Welkom bij het recept voor pompoenstoofpot in een pompoen. Je vindt verderop de pagina de bereidingswijze in 20 stappen en een lijst met 19 ingrediënten die nodig zijn om pompoenstoofpot in een pompoen te maken. Dit recept beschouwen wij als typisch Hollands, is voor 6 porties, heeft een totale bereidingstijd van 2 uur en 30 minuten en het resultaat dient meestal als hoofdgerecht.
🍳 Voor dit recept heb je een hapjespan en oven nodig.
Over dit recept voor Pompoenstoofpot in een Pompoen

Deze stoofpot wordt gemaakt in een pompoen en ook in de pompoen geserveerd. Als je kleine pompoentjes kunt vinden dan is het heel leuk voor elke eter een eigen pompoen te maken, maar je kunt natuurlijk ook een grotere pompoen gebruiken voor het hele gezin. De pompoen moet wel in de oven passen dus een hele grote pompoen kan lastig worden…
🍳 Belangrijkste keukengereedschap dat je nodig hebt voor dit recept: Hapjespan en OvenIngrediënten
👥 6 porties – 🧂 19 ingrediënten
Dit recept is voor vier personen, afhankelijk van de grootte van de pompoen. Let erop dat het gerecht erg warm is en warm blijft.
- 1 kilo runder stooflappen in blokjes
- 1 aubergine in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 1 knoflookteentje geperst of gesneden
- 2 wortels in blokjes
- 1 zoete aardappel in blokjes
- 100 gram gedroogde cranberry’s (veenbessen)
- 1 runderbouillonblokje
- 1 liter water
- Een snufje peper
- Een snufje paprikapoeder
- 2 theelepels palmsiroop of suiker
- Arachideolie of een andere olie om in te bakken
- 1 biologische pompoen
- Vloeibare boter om de pompoen mee in te vetten van binnen
- 1 theeleper kaneel
- 4 kruidnagels gemalen
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
Bereiding
🕒 2 uur en 30 minuten – 🥄 20 stappen
- Fruit de ui en knoflook aan in de olie in een grote pan.
- Voeg het rundvlees toe en bak even aan alle kanten aan.
- Doe de (schoon, gesneden) groenten in de pan en bak even mee.
- Voeg de palm siroop of suiker toe en daarna ook de paprikapoeder, peper en cranberry’s.
- Giet het water samen met het bouillonblokje in de pan.
- Zodra het mengsel kookt zet je het vuur laag en laat je de stoofpot stoven.
- Na een uur haal je het deksel een beetje van de pan zodat er wat vocht kan ontsnappen. Het zal dan wat gaan indikken. Het mag niet droog worden.
- Snij de top van de pompoen alsof je er een deksel van maakt. Doe dit niet te klein, je wilt de draden en pitten uit de pompoen kunnen halen dus een beetje ruimte is wel handig.
- Haal de draden en zaden er schrapend met een lepel uit. Als je dat leuk vindt kun je de pitten bewaren om te drogen en later opeten.
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Vet nu de pompoen van binnen in met vloeibare boter.
- Verdeel daarna de kruiden in de pompoen (dat ze lekker aan de wand kleven).
- Leg het zelfgemaakte deksel weer op de pompoen en bak de pompoen 1 uur op 150 graden Celsius in de oven.
- Als de pompoen niet rechtop kan staan door de vorm snij je ook een klein stukje van de onderkant zodat de pompoen rechtop kan staan en niet omvalt.
- Haal de pompoen uit de oven. Hij is stevig maar wel al een beetje gekleurd. Zowel binnen in de pompoen als aan de buitenkant zie je dat hij gebakken is. Bij twijfel zal de geur je overtuigen dat de pompoen bijna gaar is.
- Vul de pompoen met het stoofmengsel en doe het deksel weer op de pompoen.
- Bak de pompoen nog een half uur op 150 graden Celsius in de oven.
- Nu is de pompoen klaar. Haal hem voorzichtig uit de oven en leg hem op een bord. Ondersteun de onderkant goed, je zult merken dat de pompoen lekker zacht is geworden, misschien al een beetje heeft gelekt maar niet scheurt.
- Zet het gerecht op tafel op een bord of plank en snij de pompoen in vieren.
- Verdeel het over 4 borden. De korst van de pompoen kan gegeten worden. Vind je dit niet lekker, snij of trek het er dan af. Het moet er met gemak af komen doordat de pompoen gegaard is. Je kunt de pompoen als puree van de schil afduwen om te eten.
Dit is een leuk gerecht om in oktober te maken als er volop pompoenen te koop zijn. Maak het ook met Halloween of op een herfstachtige dag. Heb je gasten? Zij zullen verrast zijn door de creatieve manier van koken en opdienen van dit gerecht!
🎥 Bekijk onze Videorecepten
We hebben ook videorecepten! Wil je ze bekijken en een melding ontvangen als we een nieuwe video plaatsen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en bekijk meer dan 80 recepten-video's zoals slowcooker-recepten, Airfryer-recepten en multicooker-recepten!
Vragen of Opmerkingen?
Heb je een vraag of opmerking over dit recept voor pompoenstoofpot in een pompoen? Laat gerust een reactie achter bij dit recept, dan zullen wij proberen zo snel mogelijk te reageren.
Ziet er verrukkelijk uit…
Ja echt ’n aanrader hoor! :-)