Omdat ik de afgelopen tijd geregeld vragen krijg met als onderwerp; welk mes is onmisbaar in de keuken of welk merk messen kan ik het beste kopen, schrijf ik hier mijn ervaringen op met de verschillende messenmerken. Eigenlijk is er maar een mes echt onmisbaar in de keuken en dat is naar mijn idee het koksmes. Hierover is op deze website een hele beschrijving gegeven dus wat betreft ‘wat is een koksmes’ lijkt me die informatie voldoende. Ook over de verschillende materialen waarvan het lemmet van een mes wordt gemaakt staat uitleg op deze website.
Zwilling koksmes
Mijn standaard koksmes was lange tijd een Zwilling, een handzaam, middel-zwaar mes. Ik kreeg dit Zwilling koksmes kado van een amateurkok. Ik was mijn iets handzamere IKEA-mes gewend dus moest even wennen aan een echt mes maar al snel gebruikte ik het ikea mes nog maar zelden bij het bereiden van de doordeweekse maaltijden.
Het Zwilling koksmes heeft een zwart kunststof heft met rivetten en een gesmeed lemmet van ijsgehard staal. Het staal blijft lang scherp en is goed te slijpen.
Slijtage aan het mes is er inmiddels zeker. Door het feit dat ik het mes met regelmaat gewoon in de vaatwasser reinig slijt het mes harder dan eignlijk nodig is maar voor mij blijft het een gebruiksvoorwerp dus moet het ook praktisch zijn. Wie mij vraagt welk merk zwaar koksmes wat betreft prijs-kwaliteit het beste is om te kopen zou ik een Zwilling adviseren.
Tojiro Koksmes
Bij mijn zoektocht naar een wat handzamer model koksmes stuitte ik op het merk Tojiro. Zelf was ik nog niet bekend met dit merk maar het formaat van 18 cm sprak mij erg aan. Vandaar ook dat ik hier en daar wat onderzoek ben gaan doen naar het merk en eigenlijk alleen maar positieve reviews tegenkwam. Hard Japans staal, een ergonomisch design en goed snijprestaties. Oke, een Tojiro mes behoort niet tot de goedekopere messen maar in zijn klasse is het zeker niet het duurste mes. Uiteindelijk heb ik de Tojiro besteld, nieuwsgierig naar het gewicht, de snijeigenschappen maar ook zeker naar het design.
De Tojiro messen zijn anders, ze zien eruit alsof je er heel snel mee kunt snijden als of ze niets wegen en zo door de groenten en vlees heen vliegen.
Vliegen doet de Tojiro natuurlijk niet maar handzaam, licht en soepel is het mes wel.
Een Tojiro mes is een aanrader voor mensen die veel willen snijden maar een groot zwaar koksmes niet prettig vinden. Mensen die een licht koksmes willen kopen die handig is in gebruik met zeer goede snij-eigenschappen en duurzaam materiaal zou ik dan ook een Tojiro koksmes adviseren.
Japanse messen zijn kwalitatief heel erg goed, stevig duurzaam en lekker licht, mijn volgende mes of misschien zelfs wel een messenset is van een Japans merk. Of het een Global messenset wordt of Tojiro weet ik nog niet dit hangt dan naar alle waarschijnlijkheid af van mijn budget.
IKEA koksmes
Het IKEA koksmes, een prima mes voor een klein budget. Verwacht er niet te veel van want het staal is vrij zacht. Omdat het staal niet van heel hoge kwaliteit is wordt het bij normaal gebruik snel bot en is frequent slijpen van het IKEA mes echt nodig. Het IKEA koksmes reinigen in de vaatwasser kan prima, hier en daar een roestplekje verwijderen is dan wel het gevolg. Roestplekken op een rvs mes/ bestek door de vaatwasser komt geregeld voor en heeft verschillende oorzaken. Het verwijderen van roestplekjes op een mes kan met een staalreiniger of een doekje en een beetje Cif.
Ik gebruik het IKEA mes als reserve mes en doe er geen gekke dingen mee. Hier en daar is het mes wel echt versleten. Dat wil zeggen er zijn hapjes uit het lemmet waardoor goed slijpen van het mes niet echt meer mogelijk is. Wanneer je je mes gewoon in de vaatwasser wilt kunnen doen, geen hoge eisen stelt aan je mes en er niet veel geld voor over hebt dan is een IKEA mes een goed mes. Wanneer je opzoek bent naar een duurzaam mes dan is het IKEA mes geen optie.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!