
8.5 / 10
Kwaliteit
Deksel
Solide
Gietijzer
Prijs
Gewicht
Handwas
Opbergen
Beschikbaar bij: |
Mijn huidige gietijzeren braadpan was aan vervanging toe: de pan zelf was aan de binnenkant nog heel goed, echter was de knop op het deksel losgegaan, het schroefdraad in de knop was niet meer te redden en dus had het deksel geen handvat meer, het optillen was een ramp want het was een gietijzeren deksel, dat zo’n vier kilo weegt. Alleen met twee ovenhandschoenen kon het nog van de pan worden getild en dat was geen pretje als het deksel heet was en de condens er uit liep bij het optillen. Een nieuw deksel voor de pan was niet te vinden (het was een merkloze pan) en dus besloten een nieuwe braadpan te kopen. Hieronder lees je welke braadpan het is geworden en wat ik ervan vind.
Le Creuset gietijzeren braadpan
Le Creuset is de Franse pannenmaker die de gietijzeren braadpan met keramieken coating heeft uitgevonden. Ik heb altijd al een Le Creuset braadpan willen hebben omdat ze gewoon heel prettig zijn en mooi bovendien. Uiteraard moest het een gietijzeren braadpan worden want gietijzer is het perfecte materiaal voor het braden en stoven van eten, doordat het de temperatuur lang vasthoudt en gelijkmatig verdeelt. Ook is gietijzer perfect voor alle warmtebronnen en zelfs voor de oven, dus een andere optie was er simpelweg niet voor mij, al heb ik nog getwijfeld over een aardewerk braadpan maar die werken niet op inductie, uiteraard.
Gietijzeren braadpan met plaatstalen deksel
De ‘oude’ gietijzeren braadpan had dus het probleem dat het deksel erg zwaar was (klachten van gezinsleden) en toen het handvat er af was werd dit echt een probleem. De oplossing was een gietijzeren braadpan met een plaatstalen deksel, want plaatstaal is een stuk minder zwaar dan gietijzer, en het deksel ligt enkel op de pan om de warmte in de pan te houden, niet om de warmte te verdelen, dus een plaatstalen deksel was een prima alternatief voor een gietijzeren variant. Uiteraard is zowel de braadpan als het deksel geëmailleerd, net zoals dat het geval is bij een gietijzeren braadpan met gietijzeren deksel van Le Creuset, die Signature Ronde heet. Dit is dus de klassieke gietijzeren braadpan (in allemaal mooie kleuren) zoals we die kennen.
Le Creuset Faitout
Le Creuset is beroemd om deze gietijzeren braadpan met gietijzeren deksel, verkrijgbaar in vele kleuren. De Faitout is dezelfde pan, echter met een plaatstalen deksel. De Faitout is er alleen in het zwart en rood, maar de kleur van de pan is voor mij het minst belangrijke en rood is toch de traditionele kleur van Le Creuset pannen dus dat zit wel goed wat mij betreft. Ik heb gekozen voor de Ø 32 cm variant, omdat dit ook het formaat is dat mijn vorige braadpan had, en weinig zo vervelend als een mooie saus of stoofpot die je niet goed af kunt maken omdat het niet in de pan past. Maar er zijn ook kleinere varianten van de Faitout verkrijgbaar, het is maar net wat past bij jouw manier van koken.
Le Creuset Faitout eigenschappen
- Gewicht deksel: 685 gram (Ø32 cm)
- Gewicht braadpan: 4589 gram (Ø32 cm)
- Pan met deksel: 5274 gram (Ø32 cm)
- Afmetingen: Ø 32 cm (Ø20 Ø24 Ø28 Ø32 cm beschikbaar)
- Materiaal pan: geëmailleerd gietijzer
- Materiaal deksel: geëmailleerd plaatstaal
- Inhoud: 6,6 liter (voor 10 personen – afhankelijk van wat je erin maakt)
- Warmtebronnen: Gas, inductie, keramisch, halogeen, elektrisch, oven (alle)
- Kleur: zwart of rood
Inductie en oven
Gietijzer is uitermate geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat. De gietijzeren braadpannen van Le Creuset zijn daarop geen uitzondering en werken uitstekend. Ook in de oven presteren ze uitermate goed en ook het deksel kan gerust in de oven gebruikt worden voor het laten door-garen van het voedsel.
