Kipfilet is vaak saai, zeker als deze niet lang gemarineerd of goed gekruid is, en droog is het helemaal geen pretje. Er is een manier om kipfilet zo te maken dat het wèl mals en lekker is zonder dat het droog wordt. Lees hieronder hoe je dit voor elkaar krijgt.
Je hebt nodig
- Kipfilet (maximaal 4 stuks ivm de afmetingen van je pan)
- Zout
- Peper
- Bloem (4 eetlepels)
- Kruiden (als je dat wilt)
- Boter (een eetlepel)
- Olijfolie (of andere olie zoals arachideolie of zonnebloemolie)
Tip: probeer ook eens kippedijfilet, dit is minder snel droog bij ‘ normaal’ bakken, een prima alternatief voor kipfilet.
Keukengerei
- Een brede pan met deksel, ideaal zou een koekenpan zijn
- Een kookwekker
Bereiding
- Zorg dat je de dikte van de kipfilets overal ongeveer gelijk maakt door er met een vleeshamer of ander zwaar voorwerp op slaat, dit kan ook met een mes, als het de kip maar platter maakt, bestrooi de kip daarna met wat zout en peper.
- Mix de bloem met wat zout. peper en de kruiden tot een ‘zandbak’ en haal de kipfilets hier doorheen zodat er een dun laagje broem op de kip blijft plakken (echt heel dun, niet zoals bij paneermeel).
- Zet de pan op middelhoog vuur, als de pan heet is voeg je de boter en olie toe, draai dit rond zodat de pan overal goed ingevet is.
- Als de pan gereed is voor de kip zet je het vuur op de midden-stand en je legt de kip in de pan, laat ze één minuut liggen en draai ze kipfilet dan om en doe het deksel op de pan, draai het gas laag.
- De kipfilet is nu aan het garen, zet een kookwekker voor tien minuten en laat de kipfilet met rust, het is belangrijk dat de temperatuur in de pan hoog wordt op een gelijkmatige manier dus het deksel van de pan halen is vragen om niet-gare kip, laat hem dus op de pan totdat je wekker gaat!
- Na tien minuten zet je het gas uit, en laat je de kip 10 minuten doorgaren, til het deksel niet op!
Als de kookwekker nu afgaat is je kip klaar: gaar en heerlijk mals (als je je aan de strenge regels hebt gehouden tenminste ;-))
Ben je al lid van ons Youtube-kanaal? We plaatsen elke week een nieuw videorecept!





Vraagje: Hoe lang doorgaren? Ook 10 min?
Hoor graag, grtje Brenda
Ja wederom 10 minuten, ik heb het ook in het recept aangepast. Kookze!
Zo wat een super tip dit!
Precies jouw regels gevolgd en de eerste reactie van mijn man was….. Zo zeg die is sappig.
Nooit meer droge kip voor ons.
Dank je wel Marianne.
Goed om te horen! :-)
Super lekker. …..bedankt voor het recept.mmmmmm
Jammer dat er geen foto’s staan :( zie graag het eindresultaat voordat ik eten voorbereid
Snap ik… tegenwoordig maak ik kip meestal in de slowcooker, maar als ik dit recept weer eens uit de kast haal dan maak ik foto’s, beloofd! :-)
Ziet er niet uit. En de bloem mag je ook weglaten hoor. Mals ja maar bleek en smaakloos. Volgens de regels gedaan trouwens.
Je kunt de kip natuurlijk eerst marineren voor smaak (passend bij het gerecht waar je de kip voor gebruikt, bijvoorbeeld door een salade) en je kunt, als je dat wilt, voor het uiterlijk altijd wat grillstrepen maken met een contactgrill bijvoorbeeld.
Het gaat er bij dit recept om de kip mals te houden – en dat is blijkbaar wel gelukt :-)