
9 / 10
Goede prestaties
Mooi uiterlijk
Gemakkelijk in gebruik
Niet te zwaar, niet te licht
Eenvoudig te reinigen
Ergonomische koudgreep
Geen PFAS, PFOA, lood of cadmium
Schuift veel minder
Niet de goedkoopste koekenpan op de markt
Beschikbaar bij: |
Introductie
De Greenpan Cambridge keramische koekenpan is één van de meest populaire koekenpannen van het moment, en de meest populaire keramische koekenpan van GreenPan. Waarom is hij zo populair? Kwaliteit, prestaties, prijs, gebruiksgemak. En natuurlijk het feit dat de GreenPan koekenpannen gemaakt worden zonder PFAS, PFOA, lood en cadmium. Het zijn dus “gezonde pannen” (aldus de verpakking). Wij kochten de GreenPan Cambridge keramische koekenpan en testten hem. Hieronder lees je het resultaat.
Greenpan Cambridge Keramische Koekenpan eigenschappen
De Greenpan Cambridge keramische koekenpan is verkrijgbaar in de maten 20 cm, 24 cm, 28 cm, 30 cm en 32 cm diameter (de 32 cm versie is alleen beschikbaar in het zwart). Wij hebben gekozen voor de 24 cm variant omdat wij een koekenpan met dezelfde maat wilden vervangen. In een koekenpan met een diameter van 24 cm baak je gemakkelijk een ei, pannenkoek of twee stukken kipfilet, bijvoorbeeld.
Ook is de GreenPan Cambridge verkrijgbaar in twee verschillende kleuren: de ‘Bronze’ en de ‘Black’ uitvoering. De pan is hetzelfde wat materiaal betreft, alleen de kleur van de buitenkant van de pan (de coating) en het handvat verschillen. Bij de Bronze’-uitvoering zijn de buitenkant van de pan en de steel brons gekleurd, bij de ‘Black’-uitvoering is alles zwart. Het is een persoonlijke keuze, wij kozen voor de brons-kleurige uitvoering omdat hij wat vriendelijker oogt.
Anti-aanbaklaag
De anti-aanbaklaag (of ‘anti-kleeflaag’ zoals deze Belgische fabrikant het zelf noemt) is een Thermolon Infinity keramische antikleeflaag versterkt met diamanten – hoe dit precies in z’n werk gaat weet ik niet, maar het is belangrijk te weten dat de anti-aanbaklaag van de GreenPan pannen ze zo populair hebben gemaakt; was deze laag slecht van kwaliteit of zou hij snel slijten, dan zouden de GreenPan pannen niet meer worden verkocht, en het tegendeel is waar, dus dat die anti-aanbaklaag sterk is dat staat wel vast.
De dikke gesmede bodem (4 mm) is wat ruw en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en -stabiliteit op de kookplaat of het gasfornuis. Het ruwe oppervlak is opvallend, want veruit de meeste pannen hebben een vlakke onderkant. Het ruwe oppervlak zorgt ervoor dat de pan minder makkelijk schuift op de kookplaat en het gasfornuis, wij vinden dit erg prettig. (Klik op het plaatje voor een vergroting om de grillige bodem van de pan te bekijken).
De buitenkant van de pan is ook voorzien van een keramische antikleeflaag: duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. De Magneto-inductietechnologie (type ‘2’, zegt de bodem) zorgt voor efficiënte prestaties op alle kookplaten, inclusief inductie. De ergonomische, comfortabele greep die niet warm wordt tijdens gebruik is vastgeschroefd aan de pan en eenvoudig opnieuw vast te zetten als deze na verloop van tijd wat los begint te geraken (gewoon kruiskop of platte schroevendraaier).
