Ik ben niet zo’n fan van spinazie; ik vind het gewoon niet zo lekker. De smaak is het niet, die is uitgesproken en goed te combineren, de kleur is het ook niet: prachtig groen. Veelzijdig is spinazie ook zeker: in een hartige taart met ei prima te doen. Gezond? Zeker, geen twijfel over mogelijk. De reden dat ik niet zo’n fan ben is dat ik het vroeger ongesneden gekookt ‘moest’ eten, en dat is geen succes. De film ‘Big Night’ heeft echter verandering gebracht in mijn afkeer van spinazie: met pasta is het een heerlijke combinatie!
Pasta, spinazie en ei
In de film ‘Big Night’ wordt als ultiem gerecht een Timpano gemaakt; een grote kom gevuld met pastadeeg, pasta, spinazie, ei en nog veel meer. De combinatie pasta met tomatensaus, spinazie en ei is logisch als je het eet, maar niet voor de hand liggend in ons Hollandse aardappel-hoofd, en daarom nog leuker om te maken (en voor mij helemaal: zo eet ik weer graag spinazie).
Recept pasta, spinazie en ei
Je kunt dit gerecht vegetarisch maken door simpelweg het vlees weg te laten, er zit meer dan genoeg voeding in dit gerecht om het er gewoon niet in te doen.
Ingrediënten (voor ruim 4 personen)
- 500 gram pasta (fussilli/spirelli of een andere grove pasta)
- 4 eieren
- 200 gram gehakt
- Salami
- Pakje diepvriesspinazie (fijn gesneden, ~250 gram)
- Tomatenblokjes in blik
- 3 uien
- 3 teentjes knoflook
- Italiaanse kruiden
- Paprika
- Tomaat
- Olijven
- Sambal (lepeltje)
- Rode wijn (houd het bij simpele wijn, zonde van het geld om hiervoor kwaliteit te gebruiken, als je een goedkope Chianti kunt vinden is dat ideaal)
- Geraspte Italiaanse kaas
- Alle andere ingrediënten die jij graag in een rode pastasaus doet
Bereiding
- Haal de bevroren spinazie uit de vriezer en leg op het aanrecht.
- Kook de eieren hard (5+ minuten), gooi het water weg en doe in het warme pannetje de bevroren spinazie terwijl je de eieren even koud spoelt (laat ‘schrikken’ onder koud water.
- Zet het pannetje met spinazie op je kleinste vlammetje op je fornuis zodat het kan beginnen te ontdooien.
- Zet een braadpan op een laag vuurtje met wat olie of boter erin.
- Snijd je ui fijn en doe het in de inmiddels warme pan en laat het fruiten.
- Snijd de salami en voeg dit toe aan de uien.
- Voeg de Italiaanse kruiden toe.
- Schil en pers de knoflook en snijd alle andere groenten die je in je pastasaus wilt doen.
- Fruit nu kort de knoflook even mee met de uien en blus af met een flinke plens rode wijn.
- Zet het gas en de afzuiger wat hoger want het gaat nu echt goed ruiken.
- Voeg nu de tomatenblokjes toe en ook de andere groenten en laat lekker pruttelen. Voeg wat sambal toe samen met wat zout en peper, roer goed door en proef even (zout zeker als je geen vlees hebt gebruikt, als je vlees hebt gebruikt is zout waarschijnlijk overbodig).
- Zet een pan met water op voor het koken van de pasta. Houd de kooktijd op de verpakking aan indien dit Italiaanse pasta is (De Cecco of Barilla bijvoorbeeld), houd anders de kooktijd op de verpakking aan maar trek daar 2 minuten vanaf en proef elke paar minuten de pasta. De pasta mag niet te gaar worden, als je denkt: “hij mag nog even”, giet de pasta dan af want dan is hij goed.
- Voeg olijven, kappertjes, zongedroogde tomaten etc. toe aan je saus als je dat lekker vindt, olijven hebben altijd mijn voorkeur, zeker in combinatie met spinazie.
- Voeg de spinazie nu toe aan de tomatensaus en roer goed door elkaar.
- Pel de eieren en snijd ze in plakjes.
Opdienen:
Doe pasta in een diep bord en doe er saus overheen, doe er een paar plakjes ei bovenop en strooi er wat kaas overheen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!