Welkom bij het recept voor shakshuka. Je vindt verderop de pagina de bereidingswijze in 16 stappen en een lijst met 16 ingrediënten die nodig zijn om shakshuka te maken. Dit recept beschouwen wij als typisch Midden-Oosten, is voor 2 porties, heeft een totale bereidingstijd van 1 uur en het resultaat dient meestal als hoofdgerecht.
🍳 Voor dit recept heb je een hapjespan nodig.
Over dit recept voor Shakshuka

Shakshuka is een Tunesisch gerecht, al is het net zoals met veel gerechten zo dat de oorsprong niet helemaal zeker is. Het wordt als ontbijt of als avondmaaltijd geserveerd, afhankelijk van waar je het bestelt. Letterlijk vertaald uit het Arabisch betekent Shakshuka ‘een mengsel’, en dat is het dan ook: een mengsel van kruiden en groenten met verrassend gestold ei daarin. Traditioneel wordt Shakshuka geserveerd in een gietijzeren pan of uit de tajine, met brood. Je kunt het ook met aardappelen of couscous of rijst eten natuurlijk en gewoon bereiden in een diepe koekenpan of wokpan. Afhankelijk waar je bent wordt Shakshuka met worst (Spanje) of kaas geserveerd, ik heb er wat Italiaanse kaas overheen gestrooid, maar eigenlijk kan elke kaas erop, het is maar net wat je in huis hebt.
🍳 Belangrijkste keukengereedschap dat je nodig hebt voor dit recept: HapjespanIngrediënten
👥 2 porties – 🧂 16 ingrediënten
- 2 eetlepels arachideolie (of ander vet)
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote ui
- 1 blokje groentebouillon
- 1 theelepel harissa (pasta of kruidenmix)
- 1 theelepel kurkuma
- ½ theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel kaneel
- 1 laurierblaadje
- 1 bosje koriander (voor de blaadjes)
- 1 puntpaprika
- 1 paprika (rood of geel)
- 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten
- 4 eieren
- Geraspte kaas of een blok witte kaas
Bereiding
🕒 1 uur – 🥄 16 stappen
- Pel en snipper de ui
- Doe de olie in de pan en verhit langzaam
- Fruit de ui zachtjes
- Pel en snipper de knoflook
- Doe de kurkuma, gemalen koriander, kaneel en komijn in een kommetje (en ruim de potjes weer op)
- Voeg nu de knoflook toe aan de ui en voeg ook de kruiden die in het bakje zitten erbij en roer het even door zodat het lekker meebakt (ik vind dit heerlijk ruiken, doe je ogen dicht en je waant je in noord-Afrika)
- Snijd de paprika’s in reepjes en doe die bij het mengsel
- Voeg de Harissa toe en roer goed door
- Leg het laurierblaadje erin en voeg ook de helft van het korianderblad toe
- Voeg de tomatenblokjes (of gepelde tomaten) toe
- Verkruimel het bouillonblokje in het blik van de tomaat, doe er wat water in zodat het een beetje bouillon wordt en voeg dat toen aan de pan en roer nog even goed door
- Laat het nu 15 minuten zachtjes pruttelen, roer af en toe om
- Na het kwartier zal er wat vocht zijn verdampt en het mengsel wat steviger zijn, dit is goed want we gaan er kuiltjes in maken met een lepel: duw het mengsel op vier plekken opzij en maak een kuiltje
- Breek nu in elk kuiltje een ei
- Laat het mengsel met de eieren nu nog ongeveer 15 minuten zachtjes doorgaren, de eieren zullen stollen (ik heb na 10 minuten een deksel op de pan gedaan zodat de eieren ook van bovenaf stollen, maar dit hoeft niet als je een zachte dooier wilt houden)
- Leg aan het einde de andere helft van het korianderblad op de dooiers en serveer de Shakshuka met wat brood en bijvoorbeeld gegrilde courgette. Strooi er wat kaas overheen en je hebt een heerlijke Shakshuka!
Dit recept is te verdubbelen, maar houd er wel rekening mee dat het lastig wordt om de eieren dan nog los van elkaar te houden – niet erg, maar goed om te weten. Ter referentie: in een pan van 24 cm doorsnede passen 6 eieren nog los in kuiltjes.
🎥 Bekijk onze Videorecepten
We hebben ook videorecepten! Wil je ze bekijken en een melding ontvangen als we een nieuwe video plaatsen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en bekijk meer dan 80 recepten-video's zoals slowcooker-recepten, Airfryer-recepten en multicooker-recepten!
Vragen of Opmerkingen?
Heb je een vraag of opmerking over dit recept voor shakshuka? Laat gerust een reactie achter bij dit recept, dan zullen wij proberen zo snel mogelijk te reageren.
Geef een reactie