Oma Tiny’s Recepten
Oma Tiny was een echte Limburgse: gezellig, af en toe onverstaanbaar en dol op eten en koken, maakte graag stoofvlees en Limburgse vlaai. Als ik op bezoek kwam kreeg ik vlaai. En als ik het stuk op had kreeg ik nog een stuk vlaai. Aan 1 kopje koffie had ik altijd genoeg omdat oma Tiny de koffie net iets te slap maakte, maar dat is niet erg want tegen twee stukken vlaai kan geen sterke koffie op. En ik kreeg een aai over mijn bol, want dat deed Oma Tiny.
En nu is ze er niet meer, en hebben we alleen nog de herinneringen. Gelukkig vonden we tussen de receptenboekjes een schriftje met handgeschreven recepten van Oma Tiny, en deze lees je hieronder. Het zijn typische recepten uit de Hollandse keuken, je zult de smaak herkennen van je eigen keuken, van die van moeder of oma.
Recepten van Oma Tiny
Een aantal recepten had slechts een lijstje met ingredienten, anderen een heel beknopte bereiding waarbij de ingredienten die nodig zijn vermeld staan in de bereidingsomschrijving. Toch denk ik dat het meeste eenvoudig te maken is door te doen wat logisch is.
Ragout
- 1 pond kalf of varkensvlees
- 2 ons varkensgehakt
- 2 ons rundergehakt
- 2 uien + paprika (gebakken)
- Pond gekookte champignons
- Wat ketchup en worchestersaus
- Theelepel chilipoeder.
- Kruiden naar eigen smaak.
Ragout (deze is afkomstig van tante Mia)
- 1 kilo poulet
- 1 pond champignons
- 1 rode paprika
- 4 dikke uien
- 1 á 2 pakjes nasikruiden
- 3 á 4 eetlepels azijn
- 4 eetlepels hot ketchup
- 4 eetlepels ketchup
- Mespuntje sambal
- 1 maggiblokje
- Klein beetje water
- Vlees bruin aanbraden met zout, peper, uien, ca. 15 minuten
- Daarna alle kruiden laten sudderen, ongeveer 1,5 uur.
- Op het laatst champignons en paprika erbij doen.
Kippenragout (voor in pasteitjes)
- 400 gram kip
- 150 gram margarine
- 13 eetlepels bloem
- 10 dl. bouillon
- Zout, peper, nootmuskaat
- Maggi, ketjap, citroensap
- 5 theelepels bouillonpoeder
Franse uiensoep (1 persoon)
- 250 cc water
- Half goudbouillonblokje
- 1 ui
- Halve lepel boter
- Kwart lepel aardappelmeel
- 1 stokbroodje + geraspte kaas
- Laat de ui smoren in een braadpan.
- Giet water met goudbouillon blokje erbij (ongeveer 10 minuten zachtjes laten trekken).
- Maak aardappelmeel aan met een lepel water en giet dit papje roerende bij de soep.
- In een soepkom gieten en daar stokbrood op leggen met geraspte kaas.
- Eventueel 10 minuten in de oven.
Snelle tomatensoep
- Maak van 2 bouillontabletten en water 1 liter bouillon en breng deze aan de kook.
- Ontvel 2 vleestomaten , verwijder de zaadjes en snij ze in blokjes.
- Snij 1 prei in kleine ringetjes.
- Doe alles in de bouillon en laat even meekoken.
- Serveer direct.
Stooflapjes
- 750 gram runderlappen (riblappen), zout en peper
- 50 gram braadboter of margarine
- 1 grote ui
- 1 theelepel bruine suiker
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel azijn
- 2 dl. bouillon of ontvette jus
- Het vlees inwrijven met zout en peper en de lappen in het hete braadvet bruin braden.
- De gesnipperde uit meefruiten.
- Het vlees uit de pan nemen.
- De bruine suiker, het laurierblad, de kruidnagels, azijn en de bouillon of jus toevoegen, aan de kook brengen en het vlees toevoegen.
- Afgedekt in 2 uur gaar stoven op laag vuur.
In wijn gestoofde kip
- 1 flinke kip , peper en zout
- 100 gram boter of margarine
- 50 gram magere spekblokjes
- Ongeveer 10 kleine uitjes of 1 grote gesnipperde ui
- 2 dl. rode wijn
- 2 dl. kippenbouillon
- 25 gram bloem
- 25 gram boter of margarine
- Snij de kip in kleine stukken en wrijf deze in met peper en zout.
- Laat de boter heet worden in een stoofpan en braad de stukken kip rondom bruin.
- Voeg dan de spekblokjes toe en de kleine uitjes.
- Laat deze boven iets zachter vuur mee braden.
- Draai dan het vuur lager en giet de (voorverwarmde) wijn en de bouillon bij de kip.
