geworden dit prettige materiaal te gebruiken zonder de nadelen van het reageren met voedsel.
Een nadeel van aluminium pannen is dat ze niet geschikt zijn voor koken op inductie. Wel geschikt voor koken op inductie zijn pannen die zijn samengesteld uit meerdere metalen waaronder een aluminium kern (de ply-pannen). Omdat aluminium zo’n goede geleider is wordt het veel gebruikt als kern in de ply-pannen bij hapjespannen, koekenpannen, crepepannen en wokpannen.
Pannenmerken die geschikt zijn voor inductie zijn o.a. pannen van Scanpan, WMF, Eval Solo en Le Creuset.
Schoonmaken pan aluminium
Geanodiseerde aluminium pannen en pannen waar aluminium in is verwerkt zoals bij tri-ply pannen kun je prima schoonmaken met een schuurspons of een schuurmiddel. Ook zijn de aluminium pannen vaatwasbestendig, de levensduur van de pannen zou hierdoor verkort kunnen worden.
Een overzicht van aluminium koekenpannen vind je hier.
Een overaicht van aluminium grillpannen vind je hier.
monique zegt
Vraag: hoe krijg ik een aluminium pan die van binnen zwart geworden is weer schoon?
Bij voorbaat dank
Marianne zegt
Was de aluminium pan met water en zeep, en zo nodig schrob je stevig met een schuurspons.
Als er etensresten zijn aangekoekt, zet dan een paar centimeter water in de pan en breng het aan de kook en laat het een paar (5) minuten koken, daarna schraap je met een houten spatel zo veel mogelijk van de pan af. Indien nodig herhaal je dit een aantal maal.
Succes!