Na de ontbijtmuffins hierbij een recept voor lunchmuffins, of eigenlijk: de hele dag door muffins :-) Wat ik heb gemaakt zijn muffins zonder suiker, ik heb de suiker vervangen door dadelstroop. Je kunt natuurlijk gewoon suiker gebruiken voor de traditionele muffins (doe je iedereen een plezier mee) maar het leek me leuk ze eens zonder suiker te maken, en het resultaat is heerlijk: niet zo zoet, maar wel lekker!
Muffins maken zonder suiker
Mijn idee was muffins te maken zonder suiker, omdat experimenteren leuk is en suiker niet zo gezond. Het resultaat is donkere muffins (door de dadelstroop), minder zoet maar heel lekker. Je kunt dadelstroop vervangen door appelstroop, perenstroop of elke andere zoetstof die je lekker vindt.
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 1 eetlepel bakpoeder (1 zakje)
- 120 gram stroop (of suiker of een andere zoetstof)
- 2 eetlepels maanzaad of sesamzaad
- 60 gram boter (ik heb roomboter gebruikt)
- 1 groot ei (of 2 kleine eieren)
- 225 mililiter melk (ik heb notenmelk gebruikt)
- Citroensap en geraspte schil van 1 citroen of limoen
Keukengerei nodig
- Keukenmachine met flexiklopper
- Papieren cakevormpjes
- Muffinblik of bakvorm (om de papieren vormpjes in te zetten en in te bakken)
- Lepel (om het beslag mee in de vormpjes te gieten)
- Spatel (om de mengkom goed schoon te schrapen)
- Oven
- Koekenpan (om de zaadjes in te roosteren)
- Vork (om het ei mee te kloppen)
- Bakje (om het ei in te kloppen en te mengen met melk en boter)
Bereiding
- Leg alle ingrediënten klaar, dit maakt het bakken een stuk leuker
- Doe de bloem en het bakpoeder in de mengkom
- Rooster de zaadjes ongeveer 30-60 seconden in een hete droge koekenpan, schud ze heen en weer in de pan zodat ze niet aanbranden
- Voeg de zaadjes bij de bloem in de mengkom
- Klop het ei stuk met de vork in het bakje
- Voeg de boter en de melk toe en meng het door elkaar
- Voeg het mengsel van ei, boter en melk bij de bloem, bakpoeder en zaadjes
- Zet de mengkom in de keukenmachine en sluit de flexiklopper aan
- Laat de keukenmachine het mengsel goed mengen op de laagste stand, ongeveer 2-3 minuten
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (of 200 als 190 niet kan, je raakt wat warmte kwijt als je de muffins er straks in zet)
- Giet het beslag nu met de lepel in de papieren vormpjes, vul ze ongeveer drie kwart
- Zet de muffins nu in de oven, laat ze in de muffinvorm staan zodat ze mooi rond worden
- Bak de muffins 20 minuten op 190 graden (of 35 minuten op 180 graden als de oven geen 190 graden-stand heeft) bruin
Eet smakelijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!