
8.8 / 10
Keramische anti-aanbaklaag
Handig in gebruik
Fraai design
Goede kwaliteit
Goede prijs/kwaliteit
Spiegelglad van binnen
Ruw van onderen
Niet de groedkoopste pan die er is
Beschikbaar bij: |
Introductie
De GreenPan Memphis keramische koekenpan is één van de meest populaire koekenpannen van GreenPan en het is een pan in sets wordt verkocht, waardoor het ook één van de meest populaire koekenpannensets is van het moment. Wij kochten een koekenpan uit de GreenPan Memphis-serie en testten hem. Hieronder lees je onze bevindingen.
GreenPan Memphis Keramische Koekenpan eigenschappen
De GreenPan Memphis keramische koekenpan is zwart gecoat, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant, met de befaamde Thermolon™ Infinity keramische antikleeflaag. Deze laag is zo glad dat hij echt glimt als een spiegel, en dat hebben we eigenlijk alleen eerder gezien bij andere GreenPan pannen, zoals de GreenPan Cambridge koekenpan. Wij kochten de 28 cm variant, maar de GreenPan Memphis koekenpannen zijn verkrijgbaar in 20 cm, 24 cm, 28 cm en 30 cm.
De Thermolon Infinity keramische antikleeflaag is, volgens de fabrikant, versterkt met diamanten waardoor het een extreem duurzame antikleeflaag is. Dat de anti-aanbaklaag hard is dat is direct duidelijk: het is geen laagje zoals we dat gewend zijn van teflon-pannen, nee, dit is echt een soort harde laag die eerder aan bakeliet doet denken, of aan een gladde ijsbaan, zoals onze dochter het omschreef.
De dikke gesmede bodem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en -stabiliteit op de kookplaat doordat hij niet alleen mooi recht is maar ook ruw, wat eenvoudig schuiven voorkomt (klik op de afbeelding voor een vergroting van de bodem van de pan). De keramische antikleeflaag aan de buitenzijde van de pan zorgt voor een duurzame, gemakkelijk te reinigen oppervlak. Magneto-inductietechnologie voor efficiënte prestaties op alle kookplaten, inclusief inductie De ergonomisch gevormde handgreep is met een schroef aan de pan bevestigd, zoals we dat kennen van koekenpannen. Het is een kruiskop-schroefje dat je kunt aandraaien als het handvat na verloop van tijd wat los begint te raken.
Specificaties
- Afmeting: 28 cm
- Diameter bodem: 22 cm
- Gewicht: 960 gram
- Kleur: Zwart
- Materiaal pan: Aluminium
- Geschikt voor warmtebronnen: Gas, Electrisch, Keramisch, Inductie
- Ovenvastheid: Tot 180°C
- Materiaal greep: Stay-cool Bakelite
Eerste gebruik
Omdat wij zowel de GreenPan Cambridge als deze GreenPan Memphis tegelijkertijd in gebruik namen was het interessant om even de verschillen tussen de twee modellen te bekijken. En het meest opvallende is eigenlijk dat deze twee pannen nauwelijks van elkaar verschillen. Het enige dat verschilt is het handvat: bij de Memphis-pannen is dat handvat wat slanker dan bij de Cambridge-pannen. Voor de rest konden wij geen verschillen ontdekken. Wel zijn de Cambridge koekenpannen verkrijgbaar in de kleuren zwart of brons, en de Memphis koekenpannen alleen in zwart. Neem je dus een Memphis koekenpan en een zwarte Cambridge koekenpan, dan is het enige manier om ze uit elkaar te houden het handvat. Bij beiden is dit een koudgreep-handvat gemaakt van bakkeliet, maar bij de Cambridge modellen is het dus wat ‘voller’ en minder slank dan bij de Memphis pannen. Ook zijn er van de Memphis-serie nog andere pannen, zoals de Memphis grillpan, beschikbaar, en worden de Memphis-pannen los en in sets verkocht, bij de Cambridge-modellen is dat (nu nog) niet het geval.
