Lasagne met vis, in een oranje kleurige saus met groene accenten; een kleurig festijn op je bord dus. Veel ingrediënten zijn nodig voor dit gerecht, maar het is dan ook een gevarieerde maatlijd, en als je de wijn weglaat ook nog eens gezond…
Ingrediënten
- Lasagnebladen (een recept om zelf pasta te maken vind je hier)
- Tomaten (ik gebruik dit keer een blik tomatenblokjes omdat het geen seizoen is voor tomaten en dus zijn ze niet zo smakelijk en wel duur. We gaan de saus pureren dus de structuur van verse tomaat is niet nodig, een blik gaat dus prima).
- Kabeljauwfilet (meer over de kabeljauw lees je hier)
- Twee paprika’s (oranje of rood)
- Een courgette in plakjes gesneden (2-3 millimeter dikte)
- Een ui grof gesnipperd (wordt toch gepureerd)
- Twee teentjes knoflook geperst
- Italiaanse kruiden
- Chilipoeder
- Olijven
- Kappertjes
- Parmezaansse kaas grof geraspt
- Mozzarella dun gesneden
- Olijfolie
- Zout
- Peper
- Witte wijn
- Suiker
Keukengerei
- Ovenschaal (beter groter dan kleiner, het kan overkoken)
- Koksmes
- Snijplank
- Deegroller (als je de pasta zelf maakt)
- Braadpan
- Staafmixer
- Lepels
- Kaasrasp
- Gasfornuis
- Oven (180 graden C)
Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar, je hebt ruimte nodig voor dit gerecht.
Zet een grillpan of grillplaat op laag vuur.
Snijd de courgette in plakken (2-3 millimeter dikte) en smeer ze in met olijfolie, gril ze op een grillpan of grillplaat en strooi er wat peper over. Leg ze nu als dakpannen op een bord en zet ze opzij.
Maak lasagnebladen of maak een pakje open, ik maak ze zelf: 500 gram bloem, 5 eieren, zout en olijfolie. Kneden tot 5 bollen deeg en dan in de koelkast laten rusten totdat je ze nodig hebt. Voor dit gerecht was voor mij 300 gram bloem met 3 eieren ook genoeg geweest maar pastadeeg invriezen gaat prima en dat is lekker makkelijk voor de volgende keer. (Verse zelfgemaakte bladen kost je 30 minuten meer bereidingstijd dan gedroogde bladen. Ik hoef niet uit te leggen wat de lekkerste keuze is…)
Rol 3 bollen pasta uit met de deegroller op een schoon blad met wat bloem totdat ze erg dun zijn, deeg is zeer elastisch en hoe dunner hoe sneller het gaat is, en dat is wel handig als je het als lasagne gaat gebruiken.
Verwarm wat olijfolie in een braadpan en doe daar de Italiaanse kruiden, ui en knoflook in, laat even fruiten, voeg nu de tomaat en paprika toe (blokjes) en fruit mee, voeg wat chilipeper, zwarte peper en zout toe en laat 15 minuten pruttelen met een scheutje wijn (wit). Als je meer saus wilt kan je tomatenpuree toevoegen.
Snijd ondertussen de kabeljauwfilet in lange reepjes.
Snijd de olijven in stukjes
Snijd de mozzarella in dunne plakjes (een zeer scherp mes is je beste vriend)
Rasp de Parmezaansse kaas
Verwarm de oven voor op 180 graden
Als je alles klaar hebt gebruik je de staafmixer om de saus te pureren, de saus kan zo lang pruttelen als je wilt dus het is een goede buffer als je meer tijd nodig hebt voor het snijden of tussendoor opruimen.
Voeg nu de kappertjes en gesneden olijven toe aan de saus, proef de saus en voeg chilipoeder en of peper en zout toe, nu kan het nog!
Is je saus klaar dan begin je met het ‘bouwen’ van de lasagne:
Een klein beetje olijfolie wrijf je in de ovenschaal en je legt er een bodempje saus in, daar op leg je het eerste laagje lasagne bladen, dan weer een dun laagje saus.
Op de saus leg je plakjes gegrilde courgette (dakpan-stijl)
daar bovenop leg je stukjes kabeljauw,
dan een dun laagje saus,
hierop het tweede laagje lasagne-blad.
Zo stapel je verder tot je eindigt met saus aan de bovenkant.
en je bestrooit het geheel met de geraspte Parmezaansse kaas.
De lasagne is nu klaar voor de oven
Bak de lasagne nu 45-50 minuten in de oven (180 graden), het resultaat is oogstrelend en heerlijk met een glaasje witte wijn.
Karin zegt
Ziet er heerlijk uit! :-)
Hoeveel kabeljauwfilet gebruik je hiervoor?
Marianne zegt
We gebruikten drie filets, vier kleintjes kan ook natuurlijk, maar drie filets voor twee personen is prima.