Van alle Indonesische gerechten vind ik Rendang een bijzonder lekker gerecht. Ik maak het met een boemboe uit de supermarkt of de toko of ik gebruik een zelfgemaakte boemboe. Er zijn verschillende recepten te vinden van de Rendang boemboe en mijn boemboes zijn elke keer ook net even anders. Het ligt er maar net aan wat voor kruiden ik in de kast heb staan. Zo gebruik ik graag citroengras maar heb ik dat niet in huis dan vervang ik het door citroensap. Het smaakt niet hetzelfde maar beide versies zijn gewoon heel erg lekker. Bekijk de video hieronder en laat je inspireren door mijn Rendang uit de slowcooker.
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de boemboe:
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 3 theelepels Laos (gemalen)
- 2 theelepels Sambal Manis
- 2 theelepels koriander (gemalen)
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels kurkuma (gemalen)
- 2 theelepels gemberpoeder
Overig:
- 1 kilo sucadelappen
- Een halve theelepel zout en peper
- 2 eetlepels citroensap
- 400 ml kokosmelk (geen light versie)
- 2 laurierblaadjes
Ron zegt
Beste Marijke,
Interessant om jouw versie van rendang te lezen. Hieronder enige informatie over rendang uit het oorsprongsgebied (Minang, West Sumatra). Ik gebruik soms de slow-cooker, maar de eindfase gebeurt in de wadjan.
De Minangkabau (West Sumatra) maakten een curry gerecht met hun eigen kruiden na en noemden het Gulai. Gulai is een geel kleurig vlees gerecht in kokosmelk met veel kruiden. Zo zijn diverse gerechten ontstaan zoals Gulai Nangka, Gulai Bagar, Gulai Ajam en Gulai daging.
Het Gulai daging gerecht werd door de Minangkabau wat langer gekookt waardoor er slechts een weinig, maar dikke meer bruine saus overbleef dat de naam Kalio kreeg.
Door de Kalio nog verder op heel klein vuur te koken en te blijven roeren werd het gerecht droog en bruinzwart van kleur. Het Ceremoniële gerecht Rendang was geboren.
Ook zijn er aparte Kalio gerechten zoals Kalio Babat, Kalio daging, Kalio Ikan tongol, Kalio ikan Tuna en Kalio Ajam. Bij ieder Gulai en Kalio gerecht worden vaak andere kruiden toegepast.
Hoewel Rendang een traditioneel gerecht uit de Minangkabau keuken is, heeft elk gebied in Minangkabau verschillende kooktechnieken en het gebruik van specerijen.
Het lange kookproces op lage temperatuur van rendang heeft een eigen filosofie over geduld, wijsheid en oprechtheid. De juiste keuze van rundvlees, kruidenmix, beheersing van de hitte, bereidingsduur en roer techniek beïnvloeden de smaak van Rendang.
Er zijn drie fases van het koken van Rendang. Het begint als Gulai met een natte saus. Met verder roeren op klein vuur vermindert de saus tot wat wordt aangeduid als Kalio. Tot slot wordt het vlees doorgekookt tot alle saus geabsorbeerd is. Gestampte geroosterde kokosnoot wordt toegevoegd aan het einde van het bereidingsproces.
Heel belangrijk is het toepassen, bij het koken van rendang, van natuurlijke kruiden, die antiseptisch en pathogene bacteriën doden om een natuurlijk conserveringsmiddel te zijn. Knoflook, uien, djahé, galanga en lombok zijn gekend om hun sterk antimicrobiële activiteit.
Rendang Padang (origineel)
2 kg rundvlees in stukken snijden
2 1/2 liter kokosmelk
1 grote ui
1 bol of 10 knoflook
10 cm djahe (gember)
10 cm Laos (galanga)
2 blad kunjit (kurkuma)
6 tal citroen blaadjes (limoen)
4 blaadjes laurier (daon salam)
10 tot 20 rode lombok (pepers)
2 stengels sereh (citroengras)
Zout en peper naar smaak
6 – 8 uur in wadjan boven vuur
Marijke zegt
Beste Ron,
Wat een bijzonder proces en wat fijn dat je het zo uitgebreid wilde delen. Het lijkt me erg leuk om Rendang een keer op de traditionele manier te maken. Mijn versie is lekker maar komt waarschijnlijk lang niet in de buurt van de echte Rendang. Nogmaals bedankt voor je reactie en het recept.