Muffins zijn traditioneel cake-achtige broodjes die zonder boter worden gebakken. De ‘echte’ muffin is zoet, maar een hartige muffin is een lekkere variatie. De muffin zoals wij die kennen is een Amerikaanse muffin en is iets anders dan de English muffin. Beide recepten zijn overigens al enkele honderden jaren oud en zijn nog altijd zeer populair over de hele wereld. Hieronder vind je een recept voor hartige muffins, lekker bij ontbijt, lunch of gewoon tussendoor!
Muffin met groente
Je kunt voor deze muffins allerlei soorten groenten gebruiken. Wat ik lekker vind is rucola (ongeveer 75 gram) omdat dit lekker sprieterig is en daardoor niet op de bodem ligt maar door de hele muffin heen. Je kunt ook kiezen voor doperwtjes, spinazie, broccoli, champignons of paprika, en natuurlijk kun je kaas naar keuze gebruiken, denk aan geitenkaas, mozzarella, peccorino of gewoon Hollandse kaas natuurlijk. Wat de muffins ook lekker maakt is bijvoorbeeld spek, ham, salami of ander vlees. Eerst even aanbakken geeft extra smaak!
Ingrediënten
Voor 6 muffins
- 5 eieren
- ½ theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels bloem
- 75 ml melk
- zout
- peper
- nootmuskaat
- Groente naar keuze
- Vlees zoals ham, spek, salami (optioneel)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200ºC
- Klop de eieren in een kom zodat de dooiers goed mengen met het eiwit
- Voeg de bloem, bakpoeder en de melk toe
- Voeg vervolgens het zout, de peper en eventueel nootmuskaat toe
- Doe een bergje rucola of een andere groente naar keuze in een ingevette bakvorm, het beste werkt bijvoorbeeld een silicone muffinvorm
- Giet vervolgens het beslag over de groente
- Verbrokkel ten slotte de geitenkaas over ieder van de muffinvormpjes en zet voor ca 25 minuten in de oven
De muffins zijn klaar als de bovenkant goudbruin is. Haal voorzichtig uit de vorm en serveer. Lekker met een glaasje vers vruchtensap, een kopje thee of koffie!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!