
8.9 / 10
Prestaties
Prijs
Keramisch
Handvatten
Deksel
Inductie-twijfel
Beschikbaar bij: |
Afgelopen week was de ergernis over onze slecht werkende hapjespan (aanbakken) gegroeid tot het niveau “ik ga deze pan niet meer gebruiken” en dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe hapjespan. Ik had een aantal voorwaarden gesteld, zoals je kunt lezen in het artikel Hapjespan kopen – Maar welke? Op basis van deze voorwaarden heb ik de Sola Fair Cooking hapjespan gekocht. Na enkele dagen in gebruik kan ik wel zeggen dat ik erg tevreden ben over deze hapjespan en hieronder lees je waarom.
Sola Fair Cooking Hapjespan
De hapjespan heeft de volgende eigenschappen:
- Gewicht pan: 1,385 kg
- Gewicht deksel: 0,760 kg
- Diameter pan: Ø 28 cm
- Lengte handvat steel: 20 cm
- Lengte handvat: 7 cm
- Kleur buitenkant: donker
- Kleur binnenkant: donker met accenten
- Anti-aanbaklaag: Greblon C3+
- Prijs: ~€45
Wat opvalt is het gewicht van deze hapjespan; de pan is vrij zwaar, zeker in verhouding tot de lichtgewicht (aluminium) hapjespan die ik hiervoor had. De bodem is duidelijk een stuk dikker (ongeveer 4 mm) en het is duidelijk dat een extra bodem is toegevoegd aan deze pan voor goede warmteverdeling. Dit betekent wel dat de pan minder snel opwarmt, een logisch gevolg van de dikte van de bodem, maar de voordelen van een dikkere bodem (goede warmteverdeling, betere prestaties op inductie) wegen zeker op tegen de langere opwarmtijd.
Hapjespan inductie test
De eigenaren van een inductie kookplaat kennen het inmiddels: de fabrikant van een pan geeft aan: de pan is ‘geschikt voor inductie’, maar geschikt voor inductie betekent nog niet hetzelfde als werkt goed op inductie. Daarom heb ik deze hapjespan getest op een inductie kookplaat om te zien of de bodem in zijn geheel opgewarmd wordt door inductie of dat er een ring/plaatje van magnetiseerbaar metaal in de bodem is geplaatst waardoor slechts een gedeelte van de bodem door inductie wordt verwarmd en er dus ongelijke verhitting van de bodem plaatsvindt op inductie – met als gevolg dat de bodem van de pan krom kan trekken (en zowel ongelijke verhitting als een
kromme panbodem komen de bakprestaties van een pan niet ten goede).
Het resultaat: de bodem van de Sola Fair Cooking Hapjespan wordt niet volledig verhit door de inductiekookplaat, de ‘belletjes-test’ toont aan dat in het midden van de bodem van de pan een magnetiseerbare schijf metaal is geplaatst welke verhit wordt door inductie, maar dit is niet wat we graag zien want het kan ertoe leiden dat de bodem krom zou kunnen trekken na verloop van tijd bij gebruik op inductie. Voor koken op inductie zou ik deze hapjespan dan ook niet aanraden, jammer want hij levert prima prestaties op gas en andere manieren van koken.
Keramische anti-aanbaklaag
De Greblon anti-aanbaklaag (het soort/merk) was nieuw voor mij, het voelt wat ruwer aan dan ik gewend ben van keramische lagen maar het werkt uitstekend. De coating is ook op de rand van de pan aangebracht, iets dat niet altijd gebeurt omdat het door een deksel beschadigt kan raken, en een beschadigde anti-aanbaklaag kan ongezond zijn. Dit is bij deze pan geen probleem, zie verderop waar het deksel wordt beschreven.
Deze anti-aanbaklaag ziet er uit alsof het van steen is, een soort donkere beton-look zou ik het noemen. Ik vind het erg mooi en ben vooral blij dat het donker is want daarop zie je niet direct dat het niet brandschoon is, zoals bij keramische pannen met een witte anti-aanbaklaag bijvoorbeeld (en dan ga je boenen om het schoon te krijgen en dat is niet goed voor de pan). De lichte accenten in de donkere laag zien er ook leuk uit en dragen bij aan de beton-look en geven de pan een robuuste uitstraling, wat wordt bekrachtigd met het gewicht van de pan. Als je deze pan ziet dan denk je: stevige pan, duurzaam. Nu nog hopen dat ‘ie ook lang meegaat natuurlijk…
Deksel
Het deksel is ook een positief punt. Het is een glazen deksel met siliconen rand waardoor het deksel mooi stevig sluit en een ander voordeel is dat het deksel de anti-aanbaklaag niet beschadigt. Er zitten twee uitsparingen in de rand waardoor lucht kan ontsnappen. Ik vind dit een mooi alternatief voor een gaatje in het deksel. Het glas beslaat wel bij gebruik, wat logisch is, maar ik lees wel eens dat mensen hierover klagen. Ik denk niet dat er een pan bestaat met glazen deksel waar je zonder enige hinder van waterdamp doorheen kunt blijven kijken. Condens vormt zich op het deksel, en dat belemmert het zicht. Zo werkt dat nu eenmaal.
