Rawon is een soep die zijn oorsprong kent in Surabaya, Indonesië. Rawon is een sterke soep gemaakt van rundvlees en heel veel kruiden. De soep heeft een nootachtige smaak en een donkere kleur. Rawon wordt vaak met rijst geserveerd en heet dan Nasi Rawong. De kruiden die in deze soep gaan zijn zo divers dat ik ze niet allemaal kon vinden en dus een kruidenmix heb gebruikt, uiteraard te vinden bij een toko bij jou in de buurt.
Rawon soep recept
De gebruiksaanwijzing van de kruidenmix was de inspiratie voor mijn soep, verder heb ik er zelf wat van gemaakt, zo heb ik zelfgemaakte bouillon toegevoegd in plaats van water, en heb ik er een mengsel van champignons en andere paddestoelen bij gedaan. Je kunt er zelf de groente in doen die je wilt, natuurlijk.
Ingrediënten
- 400 gram rundvlees
- 750 ml water
- 2 liter bouillon (zelfgemaakt)
- Bosje lente-ui
- Stengel citroengras (prima te bewaren in de vriezer)
- Theelepel sambal
- Blikje bamboescheuten
- Zakje kruidenmix voor Rawon (of alle kruiden zelf zoeken en vinden…)
- Rijst, noedels of brood voor erbij
Bereiding
[soliloquy slug=”rawon-soep-recept”]
- Doe het water in een grote pan en doe het vlees er bij (ongesneden)
- Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook
- Laat het vlees even koken, tot het halfgaar is (dit is afhankelijk van de dikte van het vlees, in mijn geval was 1 minuut koken genoeg)
- Zet het vuur laag
- Haal het vlees uit de pan en leg het op een snijplank
- Haal de helft van het water uit de pan, dit heb je niet meer nodig (je kunt het later gebruiken voor een bouillon als je wilt)
- Snijd het vlees in stukjes en doe het terug in de pan
- Snijd de bosui in stukjes en doe dit bij het vlees
- Kneus het stengeltje citroengras en doe het in de pan
- Voeg nu andere groenten toe, zoals champignons
- Laat de bamboescheutel uitlekken en doe ze in de pan erbij
- Voeg nu de kruidenmix toe
- Voeg nu de bouillon toe
- Laat de soep nu zo lang mogelijk zachtjes koken, hoe langer het kookt hoe zachter het vlees wordt, maar na 15 minuten is de soep al lekker
- Laat je gasten zelf sambal toevoegen aan hun soep, de hoeveelheid hitte die lekker is in de soep is voor iedereen verschillend
- Serveer met rijst, noedels of brood.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!