Welkom bij het recept voor loempia's. Je vindt verderop de pagina de bereidingswijze in 37 stappen en een lijst met 21 ingrediënten die nodig zijn om loempia's te maken. Dit recept beschouwen wij als typisch Hollands, is voor 16 porties, heeft een totale bereidingstijd van 1 uur en 3 minuten en het resultaat dient meestal als bijgerecht.
🍳 Voor dit recept heb je een hapjespan en koekenpan en kookpan en oven nodig.
Bekijk de video voor Loempia's
Over dit recept voor Loempia's
Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik al jaren zelf loempia’s wil maken. Een tijdje geleden gingen we bij vrienden lunchen. Zodra we hun woonkamer instapte kwam de heerlijke geur van loempia’s ons tegemoet. Nu zijn dit geen gewone vrienden, het zijn van die vrienden die er altijd voor zorgen dat jij je welkom voelt en ze doen hun uiterste best de meest lekkere dingen te koken en te bakken. Ik kook natuurlijk zelf graag en ik vind ook dat ik dat goed doe maar zij weten het koken toch altijd tot een hoger niveau te tillen en vooral zij (onze vrienden zijn een hij en een zij) is echt een talent in de keuken. Ze kookt, ze bakt, ze maakt de lekkerste gerechten en zorgt er ook nog eens voor dat het er uit ziet als een feestje. Maar loempia’s dus, ze had loempia’s gemaakt. Echt heerlijke loempia’s dus ik ben de moed gaan verzamelen en maak nu regelmatig zelf loempia’s. Ik begon met de tips van onze vrienden en ben daarna verder gaan experimenteren. Daar is een heerlijk recept uit gekomen dat je hierboven kan bekijken, ik weet bijna zeker dat jij binnenkort ook van die heerlijke loempia’s gaat maken…
🍳 Belangrijkste keukengereedschap dat je nodig hebt voor dit recept: Hapjespan en Koekenpan en Kookpan en OvenIngrediënten
👥 16 porties – 🧂 21 ingrediënten
De ingrediënten hieronder zijn voor 16 loempia’s, omdat het veel werk is om de vulling te maken en als je er minder maakt dan ben je klaar met rollen net wanneer je het onder de knie hebt. Je kunt uiteraard ook minder loempia’s maken, of een deel van de vulling invriezen voor later.
We beginnen met ingrediënten voor de vulling van groenten, daarna, vanaf de 4 kipdijfilets vinde je de ingrediënten voor de kipvulling aan ht einde, vanaf de 32 loempiavellen, de ingrediënten voor de loempia’s zelf.
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 winterpeen
- 200 gram hamreepjes
- 200 gram doperwten
- 300 gram witte kool
- 4 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels sesamolie
- 4 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels zoete chilisaus
- 4 eetlepels gembersiroop
- 150 gram glasnoodles of mihoen
- 4 kipdijfilets
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel gembersiroop
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- een halve theelepel gemalen peper
- 32 loempiavellen (2 per loempia)
- Water en een bakkwast
Bereiding
🕒 1 uur en 3 minuten – 🥄 37 stappen
- Snijd de kipdijfilets in kleine stukjes (‘dobbelsteentjes’)
- Zet een koekenpan op het vuur en voeg een eetlepel olie toe
- Bak in een koekenpan de kipdijfilets in de olie
- Voeg 1 eetlepel sesamolie toe aan de kip
- Voeg 1 theelepel sambal toe aan de kip
- Voeg 1 eetlepel gembersiroop toe aan de kip
- Voeg 2 eetlepels ketjap manis toe aan de kip
- Voeg 2 eetlepels zoete chilisaus toe aan de kip
- Voeg een halve theelepel zwarte peper toe aan de kip
- Bak de kip net gaar en zet het vuur onder de koekenpan uit
- Kook in een pan met water 150 gram glasnoedels gaar (volg de aanwijzingen op de verpakking)
- Zodra de glasnoedels klaar zijn giet je ze af en spoel je ze even in een vergiet met koud water (anders garen ze door)
- Snijd de glasnoedels nu grof en zet apart
- Verwarm 2 eetlepels zonnebloemolie in een hapjespan
- Voeg 2 gesnipperde uien en 4 gesnipperde teentjes knoflook toe
- Bak de ui en knoflook zachtjes voor ongeveer 5 minuten
- Voeg 1 geschilde en gesneden winterpeen toe en schep goed om
- Voeg 200 gram hamreepjes toe en schep goed om
- Voeg 300 gram witte kool, in reepjes, toe
- Voeg 4 eetlepels rijstazijn toe en schep goed om
- Voeg 200 gram doperwten toe en roer weer even door
- Voeg nu de eerder gebakken kip toe
- Voeg 4 eetlepels gembersiroop toe
- Voeg 2 eetlepels sesamolie toe
- Voeg 4 eetlepels ketjap manis toe
- Voeg 4 eetlepels zoete chilisaus toe
- Voeg nu de eerder gesneden glasnoedels toe
- Meng alles goed door elkaar
- Leg een plank klaar met loempiavellen (vochtige theedoek erop)
- Zet daarnaast de vulling en een bakje water met bakkwast klaar
- Begin met 2 loempiavellen op elkaar op de plank
- Schep 2 eetlepels vulling op de onderste helft van de loempiavellen
- Vouw de loempiavellen dicht maar smeer tijdens het dichtvouwen water op het laatste nog niet-dichtgevouwde stukje (zodat ze goed dichtplakken)
- Herhaal stappen #31 tot en met #33 totdat je alle loempia’s hebt gerold
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius
- Optioneel: smeer de gerolde loempia’s in met wat olie voor een krokantere bite (maar wel wat vetter)
- Bak de loempia’s nu 2-3 minuten in de oven op een bakplaat tot ze goudbruin zijn
Veel werk, maar wel heel lekker! :-)
🎥 Bekijk de video bij dit recept voor handige tips en een uitgebreidere bereidingswijze.
Bekijk meer van onze Videorecepten
Meer recepten bekijken en een melding ontvangen als we een nieuwe video plaatsen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en bekijk meer dan 80 recepten-video's zoals slowcooker-recepten, Airfryer-recepten en multicooker-recepten!
Vragen of Opmerkingen?
Heb je een vraag of opmerking over dit recept voor loempia's? Laat gerust een reactie achter bij dit recept, dan zullen wij proberen zo snel mogelijk te reageren.
Geef een reactie