Deksel
Het deksel van de Faitout is erg licht, zeker in verhouding met een gietijzeren deksel. Het handvat (de knop bovenop) is gemaakt van kunststof met een aluminium kapje, waarop de merknaam van de pan staat. Het schroefje waarmee het handvat aan het deksel is bevestigd is afgeschermd van het emaille door een plastic ring, waardoor het schroefje het emaille niet kan beschadigen (dit beschadigen zonder ringetje gebeurt snel: bij een andere braadpan draaide ik het schroefje vast en toen kwamen er schilfertjes van het emaille af). Prettig dus dat Le Creuset hier wat op heeft bedacht, en ook prettig dat deze combinatie van kunststof en aluminium ervoor zorgt dat het handvat niet te heet wordt tijdens gebruik. Het handvat blijft niet koud, maar wordt zeker niet te heet om vast te pakken.
Het deksel van de Faitout heeft een rode bovenkant dat iets donkerder afloopt naar de randen toe. De binnenkant van het deksel is wit, net als de pan zelf. De rand van het deksel is afgeschermd met een kale metalen rand, waardoor het emaille van het deksel niet beschadigt en waardoor het deksel de pan volledig afsluit, iets dat je bij andere braadpannen niet altijd tegenkomt (waardoor zowel het deksel als de pan kunnen beschadigen bij veel gebruikt, en dat is zonde want je gaat zo’n pan toch veel gebruiken).
Handvatten en gewicht
De handvatten van de Faitout zijn aangepast voor betere grip, zo pak je de pan ook eenvoudig uit de oven bijvoorbeeld. De Faitout met deksel weegt 5,2 kg. en samen met een maximaal vul-gewicht van 6,6 liter kan de pan dus gevuld 11,8 kg gaan wegen, onhandige handvatten zijn dan niet wenselijk, dus ik ben erg blij met de aangepaste handvatten welke erg solide aanvoelen doordat ze goed gevormd zijn en aan één stuk met het materiaal van de pan zijn gegoten. Niets op aan te merken dus.
Gladde bodem
Le Creuset heeft er werk van gemaakt haar braadpannen een bodem te geven die zeer glad is, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, in de pan. Een gladde bodem in de pan is prettig tegen aanbakken, maar werkt ook in je voordeel bij het schoonmaken. De gladde bodem aan de buitenkant zorgt ervoor dat de warmteverdeling optimaal is en kan bij koken op een keramische, halogeen of elektrische kookplaat de efficiency van de pan verhogen doordat de pan gelijkmatig wordt verwarmd.
Onderhoud
Een gietijzeren braadpan was je met de hand af en droog je gelijk na het afwassen goed af, zodat er geen vocht achterblijft op de pan want hij zou kunnen gaan roesten. Reiniging in de vaatwasser wordt afgeraden omdat de emaille coating hierdoor ruw wordt en kan beschadigen.
