Een paar dagen geleden maakte ik een chocolade-vanillecake, heel leuk met die twee kleuren natuurlijk, maar wel iets meer werk en als je plotseling te horen krijgt dat er over anderhalf uur bezoek op de stoep staat dan heb je daar geen tijd voor, dan moet er een chocoladecake komen. En wel van pure chocolade, want dat is lekker bij de koffie. Pure chocoladecake dus, binnen anderhalf uur klaar.
Pure chocoladecake recept
Voor dit recept gebruik ik pure chocolade van het Zwitserse Lindt, te koop op een aantal plekken in Nederland maar ook gewoon online te bestellen (bestel niet tijdens de warmste dagen van het jaar want dan wordt het niet verzonden, ze nemen de kwaliteit van hun chocolade erg serieus bij Lindt). De 99% versie van Lindt is heel lastig te verkijgen, in de supermarkt zal je deze zeker niet vinden. Het is wel de versie met het minste suiker en de meeste smaak, al geef ik toe: het is even wennen als je het voor het eerst eet. In een cake is er geen wennen aan: dat smaakt fantastisch!
Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 100 gram pure chocolade
- 200 gram suiker
- 200 gram boter
- 2 eetlepels cacao
Bereiding
[soliloquy slug=”pure-chocoladecake-recept-voor-chocoladecake-van-pure-chocolade”]
- Haal de boter uit de koelkast en leg deze (zonder de verpakking) 10 seconden op een bordje in de magnetron
- Doe de boter in de mengkom van de keukenmachine
- Voeg de suiker toe
- Laat de keukenmachine de boter met suiker mengen op een gemiddelde snelheid zodat de suiker goed smelt met de boter
- Vet met het papiertje van de boter de cakevorm in
- Doe de chocolade in een bakje waarin je het met een staafmixer kunt fijnhakken, of gebruik zo’n handige vermaler, vermaal de chocolade tot brokjes, zo grof als je zelf lekker vindt, maar zeker niet tot poeder
- Voeg de cacao nu bij de boter en suiker, zet de keukenmachine zachter zodat het niet stuift
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
- Voeg het zelfrijzend bakmeel rustig toe en laat de keukenmachine het rustig mengen (te snel mengen zorgt voor stuivend bakmeel…)
- Voeg stuk voor stuk de eieren bij het boter-suiker-cacao-mengsel, als je ze eerst in een bakje doet dan weet je zeker dat je geen schaal in je cake krijgt, het duurt wel iets langer op deze veilige manier. Laat de keukenmachine draaien terwijl je de eieren toevoegt, niet te snel
- Laat de keukenmachine draaien en voeg de brokjes chocolade toe
- Als alles gemengd is, na ongeveer 2-3 minuten dan giet je het cakemengsel in de cakevorm
- Zet de cake 60 minuten in het midden van de oven en bak hem mooi krokant op een rooster
Haal de cake na het bakken uit de oven en laat even afkoelen, ik maak in deze tijd vaak wat aardbeien schoon en zet koffie, dan alles tegelijk opdienen…heerlijk!
Maureen zegt
Ik mis de bloem?
Marianne zegt
Ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt, dat werkt altijd goed vind ik.
Hannah zegt
De Lindt 99% ligt gewoon in de Albert Heijn! :-)
Marian zegt
Ja, nu wel gelukkig :-)