- Sluit de pan met een deksel en laat de kop boven zacht vuur gaar worden in 45-60 minuten.
- Neem de stukken kip uit de pan.
- Kneed de bloem door de boter.
- Neem steeds een klein beetje van dit mengsel en roer dit door de saus.
- Voeg pas het volgende beetje bloem toe als het vorige is opgenomen.
- Leg de stukken kip terug in de saus.
- Geef bij de coq au vin rijst of macaroni en knapperige salade.
- Tip : laat de laatste 10 minuten 100 gram champignons meestoven.
Stoofpeertjes (Giezer Wildeman)
- 1 kg stoofperen
- 50 gram suiker
- 2 kleine stukjes pijpkaneel
- 2 stukjes citroenschil
- 1 dl. rode wijn of bessensap
- Maïzena
- Schil de peertjes , snij ze eventueel in tweeën en verwijder in dat geval de klokhuizen.
- Leg de peertjes in een stoofpan.
- Voeg de suiker,pijpkaneel en de citroenschil toe zodat de peertjes net onder staan.
- Breng de peertjes aan de kook.
- Draai het vuur zo laag mogelijk en ze 2,5 tot 3,5 uur stoven.
- Verwijder de kaneel en citroenschil.
Citroen crème (fris nagerecht voor 4 tot 6 personen)
- Week 2 blaadjes gelatine 10 minuten in ruim koud water.
- Breng 3 eetlepels water aan de kook.
- Voeg de goed uitgeknepen gelatine er aan toe.
- Neem het pannetje van het vuur en roer zo lang tot de gelatine is opgelost.
- Roer er 4 eetlepels citroensap door (gezeefd).
- Klop in een kom 4 eierdooiers met 100 gram poedersuiker zo lang op tot een bijna witte schuimige massa is verkregen.
- Klop in een kom 1/8 liter slagroom en in een andere kom 3 eiwitten stijf op.
- Schep het dooiermengsel zo luchtig mogelijk door de gelatine-oplossing en strooi er 2 eetlepels fijn geraspte citroenschil over en spatel er heel luchtig de slagroom en daarna het eiwit door.
- Schep de crème in glazen of schaaltjes en plaats ze een uur in de koelkast.
- Garneer vlak voor het opdienen door er enkele rode vruchten (aardbeien, frambozen, kersen) bij te leggen.
2 linzenvlaaien
- 300 gram boter
- 750 gram bloem
- 420 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 6 eetlepels melk (lauw)
- 2 pakjes bakpoeder
- Ovenstand tussen de 4 en de 5 (geen tijd aangegeven)
- Voorzichtig ! met de melk en anders nog wat water erbij doen. Het deeg mag gerust koud staan want dan rolt het beter.
Zandkoekjes
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram boter
- 70 gram basterdsuiker
- Ovenstand 4, 20 minuten
Zachte bodem
- 125 gram boter
- 2 ons cakemeel
- 2 ons suiker
- 3 eieren
- Zout
- Scheutje melk
- Ovenstand 2,5 , ½ uur
Appeltaart
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram witte basterdsuiker
- 175 gram harde boter
- 1 losgeklopt ei
- Zout naar smaak
- 1 kilogram vaste, zure appels (goudreinetten0
- Citroensap
- 50 gram gewassen rozijnen
- 75 gram suiker
- 2 á 3 afgestreken eetlepels kaneel
- 2 afgestreken eetlepels paneermeel
- 1 springvorm van 22-24 cm doorsnee
- Zeef het bakmeel , de basterdsuiker en het zout in een kom.
- Boter in stukjes gesneden en de helft van het ei toevoegen.
- Met 2 messen of de mixer op de laagste stand de massa snijden tot het deeg kruimelig is.
- Met een koele hand kneden tot een samenhangende massa.
- Op een koele plaats het deeg laten rusten.
- Suiker en kaneel mengen, appels schillen en in blokjes snijden.
- Citroensap over de appels en het suiker/kaneel/rozijnenmengsel erdoor scheppen.
- Oven voorverwarmen op stand 3-4 of 175 graden.
- Taartvorm met boter invetten en paneermeel erdoor schudden.
- Deeg uitrollen en in de vorm leggen met een hoge rand.
- Deeg vullen. Resten van deeg in reepjes over de appelvulling leggen.
- Met de rest van het ei de bovenkant bestrijken in 11/4 tot 1 1/2 uur de taart gaar bakken op stand 3-4 of 175 graden.
- Minstens 1 uur laten afkoelen en dan pas de vorm verwijderen.
- Op een koele plaats bewaren.
