Chinese kool komt, hoe kan het ook anders, uit Oost-Azië en wordt daar veel geteeld en gegeten. De kool kan twee keer per jaar geoogst worden en groot voordeel: hij kan tussen de vier en acht weken bewaard worden na oogsten, en voor ons in de koelkast maximaal twee weken (ook doorgesneden). In Nederland wordt Chinese kool ook geteeld en vaak als sla gegeten omdat Chinese kool niet echt naar kool smaakt maar meer naar sla. In Korea is Chinese kool het hoofd-ingrediënt voor het nationale gerecht Kimchi.
Recept Chinese kool met kip
Op TV zag ik een Chinees gerecht voorbij komen waarbij de chef liet zien hoe de basis is van de meeste Chinese recepten: sesamolie, vissaus, sojasaus en suiker. De hoeveelheden mengde hij met de maten “een scheutje”, “een paar druppels” en “één-twee-drie”. Ik doe het meestal ook op die manier dus het beviel me gelijk en pakte de ingrediënten uit de kast. Het resultaat vind je hieronder: Chinese kool met kip.
Ingrediënten
(voor 2 personen):
- 2 grote bladeren Chinese kool
- 1 kipfilet
- Mie (3 nestjes)
- Chinese wokgroenten (met taugé)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- Vissaus
- Sesamolie
- Sojasaus
- 1 eetlepel Suiker
- Arachide olie (om in te bakken)
Bereiding
- Snipper de ui
- Pel en pers de knoflook
- Fruit de ui in een wok
- Snijd de kipfilet in kleine blokjes
- Voeg toe: Sesamolie (5x schudden), visolie ‘scheutje’, sojasaus ‘scheutje’, één eetlepel suiker en de geperste knoflook. Roer door de kip.
- Kook de mie zoals aangegeven op de verpakking
- Voeg de kip bij de gefruite ui en bak even aan
- Voeg de wokgroenten toe en bak even mee
- Voeg nu de gekookte mie toe bij de kip en groenten
- Spoel je bladen Chinse kool af en laat ze even uitlekken
- Leg de kool op de borden en vul de bladen met het groente-kip-mie-mengsel
De knapperige kool is heerlijk samen met de gemarineerde kip en de gebakken groenten. Een snel en smakelijk gerecht met Chinese kool!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!