Na al dat gourmetten en al die toastjes met brie, gaan we langzaam weer denken aan gezonde maaltijden. We willen de broekriem weer aan kunnen trekken. De dagen lengen weer dus het voorjaar is in zicht. Tijd om bewuster stil te staan bij wat je als avondeten op je bord hebt, of in dit geval in je kommetje. Ik maak heel graag pure soepen van verse groenten en doe dat dan ook vrij vaak. Dat gaat in een handomdraai inmiddels: in het begin is het even uitvogelen hoe en wat, maar als je eenmaal weet hoe het moet wordt gezond eten echt een stukje leuker, lekkerder en puurder! Ik geef je een overzichtje van kleine receptjes (want klein en snel zijn ze) van verschillende pure soepen. Enjoy!
Blend it
Alle soepen hieronder beschreven worden in de blender gepureerd, zo ontstaat er een gladde soep. Je kunt uiteraard ook met een staafmixer in de pan! Hieronder een paar materialen die je nodig hebt als je één van deze soepen gaat maken.
- blender of staafmixer
- een grote bekken/kom om de gepureerde soep tijdelijk in te gieten na het blenden
- een snijplank en keukenmesje
- een flinke pan om je groenten in te koken
- koekenpan
Ingrediënten koken of bakken?
Je kunt deze soepen eigenlijk op twee manieren maken. Je kunt de ingrediënten allemaal samen koken in een laagje water. Zo krijg je een meer rauwe soep. Maar je kunt er ook voor kiezen om je ingrediënten juist gaar te bakken in een koekenpan of de wok. In dat geval meng je de ingrediënten op een later moment met de bouillon. Het is maar net waar je zin in hebt. In smaak verschilt het namelijk echt! Bakken zorgt ervoor dat er weer hele andere smaken vrijkomen.
Wortelsoep
Eigenlijk zijn alle wortels geschikt voor deze wortelsoep. Ik gebruik zowel bospeen als waspeen of winterwortel en soms een combinatie. Leuk om mee te experimenteren, want de ene wortel smaakt zeker niet als de andere!
Wortelsoep is zoet van smaak, goed te combineren dus met andere pittige gerechten. Zorg dat je de wortels even goed schoonmaakt of zelfs even met een dunschiller de buitenkant eraf schaaft, dat zorgt voor een veel zoetere smaak van de soep.
Ingrediënten (4 personen)
- Een kilo wortelen
- 2 rode uien
- Een paar teentjes knoflook naar wens
- Peper en zout en basilicum
- 2 bouillonblokjes naar keuze
- 1 liter water
Bereiding
- Snijd de wortelen, uien en knoflook in grove stukken.
- Zet de groenten net onder water met de bouillonblokjes. Kies je ervoor om je groenten te bakken, bak deze dan lekker bruin in een koekenpan. Maak in dat geval apart één liter water aan met twee bouillonblokjes.
- Breng aan de kook en controleer regelmatig of alles gaar is.
- Schep wat groenten en bouillon in de blender en pureer dit tot een glad mengsel.
- Giet de gepureerde soep in een bekken/kom tot je alles geblend hebt.
- Klaar!
Broccolisoep
Ingrediënten (4 personen)
- Twee flinke stronken broccoli
- Twee rode uien
- Knoflook naar wens
- Peper, zout en tijm
- Spekjes
- 2 bouillonblokjes
- 1 liter water
- kookroom
Bereiding
- Snijd de broccoli in roosjes en de rode uien en knoflook in grove stukken.
- Zet deze ingrediënten net onder water met twee bouillonblokje. Kies je ervoor de broccoli te bakken, let dan goed op, want broccoli verbrandt vrij snel. Maak dan weer je bouillon apart.
- Bak de spekjes ondertussen in een pannetje en laat deze naderhand uitlekken op een stuk keukenpapier.
- Schep als alles gaar is, je ingrediënten in de blender. Let op: doe je blender niet te vol, anders heb je straks ook broccoli op je keukenkastjes.
- Giet na het blenden je gladde soep in een bekken of kom.
- Dien de soep op met wat gebakken spekjes en een scheutje room als garnering.
Courgettesoep
Ingrediënten (4 personen)
- 2 à 3 courgettes
- Twee rode uien
- Knoflook naar wens
- Worcestersaus
- Oud brood (om croutons van te maken)
- Peper, zout en Italiaanse kruiden
- Olijfolie
- 2 bouillonblokjes en 1 liter water
Bereiding
- Snijd de courgettes, de ui en knoflook in grove stukken.
- Zet deze op het vuur, net onder met bouillon en breng aan de kook. Voeg peper, zout en kruiden toe naar keuze. Kies je ervoor om te bakken, bak dan je ingrediënten bruin in de koekenpan. Courgette leent zich prima om te bakken, dan komen er meer smaken vrij! In dat geval maak je de bouillon apart.
- Schep je groentemengsel met wat bouillon in de blender.
