Culinaire blunders zijn niet voor iedereen iets om zich druk over te maken, zeker niet als je op vakantie bent.
Toch is er recent door een voedingsinstituut in Parma (“Academia Barilla” genaamd, wellicht bekend van het pastamerk “Barilla”) onderzoek gedaan en aan de hand daarvan een lijst opgesteld waarop de 10 culinaire blunders staan die de toerist ten alle tijden dient te voorkomen om zo respect te tonen voor de kwaliteit en vakmanschap waarmee het voedsel is bereid. Ook is het wel prettig om niet door het voltallige personeel van het restaurant te worden uitgelachten.
Bovenaan de lijst staat de cappucino die toeristen na het diner drinken. Cappucino bevat melk en melk drink je niet na het diner, dan drink je een espresso of ristretto. Cappucino drink je bij het ontbijt met iets zoets.
Ook is het niet de bedoeling risotto of pasta als bijgerecht te bestellen, pasta en risotto zijn te belangrijk om als bijgerecht te worden gegeten.
Een kookzonde: Olijfolie in het water van de pasta Je doet geen olijfolie in de pan met pasta voordat deze gekookt is (daarna mag het wel, tegen het plakken).
Op de vierde plek een gebruik waarvan ik zelf ook gruwel: ketchup op de pasta. Dit is een ware culinaire doodzone.
Op plaats vijf niet echt een zonde maar meer een verbastering: in Bologna eet men geen spaghetti Bolognese maar tagliatelle Bolognese, de spaghetti hebben wij er zelf bij bedacht.
Kip met pasta staat op plaats zes. Je eet pasta nooit met kip, er is geen gerecht waarbij dat zo wordt geserveerd. Wat sliertjes in je kippensoep is ok, maar verder niet.
De Caesar salade kent men in Italie amper, deze bestel je dan dus ook niet in Italie.
Wat je ook niet hoeft te verwachten is een rood met wit geblokt tafelkleed, dat hebben ze in Amerika bedacht.
Als laatste een gerecht dat “Fettuccine alfredo” wordt genoemd en bestaat uit pasta met boter en Parmezaansse kaas, wordt in Italie niet gegeten hoewel het in Rome is bedacht. Dit gerecht wordt door Amerikanen gezien als typisch Italiaans, maar dat is het niet.

Geef een reactie