Een quiche in de slow cooker? Jawel! Echt een geval “waarom hebben we daar niet eerder aan gedacht…” want wat je in de oven kunt maken, dat kan je meestal ook wel in de slow cooker maken, met dat verschil dat je er niet bij hoeft te blijven. Bovendien: voor de oven hadden we andere plannen dus de quiche moest ergens anders in worden gemaakt, en de slowcooker was natuurlijk de oplossing. Wij hebben er wat inspiratie-loos een ham-prei-broccoli quiche van gemaakt (eerste keer in de slowcooker; even testen) maar je kunt de meeste groenten gebruiken natuurlijk, net wat je lekker vindt.
Recept voor Quiche in slow cooker
Toevallig was mijn zwager op bezoek, en die is chef kok dus die kan je alles vragen. Hij moest een beetje lachen om mijn vraag of hij nog suggesties had voor mijn quiche; Hoezo? Gewoon even je prei opbakken met wat zout, dan raakt hij z’n vocht kwijt en wordt je quiche niet te nat. Eventueel nog even laten uitlekken na het bakken. En even bakpapier erin, anders krijg je die quiche er nooit mooi uit.
Precies de tips die ik nodig had, want bij gebruik van de slow cooker blijft veel vocht behouden, en dat is bij de oven veel minder het geval, dus dat was een handige tip om een niet te natte quiche te krijgen.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gram bloem (gezeefd)
- 150 gram boter (in blokjes)
- 2 eetlepels koud water
- 1 ei
- 1/4 theelepel zout
Voor de vulling:
- 1 prei
- 1 broccoli
- 1 flesje (lactose-vrije) kookroom
- 3 eieren
- 2 uien (middel groot)
- 3 knoflook tenen
- 1 pakje gorgonzola
- Blokjes ham (zoveel je wilt, kan ook zonder voor een vegetarische variant)
- Brandnetel kaas plakjes of geraspt (of een andere kaas voor op de bovenkant)
- Paprikapoeder
- Zout
- Peper
Bereiding
- Doe de bloem, boter, ei, zout en het water in een mengkom en kneed het tot een iets plakkerig deeg (je kunt het ook kneden met je keukenmachine, dat heb ik gedaan). Als het deeg niet nat genoeg is, voeg dan nog een eetlepel water toe, als het te nat is voeg je een eetlepel bloem toe. Het deeg moet worden als appeltaart-deeg, ongeveer
- Als je een mooie bal met deeg hebt leg je dit in een plastic zakje/bakje in de koelkast
- Snijd de prijs en was deze goed in een vergiet
- Zet een koekenpan op het vuur en bak in wat olie de prei aan met een snuf zout
- Bepaal nu of er veel vocht uit de prei komt en of je deze dus wilt laten uitlekken in een vergiet, zo ja: laat de prei dan even uitlekken
- Snipper de uien en fruit ze aan, voeg de prei toe als je deze had laten uitlekken, anders bak je alles gewoon meteen in dezelfde pan
- Maak ook de knoflook schoon, plet deze en snijd in stukken, fruit mee
- Doe de blokjes ham erbij en bak even mee
- Snijd roosjes van de broccoli en voeg toe
- Voeg wat paprikapoeder, zout en peper toe en roer af en toe om
- Zet het vuur nu uit en haal het deeg uit de koelkast
- Knip een stuk bakpapier (mag best vierkant zijn) af ter grootte van de binnenpan van je slowcooker. Zorg er voor dat er opstaande randen zijn, te hoog is niet erg, dat kan je bijknippen, maar het deeg moet in het bakpapier geplaatst kunnen worden
- Verfrommel het bakpapier zodat het makkelijker te vormen is en leg het in de binnenpan van je slowcooker op een manier zodat de bodem bedekt is en er punten boven de pan uitsteken (zie foto’s)
- Leg nu de bol deeg in het midden op het bakpapier in je slowcooker en duw het deeg naar buiten zodat je als het ware een bak maakt in de binnenpan
- Duw met je duim het deeg in de rand van de bodem omhoog zodat je een opstaande rand krijgt. Het hoeft niet perfect, als het maar een beetje egaal verdeeld is op de bodem en je geen gaten hebt in de rand
- Doe nu de gebakken ingrediënten in een kom en voeg drie geklutste eieren, de kookroom en de gebrokkelde gorgonzola toe en meng alles door elkaar tot een vulling
- Stort nu de vulling op het deeg in je slow cooker en bestrooi de vulling met geraspte kaas (of beleg met plakjes kaas)
- Sluit de slowcooker af met het deksel en zet deze aan op de hoge stand (stand 2) voor de duur van drie uur
- Na drie uur het deksel optillen en de quiche aan het bakpapier uit de slowcooker tillen. Wij hebben dit met vier handen gedaan, en ik zou dat aanraden, dan heb je de grootste kans dat de quiche mooi heel uit de slowcooker komt
Het resultaat is een heerlijke quiche uit de slow cooker!






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!