
8.1 / 10
Prestaties
Degelijkheid
Bodem
Inductie
Uiterlijk
Prijs
Beschikbaar bij: |
Fissler, de Duitse fabrikant van kwaliteitspannen en wereldwijd marktleider op het gebied van hoogwaardig kookgereedschap, heeft een pan waar ik al een tijdje een oogje op had en vandaag voor het eerst heb gebruikt: de Ceramic Comfort koekenpan. Ik gebruik altijd koekenpannen met dunnere bodem als het een koekenpan met anti-aanbaklaag betreft: snel warm en perfect voor ei of pannenkoek. Deze Ceramic Comfort van Fissler is van een ander soort: het soort met dikke bodem.Een koekenpan in het hogere prijssegment, en dan mag je er wat van verwachten…
Fissler Ceramic Comfort
De Ceramic Comfort heeft de volgende eigenschappen:
• Afmetingen: Ø 20 cm, Ø 24 cm, Ø 26 cm en Ø 28 cm
• Gewicht: 1,2 kilo (mijn Ø 24 cm uitvoering)
• Lengte handvat: 18,6 cm (van pan tot aan einde handvat)
• Hoogte opstaande rand: 6 cm
• Omtrek: (‘dikte’) handvat 9 cm (in het midden)
• Materiaal: RVS (pan) en kunststof (handvat)
• Met keramische antiaanbaklaag (tot 400 graden Celsius, vrij van gifstoffen, slijtvast)
• Geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie (dit staat specifiek vermeld op de bodem van de pan, in het logo)
• Handwas wordt aanbevolen (zoals bij alle pannen met een anti-aanbaklaag)
Eerste gebruik
Ik heb de pan eerst goed schoongemaakt met heet water, zoals aanbevolen in de gebruiksaanwijaing (die ik voor de verandering toch maar eens ben gaan lezen). Daarna heb ik de pan verwarmd op maximaal 2/3 van het maximale vermogen van mijn warmtebron, uiteraard met wat olie (geschikt voor bakken) in de pan.
Voor de lunch heb ik wat vlees gebakken en daar overheen een eitje, kan je niet veel fout aan doen zou je denken maar ik krijg het toch wel eens voor elkaar om er een puinhoop van te maken (in pannen van anderen, toegegeven) maar het ging prima, uitstekend zelfs.
Gebruik
Mijn verwachtingen waren hoog gespannen; ik had nog niet eerder met een Fissler pan gekookt en net als met bijvoorbeeld een toetsenbord waarmee je dagelijks schrijft of een mes waarmee je dagelijks snijdt is het koken met een andere pan toch even spannend. Valt het niet tegen, en zo ja; moet ik er niet gewoon even aan wennen?
Nee, het valt niet tegen, en het is ook niet even wennen. Het is gewoon heel erg fijn bakken!
Deze pan ziet er erg mooi uit met de glimmende buitenkant en donkere binnenkant, het doet een beetje denken aan krachtige verbrandingsmotor met opgepoetste chromen behuizing: techniek die er mag zijn.
Handelbaar
Voordeel van de Fissler Ceramic Comfort is dat hij niet licht is en niet wiebelt, het gewicht van net iets meer dan één kilo maakt hem robuust maar erg handzaam. Het handvat (dat niet heet werd tijdens het bakken) voelt ook solide aan en het extra stukje omgebogen handvat aan de onderkant (zie foto) zorgt ervoor dat je de pan goed vlakbij de pan vast kan pakken (minder zwaar) zonder door de hitte te worden overvallen. Dit is een doordachte eigenschap die Fissler aan het handvat heeft toegevoegd.
De bodem van de pan is dik en de warmte wordt goed over de pan verdeeld, de pan blijft lang warm en het is daardoor mogelijk de warmtebron uit te schakelen voordat je eten klaar is, de pan laat het eten nog een poosje doorgaren, ideaal voor bijvoorbeeld het bakken van biefstuk.
Inductie pannen test
Omdat niet elke pan even goed is voorbereid op het gebruik op een inductiekookplaat voer ik tegenwoordig een inductie pannen test uit: ik breng water aan de kook in een pan en let dan op waar de belletjes zich vormen. Vormen ze zich voornamelijk in het midden en niet aan de rand? Dan wordt de pan voornamelijk in het midden verhit door inductie en zit er waarschijnlijk een metalen plaatje in het midden van de bodem en is niet de gehele bodem voorzien van magnetiseerbaar metaal. Als er een ring van belletjes zichtbaar is dan is er waarschijnlijk een ring magnetiseerbaar metaal in de bodem verwerkt.