Faitout en Signature
De Faitout verschilt van de Signature door het deksel. Het deksel is bij de Signature van gietijzer, en bij de Faitout van geëmailleerd plaatstaal. De Signature is de traditionele braadpan van Le Creuset, het ontwerp daarvan bestaat al honderden jaren, en de naam Signature staat dan ook voor traditie. De naam Faitout betekent Hollandse oven, of Dutch oven in het Engels. Deze naam gebruiken we in Nederland niet, maar wereldwijd is de Dutch Oven een begrip. Een Dutch Oven is een gietijzeren pan met sluitend deksel, wat wij een braadpan noemen, dus. De naam Dutch Oven is ontstaan toen wij Hollanders in de 17e eeuw gietijzeren pannen maakten die veel beter waren dan de gietijzeren pannen die de Engelsen maakten. In 1704 kwam de Engelsman Abraham Darby naar Holland om te kijken hoe wij die gietijzeren braadpannen zo goed maakten (we gebruikten droog zand voor het maken van de mallen, waardoor de pannen een veel gladder oppervlak hadden). Abraham Darby nam deze kennis mee naar Engeland en patenteerde in 1710 de Hollandse manier van gietijzeren pannen maken. Deze ‘Dutch Ovens’ gingen vervolgens naar de koloniën zoals de Verenigde Staten, waar ze nu nog Dutch Ovens worden genoemd.
Braden met de nieuwe braadpan
Leuk allemaal, maar hoe braadt de nieuwe braadpan? Eigenlijk niet anders dan mijn oude gietijzeren braadpan, en dat is tevens de reden dat een gietijzeren braadpan zo intensief gebruikt wordt en altijd zal worden: het is een pan waarin je alles kunt bereiden, en het werkt ouderwets goed en degelijk. Van soep tot saus, van stoofschotel tot biefstuk: doe het in de braadpan en het wordt een succes. En ik vind het heerlijk om mee te koken: ik zet de braadpan op laag vuur met wat olie of boter, en snijd dan de ingrediënten. Als de pan goed is opgewarmd dan ben ik klaar met snijden en kan ik beginnen met koken. Ik heb er een pastasaus in gemaakt, dat duurt ongeveer 45 minuten waarna ik de pan van groot vuur naar een stoof-pitje zet. Met mijn oude braadpan deed ik dat met ovenhandschoenen omdat de handvatten te heet werden. Bij de Le Creuset Faitout hoefde dit niet: de handvatten zijn warm, maar niet te heet om de pan de verzetten. Een ander groot voordeel is dat het deksel er nu eenvoudig af kan bij de Faitout en dat aan het handvat, wat ook niet te warm wordt, en dat het afwassen gemakkelijker gaat. Als ik naar een onbewoond eiland zou moeten verhuizen (dan is het daarna niet meer ‘onbewoond’, maargoed) en ik mocht één pan meenemen, dan was het een braadpan, en deze van Le Creuset is nu mijn favoriet. Deze braadpan staat altijd op mijn gasfornuis en gaat nooit de kast in, zelfs niet als dat zou passen…
Bekijk hier een overzicht van braadpan recepten.
Prijzen van braadpannen
Pannen zijn meestal vrij kostbaar, en zeker gietijzeren braadpannen. De Le Creuset Signature is aardig aan de prijs, en de prijzen van de Faitout braadpannen vallen erg mee, al zijn ze niet goedkoop. Maar als je tientallen jaren kunt doen met een braadpan, en jij kost minder dan een paar schoenen, en je bereidt er dagelijks je voedsel mee, en hij werkt erg fijn, dan is het niet duur, al blijft het veel geld.
Bekijk in het filmpje hieronder hoe Le Creuset haar gietijzeren pannen maakt:
Nou ik heb ook een nieuwe braadpan gekocht omdat mijn oude gietijzeren pan na 35 jaar gebruiken echt versleten was. Het werd een creuset want die zou zo geweldig zijn. Wat een ellende alles koekt vast er valt niet mee te bakken een miskoop eerste klas. Spijt heb ik van mijn aankoop. Waarom heb ik me laten verleiden om zo’n geval te kopen en niet gewoon voor een normale gietijzeren pan te gaan. Maar helaas te laat
Hoi Gertrude,
Vervelend dat de braadpan tegenvalt. Om je te kunnen helpen heb ik wat meer informatie nodig.
Je schrijft “Waarom heb ik me laten verleiden om zo’n geval te kopen en niet gewoon voor een normale gietijzeren pan te gaan”, wat versta je onder “zo’n geval”? Een geëmailleerde gietijzeren pan? Of een pan van het merk Le Creuset?
