Het garen van voedsel in water met azijn, bouillon of wijn met een temperatuur die net iets onder het kookpunt ligt noemen we pocheren. Een van de voordelen van pocheren is dat geen vet hoeft te worden gebruikt voor de bereiding, maar het kan ook erg handig zijn om vis, die al snel uit elkaar valt als je het gaat bakken, te garen zodat hij zijn vorm blijft houden. Dit laatste is wat we bij dit recept gaan doen.
Gepocheerde visfilet met eier-kruidensaus
Voor dit recept pocheren we visfilet in visbouillon en witte wijn. Hierdoor krijgt de vis de smaak van de bouillon en de wijn terwijl hij gaart. Je kunt alcoholvrije witte wijn gebruiken als je geen alcohol wilt drinken of je het gerecht voor kinderen maakt. Als alternatief voor alcoholvrije witte wijn kun je wat witte balsamico azijn of appeldiksap (verdund) toevoegen aan de bouillon.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 1 ei
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 15 gram fijngeknipte verse peterselie
- 1 eetlepel verse dille
- 300 gram kabeljauwfilet of zalmfilet
- 200 ml visbouillon
- 50 ml droge witte wijn
- Halve citroen in plakken
- (Mini)krieltjes of andere aardappeltjes om te bakken of te garen in de oven
- Stronk broccoli of andere groente
Bereiding
- Kook het ei in 8 minuten hard
- spoel af onder koud stromend water, pel en halveer het ei en haal het eigeel eruit
- Snijd het eiwit heel fijn\
- Prak de dooier van het ei met een vork fijn
- Klop met een garde de olie druppelsgewijs door de dooier
- Voeg de azijn toe en blijf kloppen tot de saus een egale, mayonaiseachtige substantie wordt (gebruik eventueel de staafmixer)
- Schep de eiwitsnippers, de peterselie en de dille door de saus en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus op kamertemperatuur komen (afgedekt).
- Snijd de vis in twee stukken.
- Breng in een ruime pan de bouillon en de wijn aan de kook
- Draai het vuur laag, zodat de bouillon net onder het kookpunt blijft
- Leg de stukken vis naast elkaar in de pan en pocheer ze zo’n acht minuten
- Schep de vis met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en leg de stukken op twee warme borden
- Verdeel de saus erover en garneer met plakjes citroen.
Serveer met de aardappeltjes en groenten, Lekker met een glas witte wijn en/of water met citroen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!