Het resultaat: In het geval van de Fissler Ceramic Comfort blijkt de gehele bodem voorzien van magnetiseerbaar metaal, waardoor warmte in de gehele bodem wordt opgewekt en de bodem dus goed egaal opwarmt, wat het bakresultaat ten goede komt en waardoor de kans op kromtrekken van de bodem door ongelijke warmte klein is.
De foto is niet heel overtuigend helaas, maar duidelijk is wel dan belletjes zicht niet vormen in een cirkel of een rondje in het midden van de pan. Ik heb deze pan al een poosje in gebruik en dus zal iets van vet op de bodem van de pan mogelijk het ontstaan van de belletjes hebben beïnvloed.
Rand
De opstaande rand is opvallend hoog voor een koekenpan, waardoor de Ceramic Comfort ook goed kan dienen als hapjespan of stoofpan (een passend deksel had ik zo gevonden). Volgens Fissler is het mogelijk een metalen spatel te gebruiken in de pan, zolang deze niet scherp is, ik kies er echter voor om altijd hout te gebruiken in mijn pannen en zo het zekere voor het onzekere te nemen. “Oh het kan dus toch niet” is een dure grap en eeuwig zonde van je pannen.
Welke olie?
Fissler adviseert het gebruik van warm geperste olieën in de Ceramic Comfort koekenpan. Het verschil tussen koud geperste en warm geperste olie is dat bij het persen van voedingsstoffen om er olie uit te winnen gebruik gemaakt kan worden van warmte om meer olie te winnen. Bij koude persing blijft meer van de smaak van het originele product bewaard, denk aan olijfolie. Bij warme persing kan potentieel meer olie worden gewonnen uit hetzelfde product, denk aan sesamzaad wat zo weinig olie bevat dat het alleen rendabel is om warm te persen.
Warm geperste olie is meestal goedkoper en heeft minder smaak, perfect dus voor het bakken en braden.
Onderhoud
Fissler adviseert ook de pan regelmatig even met een stukje keukenpapier en een drupje olie in te wrijven zodat de keramische anti-aanbaklaag glad en soepel blijft.
De fabrikant raadt reiniging in de vaatwasser af, en het lijkt me ook logisch dat je geen chemicaliën gebruikt om een pan met een keramische anti-aanbaklaag schoon te maken. Met een schuurspons of staalborstel moet je zeker niet in de buurt komen van deze pan, of welke pan dan ook.
Nadelen
Een nadeel van een mooie glimmende pan als de Fissler Ceramic Comfort is dat je hem goed moet poetsen om hem glimmend te houden (er is overigens ook een niet-glimmende versie verkrijgbaar). Nu is het schoonmaken van je keukengerei en keuken zelf een essentieel onderdeel van het hebben van plezier in de keuken dus schoonmaken moet je toch, maar je zou het als een nadeel kunnen aanmerken.
Een ander nadeel van koekenpannen met een handvat van ander materiaal dan de pan zelf is dat de handvatten met een schoef bevestigd zijn aan de pan. Dit heeft als voordeel dat het contact tussen handvat en pan minimaal is waardoor hitte van de pan zo min mogelijk kan worden doorgegeven aan het handvat waardoor deze koel blijft. Ook is het handvat door de gebruiker van de pan eenvoudig van de pan af te halen en te vervangen indien nodig. Nadeel is wel dat een schoef los kan gaan zitten, en volgens de handleiding van de Ceramic Comfort is het de bedoeling dat je de schoef direct vastdraait zodra deze los gaat zitten.
Nu heb ik in mijn ’toeplade’ altijd een schroevendraaier liggen omdat ik regelmatig bij al mijn pannen het handvat even vastdraai, een vast ritueel wat bij het onderhoud hoort, maar ook dit zou je als nadeel kunnen aanmerken.
Beoordeling
Ik vind de Ceramic Comfort een erg fijne, mooie, solide pan, en ik niet alleen: de Consumentenbond heeft de Ceramic Comfort vorig jaar uitgeroepen tot “Beste uit de consumententest November 2013” met als reden:
“De pan ligt prettig in de hand en doorstaat de slijtagetest met vlag en wimpel.” Een pan die goed bakt en jaren meegaat dus, en dan mag hij best wat duurder zijn wat mij betreft.
Bekijk hier de prijzen van de Fissler Ceramic Comfort pannen. Lees hier meer over Fissler. Bekijk hier een overzicht van alle Fissler pannen. De officiële website van Fissler vind je hier,
Dit gebeurt omdat de functionaliteit / inhoud gemarkeerd als “Google Youtube” cookies gebruikt die u hebt gekozen om uitgeschakeld te blijven. Om deze inhoud te bekijken of deze functionaliteit te gebruiken, moet u cookies inschakelen: Cookie preferences.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!