Gebonden preisoep maken doe je meestal met room, maar als je dat niet in huis hebt of je wilt geen room gebruiken omdat je er bijvoorbeeld last van krijgt (darmen…) dan kan het ook zonder room: gebruik dan rijst. Hieronder vind je mijn recept voor het maken van een preisoep zonder room, maar met rijst en courgette. Vrees niet: als je het er niet bij vertelt weet niemand dat er geen room in zit…
Preisoep
Bij ons in de familie wordt regelmatig op het gewicht gelet, maar het zal je niet verbazen dat we ook allemaal heel erg van lekker eten houden. En dan kom je ergens een grens tegen: waar houdt de behoefte aan ‘lekker’ op en begint het bewuste eten? De sleutel is, wat mij betreft, het vinden van alternatieven, zodat je lekker kunt eten en toch niet krampachtig hoeft te doen over wat je eet. Een romige preisoep is een goed gerecht voor een lunch, en als je hem maakt zoals in het recept hieronder dan is hij nog gezond ook.
Ingrediënten (voor ongeveer 4 liter soep)
- 1 prei
- 1 courgette
- 2 ui
- 3 teentjes knoflook
- Kopje (zilvervlies-)rijst
- 4 liter bouillon (of 4 liter water en 2 groente-bouillon blokjes)
- Klont roomboter
- Zout en peper naar smaak
Keukengerei
- Grote pan
- Iets om mee te roeren
- Snijplank
- Mes
- Staafmixer
- Vergiet
Bereiding
- Snipper de ei en fruit deze aan in de pan met roomboter
- Was de prei goed en snijd deze daarna in de lengte doormidden en snijd de prij nu in halve ringen
- Was de gesneden prei goed uit in een vergiet en laat uitlekken
- Snipper nu de knoflook en fruit even mee met de ui
- Doe nu ook de prei in de pan en roer goed door, laat dan even fruiten
- Snijd de courgette (eerst kontjes eraf, daarna in de lengte doormidden en daarna in halve schijven) en doe de courgette ook in de pan
- Voeg nu wat zout en peper toe
- Voeg nu de bouillon toe (of het water met de verkruimelde bouillon-blokjes) en roer even door
- Doe nu de rijst er bij en roer nogmaals door, doe daarna het deksel op de pan
- Breng aan de kook en laat de groenten nu minimaal 20 minuten zachtjes koken; de rijst moet gaar worden in ieder geval dus als je twijfelt: evne met een lepel wat rijst opvissen en proeven. Als de rijs goed is dan kan je gaan staafmixeren
- Gebruik je staafmixer om de groenten en rijst te vermalen tot een gebonden preisoep. Let op: gebruik indien mogelijk niet de turbo-stand van de staafmixer – als het te snel gaat kan de soep omhoog spatten en het geeft pijnlijke brandwonden en een vieze muur als het tegen zit. (Een staafmixer met instelbare snelheid is veilig en scheelt je een hoop schoonmaakwerk.)
- Proef even en voeg eventueel nog wat zou en/of peper toe.
Je zult zien dat de soep mooi romig wordt van de rijst en zeker niet onderdoet voor een preisoep met room. De soep zal iets donkerder zijn met zilvervliesrijst dan als je witte rijst gebruikt, zilvervliesrijst heeft mijn voorkeur omdat het gezonder is en wat meer smaak heeft, nadeel kan zijn dat het wat langer moet koken voordat het gaar is.
Lekker met stukjes gerookte zalm of ham, als je het wat meer luxe wilt geven.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!