- Snijd wat oud brood in grote blokken (1,5 cm bij 1,5 cm ongeveer) besprenkel deze met peper, zout en Italiaanse kruiden en meng dit goed door elkaar.
- Bak de stukjes brood in de oven (15 minuten op 200 graden ongeveer) of koekenpan tot het brood goudbruin is.
- Laat de croutons uitlekken op een stuk keukenpapier, dit voorkomt dat ze zacht worden van overtollige olie
- Dien je soep op met een paar croutons als garnering en besprenkel je soep met een paar druppels Worcestersaus.
Paprikasoep
Ingrediënten (4 personen)
- 3 à 4 paprika’s (kleur kun je zelf kiezen)
- 2 rode uien
- Knoflook naar wens
- Gerookte paprikapoeder
- Peper en zout
- Crème fraîche
- 2 bouillonblokjes en 1 liter water
Bereiding (4 personen)
- Snijd de paprika’s, rode uien en knoflook in grove stukken.
- Bak de ingrediënten goed gaar in een koekenpan. Je kunt er ook voor kiezen je groenten te koken, maar bij deze soep komt de smaak beter tot zijn recht als je de paprika’s bakt of grilt.
- Maak de bouillon apart.
- Pureer je soep in de blender en voeg gerookte paprikapoeder toe.
- Dien je soepje op met een dot crème fraiche, daar wordt de paprikasoep lekker romig van!
Bloemkoolsoep
Ingrediënten (4 personen)
- 1 grote bloemkool (of twee kleintjes)
- 2 rode uien
- Knoflook naar wens
- Peper en zout
- Kerriepoeder
- 2 bouillonblokjes en 1 liter water
- Bieslook
Bereiding
- Snijd de bloemkool in middelgrote roosjes en de rode ui en knoflook in grove stukken
- Doe je ingrediënten in een pan en zet deze, net onder water, op het vuur. Kook alles gaar.
- Maal alles met de blender en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Eventueel kun je wat kerriepoeder toevoegen.
- Blend alles tot je een gladde soep krijgt.
- Dien je soep op en garneer deze met wat bieslook.
- Smakelijk!
Tomatensoep
Ingrediënten (4 personen)
- Een kilo tomaten (je kunt eindeloos varieren met verschillende soorten tomaten. Trostomaten en Romatomaten zijn mijn favoriet!)
- 2 rode uien
- Knoflook naar wens
- Peper en zout
- Basilicum en Italiaanse kruiden
- Room
- Maizena
- Vermicelli
Bereiding
- Snijd de tomaten, ui en knoflook in grove stukken. Deze kun je roosteren in de oven of koken in een laag bouillon. Roosteren geeft een intensere smaak, koken is wat subtieler.
- Blend alles tot een gladde soep.
- Vind je de soep te waterig (want ook van tomaten komt veel water af) gebruik dan minder bouillon òf maak je soepje dikker met wat maizena
- Voeg wat peper en zout toe en breng je soep verder op smaak met basilicum en/of Italiaanse kruiden.
- Voeg tot slot nog wat vermicelli toe eventueel.
Variatietips
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met deze soepen. Hieronder nog een aantal tips voor je, om in een handomdraai een nieuw soepje te proberen!
- Je kunt ook broccoli courgette soep maken. Voeg dan gewoon één courgette en één broccoli samen!
- Wil je je soep wat dikker maken? Gebruik dan minder bouillon bij het blenden of voeg wat maizena toe.
- Wil je een wat stevigere soep maken? Dan kun je ervoor kiezen aan elk recept een paar kruimige aardappels toe te voegen.
- Deze soepen zijn vrijwel vleesloos: je kunt ook gehaktballetjes toevoegen!
- Maak je tomatensoep en wil je een wat vollere smaak? Voeg dan één paprika toe aan het recept.
- Wortel paprika soep is ook een hele lekkere combinatie!
- Alleen soep niet vullend genoeg? Maak dan van bladerdeeg en strooikaas lekkere soepstengels! (Bladerdeeg in reepjes snijden, een beetje nat maken met water of ei, strooi er kaas overheen en bak ze binnen een kwartiertje goud bruin in de oven)
- Onverwachts meer eters over de vloer? Leng je soep aan met een beetje water. Je soep wordt dan dunner, dus breng ‘m dan opnieuw op smaak.
- Leftover wortelsoep? Wat ik graag doe is het bodempje de volgende dag door de pasta roeren als saus!
- Wil je je soep iets meer body geven? Schep wat soep in een kleiner pannetje en pocheer er een eitje in.
Zo, nu weet je hoe je gezond en gemakkelijk het nieuwe jaar in kunt gaan! Deze kleine receptjes zijn vers en voedzaam en dat is precies wat je wilt na de drukke feestmaand. Even terug naar de basis. Met deze soepen kan dat. Heb jij nog lekkere variaties op deze soepen? Deel je ervaringen en ideeën!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!