10 kleine cakes
- 150 gram boter,1 zakje vanillesuiker en 2 eieren
- 150 gram suiker en 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 harde bodems
- 1 pond bloem
- 1 pakje bakpoeder
- 2 eieren
- Beetje zout
- ½ pakje blue band
- 2 ons basterdsuiker
- Ongeveer 20 minuten bakken
Advocaat op harde bodems
- Halve fles advocaat
- Een pak bokkepootjes in stukjes op de advocaat leggen
- Daarop flink slagroom en chocolade vlokken
- Bij harde bodem 1 á 2 dagen van te voren klaar maken, dan is de smaak goed ingetrokken.
Limburgse vlaai
- 1 pond bloem
- 50 gram suiker
- 50 gram boter
- 2 dl. melk
- 1 ei
- Wat zout
- 15 gram gist
Mokkataart (1)
Voor het deeg:
- 80 gram bloem, gezeefd met 20 gram maïzena
- Mespunt zout
- 4 eieren
- 120 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Poedersuiker, gezeefd
- Boter crème
- 150 gram boter
- 75 gram poedersuiker, gezeefd
- 1 zakje vanillesuiker of vanillemerg uit een vanillestokje
- ½ dl. melk
- Mokka boter of mokka crème
- Meng ½ dl. opgeloste poederkoffie of sterk koffie-extract met 25 gram gezeefd poedersuiker door de boter crème.
- Doe dit druppelsgewijs en blijf zo lang roeren tot het gelijkmatig met de boter is vermengd.
Biskwie bodem
- 125 gram suiker
- 2 eieren
- 125 gram bloem
- 2 eetlepels water
- Oven 10 minuten voorverwarmen, stand 5-5, 15 minuten bakken
Streuselkuchen
- 400 gram bloem
- 3 gram zout
- 20 gram gist
- 1 ½ dl. melk
- 2 eieren
- 75 gram basterdsuiker
- 100 gram boter of margarine
Voor de kruimeltjeslaag :
- 200 gram boter of margarine
- 300 gram bloem
- 150 gram suiker
- Geraspte schil van 1 citroen
- Beetje kaneel
- Melk
- Meng bloem, zout, gist (met wat lauwe melk glad geroerd) eieren, basterdsuiker en gesmolten of gekoelde boter of margarine.
- Goed kneden en een uurtje op een vochtig, warme plaats laten rijzen.
- Vervolgens opnieuw doorkneden en uitrollen tot een lap van ongeveer ½ cm. Dik, die past op het beboterde bakblik.
- Deze op de onderste richel van de lauw warme oven (laagste stand) schuiven. Het deeg 20 minuten laten rijzen.
- In die tijd de boter of margarine in een steelpan smelten en van het vuur halen.
- De bloem, suiker, geraspte citroenschil en wat kaneel erdoor roeren.
- Laten afkoelen en verkruimelen.
- Het bakblik uit de oven halen en de oven op 200 graden zetten.
- Het gerezen deeg inprikken met een vork, bestrijken met melk en de kruimeltjes erover strooien.
- De koek onder in de oven bakken in ongeveer ½ uur.
- De afgekoelde streuselkuchen met poedersuiker bestrooien.
Mokka taart (2)
Voor een springvorm van 24 cm doorsnee
- 5 eieren
- 125 gram basterdsuiker
- 75 gram bloem
- 20 gram maïzena
- 1 theelepel koffie-extract poeder
- 225 gram boter
- 150 gram poedersuiker
- 25 gram koffie-extract poeder
- 2 eiwitten
- 2 buisjes hazelnoot krokant
- Mokka boontjes
- De eieren met de suiker in een bak met heet water tot een luchtige massa kloppen.
- Uit het waterbad nemen en de gezeefde bloem, maïzena en de theelepel koffie-extract poeder er in gedeelten bij scheppen.
- De ingevette(en met bakpapier beklede) springvorm met het deeg vullen en gladstrijken.
- De taart in een warme oven van 175 graden of gasstand 3-4 in 35-40 minuten gaar bakken.
- Ondertussen de boter heel cremig kloppen en de gezeefde poedersuiker erbij roeren.
- Het koffie-extract poeder oplossen in ½ dl. lauw water en dit op kamertemperatuur bij de crème roeren.
- De eiwitten stijf kloppen en al kloppend door de boter crème mengen.
- Koel, maar niet in de koelkast , wegzetten.
- De taart uit de vorm nemen en op een rooster laten uitdampen.
- De taart in 3 lagen snijden. 2 lagen met crème bestrijken en op elkaar leggen.
- De derde laag erop leggen.
- De rand met crème bestrijken en de taart door de nootkrokant rollen.
- De bovenkant met crème bestrijken en glad strijken of met een garneerkam garneren met ribbelpatroon.
- De rist in een spuitzak met een stervormig mondje scheppen en langs de rand toeven spuiten.
- Met mokkaboontjes garneren.
