
8.6 / 10
Formaat
Materiaal
Kwaliteit
Uiterlijk
Prestaties
Prijs
Verslavend
Beschikbaar bij: |
Een jaar of acht geleden vroeg ik een vriend uit Italië waar ik op moest letten bij het kopen van een pastapan, hij zei toen dat ik een grote pan moest kopen met een inzet (de pastaiola) die in die pan past en goed aansluit zodat het deksel ook op de inzet past. “Heb je een voorbeeld?” vroeg ik hem, jahoor, hij had zelf een pastapan van Lagostina, eentje uit de Accademia-serie. Aangezien ik nog geen grote soeppan had en dus met de aanschaf van een losse inzet niet zo ver zou komen besloot ik op zoek te gaan naar de pastapan van Lagostina, serie Accademia. En toen zag ik de prijs…
Soeppan + inzet = Pastapan
Natuurlijk, kwaliteit mag wat kosten, maar ik vond ruim 250 euro voor een pastapan toch wel wat veel. Maar goed bekeken koop je een soeppan met deksel en een pasta-inzet wat tezamen een pastapan vormt. Gelukkig was ik bijna jarig en zou het een kado worden van familie, en dus was ik een aantal weken later (de pan moest uit Italië komen) de trotse eigenaar van een Lagostina pastapan. En hij is prachtig: glanzend RVS aan de buitent en binnenkant, goed van gewicht met zeer mooi afgewerkte handvatten.
Pastapan Lagostina
Het verschil tussen de pastapan van Lagostina en een ‘gewone’ pan is dat de bodem van de hoge kookpan (zo heet ‘ie) is opgebouwd uit vijf lagen metaal, deze dikke bodem (die Lagoplan Fiveply wordt genoemd door Lagostina) zorgt ervoor dat warmte gelijkmatig wordt verdeeld en dat de pan geschikt is voor het stoven van gerechten (waarbij een pan met dikke bodem vereist is). De lagen van deze pastapan zijn als volgt opgebouwd: Staal-aluminium-staal-aluminium-magnetisch staal.
Pastapan ook voor inductie
Doordat ook magnetisch staal is gebruikt is de Lagostina pastapan geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.
Maar ook de wand van de pan bestaat uit meerdere lagen, te weten roestvrijstaal-aluminium-roestvrijstaal. Hierdoor wordt ook de warme door de wanden van de pan gelijkmatig en efficiënt geleid en het voedsel gelijkmatig verwarmd. Een nadeel van een pan met dikke bodem is wel dat het langer duurt voordat de inhoud van de pan op temperatuur is, logisch want er moet meer metaal worden verwarmd. Groot voordeel (en de reden om een pan met dikke bodem te willen gebruiken) is dat de temperatuur dan ook goed wordt vastgehouden, en dat vasthouden van de temperatuur is bij het koken van pasta van belang: hoe eerder het water weer op temperatuur is hoe beter de pasta lukt.
Kwaliteit
De kwaliteit van de Lagostina Accademia pastapan zie je ook terug in het feit dat de handvatten geklonken zijn, en dus niet zoals je bij veel pannen ziet, aan de pan vastgelast. De handvatten zijn zeer stevig en worden pas na langere tijd warm. Het materiaal waarvan zowel de pan, de inzet als het deksel zijn gemaakt is 18/10 stainless steel en dus kan de pan met deksel in de oven, tot 220°C. Uiteraard is deze pan vaatwasmachine bestendig en mocht er toch iets niet goed gaan met de pan: je hebt bij Lagostina 25 jaar garantie.
Maten van de pastapan
De pastapan is wel zwaar, en dat heeft als voordeel dat hij heel stabiel op de kookplaat of het gasfornuis staat, en omdat je de inzet eruit tilt als de pasta is gekookt heb je geen last van het gewicht: je hoeft het hete water niet af te gieten omdat je de pasta er uit tilt. De pan weegt:
Pan: 2.341 gram
Deksel: 453 gram
Inzet: 1.325 gram
In totaal dus iets meer dan 4 kilogram, wat niet te zwaar is maar wel zwaar genoeg om een stevige pan te zijn. Lichtgewicht is het in ieder geval niet. Dit gewicht geldt overigens voor de Ø 22 CM editie. De pan zelf is verkrijgbaar in de maten Ø 22 en 26 CM, maar de pastainzet is alleen verkrijgbaar in Ø 22 CM dus heb ik de Ø 22 pastapan, welke een inhoud heeft van 5,3 liter.
Pastapan in gebruik
Ik gebruik de pastapan van Lagostina voor soep, bouillon en grote hoeveelheden saus (als ik mijn braadpan al in gebruik heb) en voor het koken van rijst voor sushi. Daarnaast natuurlijk voor het koken van pasta, zeker als ik deze zelf heb gemaakt en/of grote hoeveelheden heb gemaakt als er bezoek komt, met kerst bijvoorbeeld. Mijn Lagostina pastapan is één van de fundamenten van mijn keuken, een pan waar ik altijd op kan rekenen en die prachtig staat in mijn keuken. Als er met kerst gekookt wordt neem ik mijn Lagostina pastapan mee, omdat hij zo fijn werkt en de temperatuur lang vasthoudt. Een pan om trots op te zijn dus, en dat mag wat kosten, toch?
Hieronder een filmpje van de Lagostina pastapan:
In het Italiaans, maar toch is het niet lastig te ontdekken wat er wordt gekookt :-)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!