
9.3 / 10
Ontwerp
Functionaliteit
Uiterlijk
Prijs
Beschikbaar bij: |
Ruim een jaar geleden ging ik op zoek naar een kannetje om melk mee op te schuimen voor cappuccino. Mijn keuze viel op de Motta melkkan ‘Europa’ van 50 cl (500 ml) omdat deze aan alle gestelde eisen voldoet. Ik heb het melkkannetje inmiddels een jaar in gebruik en ben helemaal gewend aan het gebruik ervan. Hieronder lees je waarom het melkkannetje van Motta voor mij een goede keus is maar hoe je ook zonder opschuimkannetje prima melk kunt opschuimen (alleen niet uitgieten).
Motta melkkan 50 cl
Nadat ik mijn melkkannetje bestelde zag ik dat hij tijdelijk niet leverbaar was, gelukkig had ik nog net het laatste model te pakken, zo leek het. Binnen een dag was het kannetje geleverd. Tot mijn verbazing was het kannetje niet verpakt in een mooi doosje. Op de één of andere manier viel me dat tegen, al gooi ik de verpakking altijd direct weg. Geen sierlijke verpakking dus, maar wel een prachtig glanzend melkkannetje, en daar gaat het om.
Specificaties
- Materiaal: RVS
- Inhoud: 500 milliliter
- Wandhoogte: 10 centimeter
- Scherpe schenkmond
- Stevig (bevestigd) handvat
- Wanddikte: 1.3mm
- Gewicht: 270 gram
Gebruik
Het Motta melkkannetje is gemaakt speciaal voor het opschuimen en uitschenken van melk en voor niets anders. Zowel het gebruikte materiaal (RVS) als de vorm van het kannetje dienen enkel het doel om het opschuimen en uitgieten van de melk zo gecontroleerd mogelijk te kunnen doen. De bodem van het kannetje is zo gemaakt dat het vasthouder ervan vanzelfsprekend aanvoelt. Doordat je bij het vasthouden zowel controle over beweging als temperatuur hebt is het in de hand klemmen van het kannetje iets dat echt functioneel is – het helpt je bij het goed opschuimen van de melk. De vorm van het handvat is zo ontworpen dat je het vanzelf goed vasthoudt (duim op de bovenkant). Bij het uitschenken van de opgeschuimde melk merk je dat je geen moeite hoeft te doen om de hoeveelheid melk die je schenkt te controleren.
Het opschuimen van de melk in het kannetje is iets dat je eenvoudig kunt leren. Het beste werkt het als je een filmpje bekijkt waarin wordt uitgelegd hoe je de melk opschuimt:
Of je er meteen mooie vormpjes mee krijgt is een heel ander verhaal: dat blijkt toch lastiger dan ik gehoopt had, maar blijven oefenen is dan de enige oplossing…
Alternatief
Mocht je geen waarde hechten aan latte art (mooie gegoten vormpjes in het melkschuim) en roer jij de opgeschuimde melk altijd gewoon door de koffie heen, dan is er een alternatief voor dit melkkannetje, en dat kost je niks:
Schuim de melk op in het glas/de beker waarin je ook de koffie giet. Je krijgt dan een zogenaamde ‘latte macchiato’: een gevlekte koffie. Het ziet er wat anders uit, maar als je toch gaat roeren dan is het effect hetzelfde: koffie met opgeschuimde melk.
Conclusie
De Motta melkkan 50 cl is wat mij betreft niet te duur en uitstekend van kwaliteit, functionaliteit en uiterlijk is zij (mooie ronde vormen) prachtig. Als je graag cappuccino maakt dan is het een must om een melkkannetje te hebben en de Motta melkkan is dan een uitstekend model. Ze is ontworpen puur voor het schuimen van melk en ik denk niet dat ze het ontwerp nog kunnen verbeteren. Net als het netjes opdienen van eten een kunst is, zo is het netjes opdienen van cappuccino dat ook: leer het en je hebt er je hele leven profijt van. Als je niets geeft om latte art en je melk altijd gewoon door je koffie heen roert dan moet je jezelf afvragen of je niet gewoon koffie zult gaan opschuimen in het kopje waaruit je gaat drinken: kost je niets en het opschimen gaat in een (grote) beker ook prima.