Abrikozen cake taart
Voor het deeg;
- 200 gram boter
- 180 gram suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- Snufje zout
- Citroen rasp
- 4 eieren
- 240 gram bloem
- 2 eetlepels bakpoeder
Voor de afwerking:
- 40 gram boter
- 40 gram geschaafde amandelen
- 40 gram suiker
- ½ theelepel kaneel
- 1 blik abrikozen
- De zachte boter met de suiker, vanillesuiker, zout en citroenrasp (of sap) schuimig kloppen.
- De eieren een voor een erbij kloppen.
- De gezeefde bloem en het bakpoeder erbij spatelen (beetje voor beetje).
- De bodem van de springvorm dik met 40 gram boter invetten den de wanden dun invetten.
- De geschaafde amandelen , suiker en kaneel erover strooien en het deeg erop scheppen.
- De abrikozen laten uitlekken en de helften in het deeg drukken.
- De taart in een warme oven op 175 graden, gasstand 3 op de tweede richel van onder in ongeveer 40 minuten gaar bakken.
Kersencafloutis
- Ontpit 500 gram kersen of laat 500 gram kersen op sap uitlekken.
- Vet een ronde ovenvaste of quichevorm van 24 cm. in met boter of margarine.
- Leg de kersen op de bodem.
- Klop een glad beslag van 75 gram bloem, 50 gram suiker, 3 eieren en een snufje zout.
- Schenk het beslag over de kersen en bak de clafoutis 45-60 minuten in een voorverwarmde oven (160 graden).
- Open de oven tijdens het bakken niet!
- Eet de clafoutis lauwwarm met poedersuiker.
Phalzer aalbessentaart
- 250 gram bloem
- 125 gram koude boter
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel suiker
- 1 mespunt zout
- 500 gram aalbessen
- 2 eiwitten
- 100 gram poedersuiker
- 2 eetlepels maïzena
- 2 verkruimelde beschuiten
- Meng suiker en zout door het meel.
- Werk de koude boter met twee messen door het meel.
- Roer de eierdooier erdoor en voeg zoveel (ijskoud) water toe dat het deeg zich tot een bal laat vormen.
- Laat het deeg een uurtje afgedekt rusten op een koele plaats.
- Was ondertussen de bessen, rits ze van de steeltjes en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Rol het deeg uit tot een dunne lap.
- Bekleed hiermee een lage taartvorm , prik de bodem in met een vork en bak de taartbodem (blind) in 30 minuten in een voorverwarmde oven gaar en bruin (225 graden).
- Laat de taartbodem afkoelen op een rooster. Klop de eiwitten stijf met de poedersuiker en maïzena.
- Schep er voorzichtig de bessen door.
- Bestrooi de taartbodem met beschuitkruim en leg het besseneiwit erop.
- Trek met een vork wat pieken in het eiwit.
- Zet de taart in een hete oven tot de bovenkant lichtbruin is.
Engelse koekjes
- Zeef 250 gram zelfrijzend bakmeel met een mespuntje zout in een deegkom. Voeg 50 gram zachte boter toe en prak deze met een vork door het bakmeel tot het mengsel kruimelig is.
- Klop 1 ei los met 3 eetlepels melken voeg dit toe aan het bakmeel.
- Kneed het geheel tot een soepel deeg.
- Rol het uit tot een lap van ongeveer 1 cm. dik , steek hier rondjes uit en bak deze op een ingevet bakblik in een hete oven (200 graden) in ongeveer 15 minuten gaar.
- Klop 1 bekertje crème fraiche los met 1 dl. slagroom.
- Serveer de scones met jam bij de thee en geef deze clotted cream er apart bij.
Amerikaans rijstbrood
- 125 gram rijst
- ¼ liter vers sinaasappelsap
- 400 gram suiker
- 2 eieren
- 2 eetlepels sinaasappelrasp
- 50 gram boter
- 400 gram bloem
- 2 eetlepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 100 gram gehakte pecan – of walnoten
- 50 gram poedersuiker
- De rijst volgens de aanwijzingen gaar en droog koken en laten afkoelen. Dan 250 gram afwegen.
- Het sinaasappelsap, de suiker, de eieren, het sinaasappelrasp en de gesmolten boter glad kloppen. In een tweede kom de bloem met het bakpoeder en het zout zeven.
- Het eimengsel erdoor kloppen , de rijst en de pecan of walnoten erdoor scheppen.
- Het mengsel in een ingevette brood of cakevorm van 1 liter scheppen en bij 180 graden ongeveer 1 uur bakken.
- Het rijstbrood is goed als een grilleerpen die u er in steekt er droog weer uit komt.
- De vorm 5 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan.
- Eruit nemen en op een rooster storten.
- Het brood keren.
- Glazuur roeren van de poedersuiker, 1 eetlepel gezeefd sinaasappelschil en hiermee het nog warme brood bestrijken.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!