Het maken van een stoofpotje doe je als je er tijd voor hebt, thuis bent of thuis werkt, want je moet het in de gaten houden. Daarom maak ik het geregeld in het weekend of in de vakantie. De zomervakantie leent zich wat minder voor stoofpotten want het smaakt nu eenmaal nog beter als het koud is buiten, de lampjes overal aan zijn, Sint en Piet in aantocht of de kerstboom zelfs al staat. Zeker een stoofpotje met wild is dan erg lekker, smaken zijn anders en een stoofpot maakt een combinatie van smaken en texturen die je alleen op die manier bereidt. Heerlijk af en toe even kijken en ruiken hoe je gerecht zich ontwikkelt, en even proeen natuurlijk want dat is belangrijk voor de, eh…
Winterst stoofpotje met chocolade recept
Heerlijk bij een stamppotje. Met kerst is dit ook heerlijk, wil je het net wat meer bijzonder maken, vervang dan de sukadelappen door wild zwijn poulet of hertenvlees.
Ingrediënten
- Arachideolie, kokosolie of boter
- 1 kg sukadelappen in blokjes gesneden
- 3 uien gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 wortels (winterpeen bij voorkeur) grof gesneden
- Bleekselderij 2 stelen gesneden
- Zout
- Peper
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 50 gram pure chocolade ( hoe puurder hoe beter)
- 1 liter bouillon
Bereiding
- Zet een braadpan op je warmtebron en voeg vet toe.
- Fruit de uien in de pan.
- Voeg de sukadelappen en de knoflook toe.
- Bak het vlees rondom bruin.
- Voeg de wortels, bleekselderij, paprika, kruidnagels en laurierblaadjes toe.
- Schep nog even goed om zodat de kruiden even meebakken.
- Nu mag de bouillon erbij, als alles goed onder staat heb je genoeg bouillon gebruikt. Staat het nog niet onder dan voeg je nog wat extra toe.
- Breng de stoofpot aan de kook en zet het vuur laag. Laat het sudderen met het deksel schuin op de pan. Het vlees wordt zachter en er verdwijnt wat vocht. Laat het minstens 3 uur sudderen en roer tussendoor.
- Staat de stoofpot niet meer onder water dan voeg je nog wat bouillon toe. Het mag niet uitdrogen.
- Om de stoofpot af te maken kruid je nog even bij met wat zout en peper en voeg je de chocolade toe. Goed doorroeren en opscheppen maar.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!