En wat versta je onder een “normale gietijzeren pan”? Bedoel je dan een gietijzeren pan van een ander merk of een gietijzeren pan zonder laag van email?
Je schreef ook “Maar helaas te laat”, bedoel je dat de garantie-periode voorbij is? Want als ik je verhaal goed begrijp voldoet de pan niet aan je verwachtingen, dan kan je de aankoop toch ongedaan maken? Als de pan daadwerkelijk zo slecht presteert dan zal er ongetwijfeld iets mee mis zijn en dan heb je recht op een vervangend product of je geld terug.
Ik heb deze pan van Le Creuset zelf en heb pas één keer iets laten aanbranden (door m’n eigen schuld, uiteraard), en dat was eenvoudig met wat water en soda schoon te maken, sindsdien heb ik geen aanbrand-ervaringen meer gehad.
Bovendien is Le Creuset de uitvinder van gietijzeren braadpannen met een laag van email, en daarmee is Le Creuset de standaard voor dit soort pannen geworden, ik vraag me af wat voor pan je voorheen had, want als er zo’n enorm verschil is dan wil ik die pan ook hebben! :-)
Ik ben heel benieuwd naar meer informatie en hoop je dan te kunnen helpen.
Het prijsverschil (€70-100) is best groot tussen plaatstaal of gietijzer als deksel, maar hier in huis gaat de voorkeur ook uit naar een lichtgewicht deksel. De kleur is ook minder belangrijk dan de functie, alhoewel blauw en teal erg fraai zijn. De Faitout is minder hoog begrijp ik? We hebben nu een heel oude 22 cm braadpan van onbekend merk en de afmeting van de hapjespan is 26 cm, ik denk dat voor ons 28 cm groot genoeg is dan.
Heb net een hoge le creuset signature gekocht met doorsnede 24 cm inhoud 5 liter (afgeprijsd naar 129,00) Had eerst een die doorsnede 28 had met 6,7 liter inhoud maar vond die bij nader inzien toch te groot. Als de inductieplaat er ligt kan ik er mee gaan koken/braden. Ben benieuwd.
Het zijn hele fijne pannen – veel plezier ermee!
Heb dit weekend de pan met het plaatstalen deksel kado gekregen, maar las net dat het deksel vanwege de kunststof ring niet in de oven mag? Klopt dit?
(Heb al een gietijzeren pan met gietijzeren deksel en een ovenschaal en grillpan vsn Creuset, waar ik erg blij mee ben …)
Hoi Coby,
Mooi kado hoor! :-)
Waar las je dat “het deksel vanwege de kunststof ring niet in de oven mag”?
Want als de fabrikant dat aangeeft dan is dat wat het is; de fabrikant weet als geen ander hoe haar eigen producten gebruikt moeten worden, daar is geen discussie over mogelijk.
Als je deze informatie elders vandaan hebt dan lijkt het mij het beste om de vraag voor de leggen bij de fabrikant (en wij horen graag wat het antwoord is :-))
Na ruim 10 jaar stukje e-mail van bodem braadpan losgeraakt.
Heel vervelend want ik was erg tevreden met mijn braadpan.
Le creuset gevraagd om garantie.
Waarschijnlijk toch te hoog verhit maar kreeg toch een nieuwe pan.
Wat een fantastische service!!!
Mijn hartelijke dank. Gr Miranda van Gorkum
Hoi Miranda,
Wat leuk om te lezen! :-) Onze ervaringen met Le Creuset zijn ook heel erg goed, helaas heb ik onze braadpan laten vallen en daardoor is hij gebarsten, en dat valt uiteraard niet onder garantie.
Over het algemeen geldt ‘goedkoop is duurkoop’ als het om pannen gaat, en gelukkig laat Le Creuset hier zien dat de meerprijs die je voor de producten betaalt ook na lang gebruik nog waarde heeft.