Maargoed, eerste gebruik: even het karton van de pan af en de pan in een sopje. Dan op de warmtebron met een klein beetje vet en ook hierin bakken we een eitje. Je hebt beduidend minder vet nodig in deze pannen, maar een klein beetje vet (olie of boter) geeft altijd een veel beter en smakelijker bakresultaat. Het ei glijdt door de pan heen, zelfs met echt een minimale hoeveelheid vet, dus dat is erg prettig. De pan ruikt een beetje in het begin maar na een aantal seconden is dat weg, en het resultaat is een heerlijk gebakken ei en een pan die gemakkelijk weer schoon te maken is. De pan warmde snel op en leek geen ‘hot-spots’ te hebben. Hij staat stabiel op het gasfornuis en de kookplaat, wiebelt niet, en heeft een prima gewicht: niet te zwaar en niet te licht.
Ook de Memphis koekenpannen zijn vaatwasserbestendig maar om ze echt lang goed te houden raden wij absoluut handwas aan, en GreenPan doet dat ook, dus laat je niet verleiden de koekenpan (welke dan ook) in de vaatwasser te stoppen: even afwassen is zo gedaan, en als je geen tijd hebt veeg de pan even uit met een vochtige doek of een stukje keukenpapier, dan blijft hij mooi vettig en werkt hij nog beter. Door de vaatwasser wordt hij ruw, en een ruwe pan is een pan die aanbakt.
De prijs
De GreenPan Memphis keramische koekenpan is iets duurder dan de Cambridge-modellen, maar af en toe ook in de aanbieding en dan is hij juist een stuk goedkoper. Omdat de Memphis pannen eigenlijk gelijk zijn aan de Cambridge pannen is het gewoon een kwestie van smaak: koes de pan die je het mooiste vindt. Maar houd er bij de Memphis pannen rekening mee dat ze dus een wat slanker handvat hebben. De prijs is gemiddeld voor een koekenpan, en voor een goede keramische koekenpan is het zeer schappelijk.
GreenPan Memphis Keramische Koekenpan reviews
Gebruikers van de GreenPan Memphis keramische koekenpan zijn onverdeeld tevreden over deze pannen. Ze zijn handig in gebruik, hebben een fraai design, van goede kwaliteit en de prijs/kwaliteit-verhouding is erg goed, zeker als je deze pannen niet in de vaatwasser stopt dan kan je er heel lang mee doen, zonder enige twijfel. Ze werken ook goed op inductie en zijn echt een stuk stabieler dan de goedkope koekenpannen die we wel eens voorbij zien komen, modellen waarbij de steel net iets te zwaar is waardoor de pan dreigt om te vallen – daar heb je bij deze pannen van GreenPan geen last van.
Het is echt zoeken naar een minpunt voor de Memphis-pannen. Het enige dat we konden vinden is het feit dat deze pannen niet geschikt zijn voor een temperatuur boven 180 graden in de oven.
Conclusie
De GreenPan Memphis keramische koekenpan is een prettige pan om mee te bakken. Hij is heel erg glad en vlak aan de binnenkant waardoor bakken met weinig vet heel gemakkelijk is, en hij is ruw aan de onderkant waardoor hij minder snel glijdt op het fornuis of de kookplaat. Hij is niet zo licht waardoor hij goed blijft staan, maar wel licht genoeg om gemakkelijk handelbaar te zijn. Reinigen is een fluitje van een cent maar de vaatwasser is echt niet aan te raden – ook al is het wel mogelijk. Deze pannen zijn niet de goedkoopste die je kunt krijgen, maar als je ze lang mooi houdt dan zijn ze wel degelijk goedkoop omdat je ze niet snel hoeft te vervangen.
Wat ons betreft een echte aanrader, deze GreenPan Memphis koekenpan, al vinden we de GreenPan Cambridge koekenpannen zelf wat mooier, maar als je de Memphis-pannen goedkoper kunt krijgen dan de Cambridge-pannen dan zouden wij zeker de Memphis pannen nemen – zo weinig verschillen ze van elkaar.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!