Specificaties
- Afmeting: 24 cm
- Diameter bodem: 18 cm
- Gewicht: 780 gram
- Kleur: Brons of zwart
- Materiaal pan: Aluminium
- Geschikt voor warmtebronnen: Gas, Electrisch, Keramisch, Inductie
- Ovenvastheid: Tot 180°C
- Materiaal greep: Stay-cool Bakelite
Eerste gebruik
Na het verwijderen van het karton waarop alle voordelen van deze koekenpan in meerdere talen en meerdere malen staan vermeld komt een glimmende koekenpan tevoorschijn. Ik denk niet dat we ooit zo’n glanzende anti-aanbaklaag hebben gezien: het is bijna een spiegel – hopen dat dat zo blijft. maar de verpakking beweert zelfs dat metalen keukengerei geen probleem is voor deze speciale anti-aanbaklaag, dus we zijn benieuwd. Ook zou je deze koekenpan in de vaatwasser kunnen reinigen, maar gelukkig geeft de fabrikant wel aan dat handwas wordt aanbevolen, en dat is dan ook zeker wat we gaan doen. Eerst maar even in een sopje, en dan een eitje bakken!
Warmtebron aan, beetje boter in de pan (wij gebruiken graag boter om een ei in te bakken, dat bakt goed, geeft veel smaak en dan hoef je ook geen boter meer op je broodje te doen) en het bakken kan beginnen*. Uiteraard bakt deze pan uitstekend: hij wordt iets minder snel warm dan de goedkope dunne koekenpan – dit komt doordat er meer metaal is verwerkt in de bodem van de GreenPan pannen en dat moet even opwarmen. Het voordeel is dat de pan langer en gelijkmatig op temperatuur blijft, waardoor je gelijkmatiger kunt bakken.
Het eitje schuif er gemakkelijk uit als het klaar is, precies zoals verwacht.
Wat opvalt is het ergonomisch gevormde handvat van de pan, het is iets dikker dan we gewend zijn en het voelt heel stevig aan. Het handvat is duidelijk dikker dan dat van de Memphis-serie koekenpannen van GreenPan, en dat is ook het enige verschil tussen deze twee pannen, zo lijkt het (wij konden in ieder geval geen andere verschillen ontdekken).
*Het is een misverstand dat je in pannen met een anti-aanbaklaag geen vet (boter of olie) hoeft te gebruiken om te bakken. Je kunt met wat minder vet bakken dan met een ongecoate pan, maar gebruik altijd wat vet.
De prijs
De prijs van de Greenpan Cambridge keramische koekenpan is gemiddeld, en het is één van de goedkopere pannen van het merk GreenPan. Zijn relatief lage prijs maakt hem ook erg populair, populairder dan bijvoorbeeld de Memphis-koekenpan, die iets duurder is. Pannen met een keramische anti-aanbaklaag zijn vaak wat duurder dan de Teflon-uitvoeringen, en zeker pannen van een grote naam als GreenPan kosten wat meer dan die van minder befaamde fabrikanten. Het valt daarom mee met de prijs van de Greenpan Cambridge keramische koekenpan, zeker gezien de goede reviews van dit model. Ook kosten beide uitvoeringen (zwart of brons) hetzelfde en kost een grotere pan iets meer dan een kleinere (klik op de tabs voor pannen in verschillende maten):
Greenpan Cambridge Keramische Koekenpan reviews
Gebruikers van de Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn zeer tevreden over hun aankoop, en wij ook. De pannen zien er mooi uit, ze werken goed, ze staan stabiel op de kookplaat en het fornuis, ze warmen gelijkmatig op, ze bakken niet aan en schoonmaken is eenvoudig. Het reinigen in de vaatwasser wordt door velen als voordeel genoemd maar wij raden het echt af als je de pannen in goede conditie wilt houden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van metalen keukengerei: het kan, maar doe het gewoon niet, want niets is onbreekbaar.
Als enige nadeel wordt genoemd het feit dat de steel wat lastig te reinigen kan zijn op het punt waar de aanhechting aan de pan zit. Er is daar een metalen omhulsel bevestigd zoals we dat bij veruit de meeste koekenpannen tegenkomen, en inderdaad: dat is het lastigste schoon te maken. Gewoon even met de borstel in het sopje na elk gebruik doet wonderen.