War leuk is aan het deksel is dat het handvat (de knop bovenop het deksel) niet rond is maar ovaal, wat voor een goede grip zorgt, maar het ziet er ook gewoon leuk uit. Wat ook bijdraagt aan de grip is dat het materiaal van de knop stroef is, wat meteen ook het zogenaamde koude-grip effect geeft: de knop op het deksel wordt wel warm maar niet heet. Bovenop de knop zit hetzelfde materiaal als waarvan de rand van het deksel is gemaakt: siliconen. De knop zelf is met een schroef aan de binnenkant aan het deksel bevestigd. Nadeel hiervan is natuurlijk dat het langzaam los gaat zitten en je het eens in de zoveel tijd vast moet draaien, net zoals de andere handvatten, maar ook net zoals dat met veruit de meeste pannen het geval is.
Handvatten
De andere handvatten van de pan, de steel en de greep, zijn beiden ook gemaakt van dit ruwe materiaal. Het zijn handvatten die op de hapjespan zijn gemonteerd (essentieel voor koude-greep techniek) en dus met een schroef vastgemaakt aan de pan. Ik vind dit altijd een minder goede techniek van monteren maar begrijp wel waarom dit zo wordt gedaan, door alle merken, in vrijwel elke prijsklasse. Ik heb een schroevendraaier in de keukenlade liggen voor het vastdraaien van loszittende handvatten van pannen. Je wilt niet meemaken dat het deksel loskomt van de pan als je ermee aan het bakken bent.
Gebruik
Het bakken in deze Sola hapjespan gaat heel erg fijn, geen aanbakken, ook met weinig vet. Het deksel sluit goed, de handvatten worden niet te warm, de pan is mooi van gewicht, staat stevig op de kookplaat/gasfornuis, heeft een mooie gladde bodem en is eenvoudig te reinigen met een borstel (ik doe hem niet in de vaatwasser). Maar dit is eigenlijk altijd het geval met nieuwe pannen: die werken altijd goed in het begin. Dus ik zal later dit artikel nog bijwerken als ik de pan wat langer in gebruik heb. Ik verwacht echter wel een lange levensduur van deze pan, zeker omdat de kleur donker is en ik de neiging tot schoon schrobben met een schuurspons niet heb…
Voor gebruik op inductie zou ik deze hapjespan niet aanraden, gezien het feit dat de bodem niet egaal lijkt te worden verhit op inductie, wat na langer gebruik voor niet-optimale prestaties zou kunnen leiden.
gaat de bodem niet bol omhoog staan ?? zoals bij alle andere aluminium pannen omdat het aluminium meer uitzet dan het staal
is de stalen schijf in de bodem voldoende groot en magnetisch wat bij andere pannen een gebrek is. ik heb nog geen goede aluminium pan gevonden. het beste is de gietijzeren pan maar die heeft geen keramische laag. mijn ervaringen zijn dat de fabrikanten schrijven dat de pan geschikt is voor inductie maar dat ik vind dat dat ze liegen. een bodem moet vlak blijven. op een bolle bodem bakt vis en vlees aan
De bodem is nog volledig vlak, maar ik gebruik deze hapjespan ook pas een goede week.
Binnenkort ga ik aan de slag met een artikel over de ringen in de bodems van pannen, en in welke mate deze pannen daadwerkelijk goed werken op inductie (want ‘geschikt’ blijkt in de praktijk weinig waarde te hebben, zoals je al aangeeft).
Je kan alles van Sola toch ook bij de Sola Fabriekswinkel kopen??
Hoi Maaike,
Ja dat kan zeker! Alleen is deze hapjespan bij Sola duurder dan bij bijvoorbeeld Coolblue…
Maar ik heb de link naar de Sola Fabriekswinkel er voor de volledigheid even bij gezet.
Ik gebruik deze pan (en de wokpan en de koekenpan) al ruim een jaar op inductie. En dat werkt prima. Je twijfel over inductie onderschrijf ik dus niet.
Dat dit hele goede pannen zijn ben ik helemaal met je eens. Het enige minpunt is dat de “zachte” coating van de steel na intensief gebruik (een paar jaar eerst op gas en nu op inductie) los laat en er nu een hard glad handvat over blijft.
Ik was de pan altijd met de hand af en gebruik geen scherpe voorwerpen.
Helaas zie ik dat de betonlook bodem waarvan ik dacht dat ie keramisch was overal begint te ‘bubbelen’. Ik vermoed dan ook dat de bladders er binnenkort van af komen.
Heel jammer na 2 jaar gebruik.
Deze pan heeft het bij ons ook twee jaar volgehouden, bij dagelijks gebruik. We hebben hem vervangen door deze pan van Le Creuset, en die houdt het nu alweer bijna drie jaar vol – en doet het nog uitstekend (geen loslatende coating of iets dergelijks). Wij gebruiken het deksel van de Sola hapjespan op deze nieuwe pan van Le Creuset – past precies en werkt prima.