
8.5 / 10
Maalt uitstekend
Roest niet
Prachtig uiterlijk
Eenvoudige bediening
Eenvoudig instellen
Vullen met trechter
Prijzig (model-afhankelijk)
Beschikbaar bij: |
Nog niet zo lang geleden ging ik op zoek naar een pepermolen. Hoewel ik in eerste instantie dacht dat mijn zoektocht zou uitkomen bij een Peugeot pepermolen heb ik uiteindelijk gekozen voor een Zassenhaus pepermolen met keramisch maalwerk. Na een weekje wachten (levertijd…) is mijn nieuwe pepermolen dan eindelijk gearriveerd. Hieronder kan je lezen hoe de Zassenhaus pepermolen me bevalt.
Pepermolen Zassenhaus Frankfurt
De zoektocht begon vanuit de gedachte: ‘nieuwe pepermolen nodig, moet een goede zijn die we nooit meer wegdoen en liefst niet te duur want het is maar een pepermolen.’ Ik vind zelf het uiterlijk van de Zassenhaus pepermolens mooier dan die van Peugeot en ook denk ik dat het maalwerk van keramiek me beter bevalt dan het stalen maalwerk van Peugeot, maar dit is persoonlijk en dus liet ik het over aan mijn vrouw: zij mocht kiezen. Ze koos ook voor Zassenhaus, maar dan vanwege het uiterlijk. Ze wilde het liefst het model van olijfhout. Een model dat ik nog niet was tegengekomen maar dat wel precies dezelfde vorm had van het model dat ik had uitgezocht (en dat de helft goedkoper is). De pepermolen van olijfhout is echt prachtig, maar met ‘zo goedkoop mogelijk’ heeft dit model niks te maken. En daarbij: de kwaliteit van het maalwerk van de duurdere Zassenhaus is niet beter dan dan van een goedkoper model van hetzelfde merk. Gaan we dan puur voor het uiterlijk het dubbele betalen?
Ja, want hij is echt prachtig en past goed bij onze pollepels van olijfhout. Het is een mooi kado voor onszelf, en met spanning was het nu wachten tot hij werd bezorgd…
Zassenhaus Frankfurt
Zassenhaus is een Duitse fabrikant van keukengerei. De namen die Zassenhaus heeft gegeven aan haar pepermolens zijn namen van steden. Het model dat wij hebben is een ‘Frankfurt’; een pepermolen in de vorm van een zandloper (nou ja, zo ongeveer), en de Frankfurt is beschikbaar in meerdere materialen. Maar je hebt ook de Potsdam pepermolens, die hebben meer de klassieke vorm van een pepermolen. En er zijn de Berlin-uitvoeringen, die wat meer langgerekt zijn. Het is dus een kwestie van het kiezen van een vorm en lengte, dan een materiaal en dan een kleur. Het maalmechanisme is gelijk van kwaliteit en de manier van het instellen van de maalgraad werkt ook op dezelfde manier.
Olijfhout
Waarom olijfhout? Omdat het heel prettig aanvoelt. Het is glad, iets vettig en de nerven van het hout zijn prachtig. En zeg nu zelf: is het geen schoonheid?
Malen en instellen
Waar het bij een pepermolen uiteindelijk om gaat, is het vermalen van peperkorrels. Dat deze pepermolen van Zassenhaus dat doet als de beste kan geen verrassing zijn. Hij maalt licht, gelijkmatig en constant. Het maalmechanisme is geperfectioneerd en werkt zoals je van deze kwaliteit mag verwachten. Wat voor mij nieuw was is het instellen van de maalgraad aan de onderkant van de pepermolen: dit werkt door het staafje met het pijltje op de juiste stand te zetten: grof voor als je de peper wilt kunnen terugvinden en fijn voor als je alleen de smaak wilt laten gelden. Standaard zitten er peperkorrels in de pepermolen als je hem koopt dus je kunt gelijk even proberen hoe het werkt. Ik ben gewend dat de maalgraad wordt ingesteld door aan het knopje aan de bovenkant te draaien (en dan hopen dat je de goede stand hebt) maar de ‘nieuwe methode’ werkt een stuk eenvoudiger. In het boekje dat bij de pepermolen zit staat het instellen van de maalgraad ook uitgelegd, met foto’s erbij. (Je kunt op het plaatje hierboven klikken om in te zoomen op het maalmechanisme).
In het filmpje hieronder kan je zien hoe sterk het keramische maalwerk van een Zassenhaus pepermolen is:
Pepermolen bijvullen
Je kunt deze pepermolen bijvullen door het metalen dopje los te draaien en dan de dop er af te halen. Het bijvullen van een pepermolen is iets dat je niet vaak doet maar het blijft altijd iets om je even op te concentreren, want de opening is klein en de peperkorrels zijn rond en springen graag alle kanten op. Ook bij de Zassenhaus pepermolen is het bijvullen iets waar je even je aandacht bij moet houden. Ik vind het prettig om bij te vullen met een trechter, maar met een lepel scheppen werkt ook. Goede peperkorrels zijn niet goedkoop dus korrels laten vallen is zonde.
Conclusie
Peper is gezond en lekker, een goede pepermolen gaat een leven lang mee en deze pepermolen van Zassenhaus is niet alleen heel erg goed van kwaliteit maar ook nog eens heel mooi. Wij zijn erg blij met dit model maar prijzig is hij wel. Gelukkig zijn Zassenhaus pepermolens ook in andere vormen, kleuren, materialen en maten verkrijgbaar en die zijn gewoon goedkoper dan het model van olijfhout dat wij hebben gekozen. Kortom: een prachtig product voor een schappelijke prijs.