Conclusie
De Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn heel erg fijne pannen: ze zien er mooi uit, ze warmen gelijkmatig op, ze bakken uitstekend en er blijft niets aan kleven. Ze staan stabiel op kookplaat of gasfornuis, ze zijn eenvoudig te reinigen, het handvat is stevig, wordt niet heet en is ergonomisch gevormd. De pannen zijn niet te zwaar maar de bodem is toch dik genoeg voor goede gelijkmatige bakprestaties – ook op inductie.
Kortom: De Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn zeker een aanrader, de prijs is ook schappelijk, zeker als je weet dat je lang kunt doen met deze pannen. Gewoon met de hand afwassen, geen metalen voorwerpen erin en je kunt jaren vooruit.
We hebben 2 pannen tegelijk gekocht … de ene is prima , blijft mooi.. de andere kan hebben we allemaal een hekel aan… want die bakt aan…
Wat jammer dat deze pannen in China geproduceerd worden. Een gemiste kans voor een creatie van hier.
Als ze in de EU geproduceerd zouden worden dan zouden de pannen een stuk duurder zijn neem ik aan, en dat is meestal de doorslaggevende factor.
Greenpan reactie op de klacht; Wij blijven bij onze beslissing dat wij de pan niet zullen vervangen. Dit omdat carbonisatie veroorzaakt wordt tijdens het gebruik van de pan.
Volgens goed gebruik is garantie nagelang de verwachte levensduur van de pan (of een deel ervan)
Ook rept Greenpan met geen woord bij de aankoop op dat risico. Komt bij verhitten. Exact waar de pan voor is bedoeld. Eerste tijd werkt hij perfect. Daarna was hij waardeloos. Instructie hoe men dat kan voorkomen komt achteraf bij de klacht vanuit Greenpan.
Doe er u voordeel mee
Ik lees op de website van GreenPan hoe je de gevolgen van carbonisatie (bruine/zwarte vlekken op de anti-aanbaklaag) ongedaan kunt maken: heel eenvoudig eigenlijk met wat afwasmiddel.
Hebt u dat geprobeerd?
Wellicht ten overvloede en niet van toepassing op uw situatie, maar wat ik in mijn omgeving (vrienden, kennissen, familie) regelmatig hoor is dat men ervan uitgaat dat een pan met anti-aanbaklaag kan worden gebruikt zonder vet; men gaat ervan uit dat de anti-aanbaklaag ‘in plaats van’ boter of olie dient, en dat het gebruik van een vetstof bij het bakken niet nodig is. Dit is echter een misvatting: bakken (in wat voor pan dan ook) dient te gebeuren met vet, ook in pannen die zijn voorzien van een kunstmatige anti-aanbaklaag. Dat we vet met z’n allen als ongezond zijn gaan ervaren betekent niet dat we het dan plotseling niet meer hoeven te gebruiken. Pannen met een anti-aanbaklaag zijn niet gemaakt om zonder vet te gebruiken, hoe graag we dat ook zouden willen…
Wat een ellendig bedrijf is dat green pan. heb ze al 5 mailtjes gestuurd voor een garantie claim maar reageren doen ze niet.
Mensen pas op als je wat van ze koopt je hebt garantie tot de deur.
Hoi Pepijn,
Vervelend dat je zo’n slechte ervaring hebt met GreenPan. De vraag die als eerste in me opkwam toen ik je reactie las was: heb je je garantieverzoek in eerste instantie gedaan bij de (web)winkel waar je de pan gekocht hebt? Want niet de fabrikant maar de winkel is eerste aanspreekpunt voor particulieren (zij verkopen het product, dus zij zijn ook aanspreekpunt in geval van een defect). Het gebeurt wel eens dat een winkel de consument naar de fabrikant doorverwijst voor garantie/reparatie maar dit is, voor zover ik weet, niet volgens de regels.