Puree – Frites – Chips – Schijfjes
Zoete aardappel
De zoete aardappel wordt ook wel bataat, yam of kumara genoemd, en is een verdikking van de wortel, een knol, dus. Officieel zijn er twee varianten: de roze en de witte zoete aardappel, maar je zult merken dat het eerder oranje en geel is wat je aantreft. We kennen de zoete aardappel in Europa mogelijk al vanaf 800 na Chr. maar hoe dit ‘vreemde’ gewas bij ons is beland is niet helemaal duidelijk. Meer over de verspreiding van de zoete aardappel vind je bij wikipedia.
Recept zoete aardappel
Je kunt zoete aardappel op meerdere manieren bereiden, afhankelijk van wat jij het lekkerst vindt/het beste past bij je andere ingrediënten. Ook kun je de zoete aardappel bereiden en eten met en zonder de schil, wat het aantal variaties verdubbelt.
Zoete aardappel puree
- Schil de zoete aardappel, verwijder de kontjes en eventueel draadjes.
- Snijd de zoete aardappel in stukken, hoe kleiner je de stukjes maakt hoe eerder de zoete aardappel gaar is.
- Kook de zoete aardappel in water zodat ze net onder staan, met het deksel op de pan, in ongeveer 10 minuten gaar (even prikken om te testen, met een vork).
- Giet de zoete aardappel af.
- Voeg naar smaak wat kaneel toe en puree met een pureestamper of aardappelpers tot zoete aardappelpuree.
- Maak er bijvoorbeeld bollen van met een ijsknijper en serveer bij je groenten, vlees, vis of kip.
Zoete aardappel frites
- Schil de zoete aardappel, verwijder de kontjes en eventueel draadjes.
- Snijd de zoete aardappel in de lengte doormidden, je hebt nu twee lange helften.
- Snijd de zoete aardappel nu in lange plakken met een dikte van een halve centimeter.
- Snijd elke plak nu liggend doormidden zodat je patatjes krijgt.
- Laat de patatjes een uurtje in gezouten water liggen
- Verwarm de oven of vet voor op 180 graden
- Giet de patatjes af en leg ze op een schone theedoek om wat te drogen.
- Doe de patatjes nu op een bakplaat of ovenschaal en bestrooi met wat olie en hussel ze goed zodat alle patatjes vettig worden. Diet hoeft niet als je in pan met vet bakt.
- Strooi nu wat zout en eventueel andere kruiden zoals chilipoeder (pittig) of kaneel (zoeter) over de patatjes.
- Bak de patatjes nu in de oven ongeveer 30 minuten op 180 graden krokant of 8-10 minuten in het vet.
Je kunt de zoete aardappel patat ook in de frituur bakken, uiteraard, bestrooi ze dan pas na het bakken met zout en specerijen.
Zoete aardappel chips
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Schil de zoete aardappel, verwijder de kontjes en eventueel draadjes.
- Snijd de zoete aardappel in de breedte doormidden, je hebt nu twee korte dikke helfte nva nde aardappel.
- Schaaf met een kaasschaaf of de keukenmachine of dunne stand dunne plakjes van de zoete aardappel.
- Leg de plakjes op een bakplaat of in een ovenschaal en bestrooi met wat olie en zout en kruiden (bijvoorbeeld chilipoeder of kaneel, of beiden) en hussen goed door elkaar om alle plakjes smaak te geven.
- Bak de chips in de oven op 160 graden ongeveer 30-40 minuten, afhankelijk van de dikte van de chips.
Lekker met een dipsausje, of als bijgerecht bij een maaltijd, je verrast er je gasten aangenaam mee!
Zoete aardappel schijfjes
- Verwijder de kontjes en eventueel draadjes van de zoete aardappel en was de zoete aardappel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de zoete aardappel in de lengte doormidden en snijd daarna elke helft in het midden in de breedte door, zodat je vier stukken hebt ter grootte van de helft van de zoete aardappel.
- Leg elke helft nu plat neer en snijd met een koksmes gelijke plakken van 2-3 milimeter, hoe dunner je de plakken maakt hoe krokanter de schijfjes worden.
- Doe alles schijfjes in een ovenschaal en voeg wat olie toe, hussel de schijfjes goed door de olie. Voeg een beetje zout, kaneel en chilipoeder toe en hussel weer goed door elkaar.
- Bak de zoete aardappelschijfjes in ongeveer 40 minuten (afhankelijk van de dikte van je schijfjes) krokant en gaar.
Erg lekker met gebakken vis of kip en boontjes.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!