
8.5 / 10
Prijs
Afmetingen
Accessoires
Gebruik
Beschikbaar bij: |
Ravioli
Ravioli is een pastasoort afkomstig uit Italië. Ravioli is het meervoud van Raviolo: een pastakussentje gevuld met groente, vlees, vis, gevogelte of kaas. Het woord ravioli komt waarschijnlijk van het woord rabioli wat restant betekent. Oorspronkelijk vulde men de pastakussentjes met restjes van andere maaltijden. Dat maakt ravioli ook zo leuk om te eten: je weet nooit wat er in zit als je ze niet allemaal met hetzelfde vult. Ook is het eenvoudig om vegetarische ravioli te maken voor die gasten die geen vlees eten en de overige gasten ravioli te geven waar vlees in zit. Je maakt alles op dezelfde manier.
Zelf ravioli maken
In het verleden heb ik geprobeerd ravioli te maken op de traditionele manier: deeg uitrollen, lepeltje vulling erop, dan dichtvouwen en rondom met een vorkje aandrukken. Dit is erg veel werk, de kussentjes krijgen elke vorm behalve vierkant en de kans dat ze lek raken tijdens het koken is groot. Jammer, want het is zo lekker, ravioli.
Van een vriendin kreeg ik onlangs een ravioli set: een metalen rekje met daarin ronde gaten: het bleek een ideaal gereedschap voor het maken van mooi, sluitende ravioli. Het is de bedoeling dat je het pastadeeg op het metalen rekje legt, daarna duw je met het bijgeleverde plaatje kuiltjes in het deeg die je vervolgens vult met waarmee je de ravioli wilt vullen, een saus, kaas of groente. Daarna bestrijk je de randen van de ravioli-in-spé met een beetje eigeel (blijven ze mooi dicht tijdens het koken) en leg je er een laag pastadeeg bovenop. Nu rol je met de bijgeleverde deegroller de randjes van de ravioli kussentjes op elkaar waarna je ze uit het rekje kunt duwen op een bord. Als je klaar bent kook je de ravioli een minuut of 4 in ruim water met wat zout, en dan heb je heerlijke mooie zelfgemaakte ravioli.
Ravioli recept
Ravioli maak je van pastadeeg (pastarecept), uitgerold met een deegroller of veel eenvoudiger en gelijkmatiger (waardoor de ravioli geleidelijker gaart en gemakkelijker dichtgedrukt wordt in de raviolimaker) met een pastamachine.
Ravioli vulling recept
Zoals gezegd kan je bijna alles in de ravioli kussentjes doen. Let er echter wel op dat je vulling niet te grof wordt, daarvan gaan de ravioli stuk en krijg je geen mooie vorm. Ik heb zelf wat rode tomatensaus (recept pastasaus) en heb daar wat Parmezaanse kaas, pesto en blauwschimmelkaas aan toegevoegd. Dit alles even met de staafmixer gepureerd tot een smeerbaar maar niet te natte vulling. Je kunt ook spinazie mengen met wat pesto en kaas, ricotta is erg lekker: alles kan.
Ravioli maken – het proces
Zet een grote pan water op (ik gebruik een pastapan), voeg een snuf zout toe als het water kookt.
Pasta deeg
Maak pastadeeg zoals gebruikelijk:
500 gram bloem, 5 eieren, snufje zout, eventueel scheutje olijfolie. Goed kneden totdat het deeg elastisch en glad is. Ik kneed het liefste in kleine bolletjes: sneller, minder zwaar en je kunt de bolletjes meteen in een zakje doen waardoor ze niet uitdrogen. Laat het pastadeeg nu een half uurtje rusten in de koelkast, ondertussen kan je de ravioli vulling maken.
Ravioli vulling
Doe alles wat je in de ravioli wilt doen in een blender of staafmixer-bakje en pureer (hoeft niet al te fijn, gewoon smeerbaar). Als je alleen met kaas vult of met een mengsel van zachte ingrediënten dan hoef je niet te pureren, alleen als er harde grove stukjes in voorkomen, denk aan olijven bijvoorbeeld.
Deeg uitrollen
Inmiddels heeft het deeg gerust in de koelkast en kan je het gaan uitrollen.
Rol je met een deegroller: probeer dan zo egaal mogelijk lange stroken te rollen, begin dus niet met een bol maar met een worst-vorming stuk deeg, en rol het gelijkmatig uit. Hoe egaler het deeg hoe beter. Uitrollen zo gelijkmatig mogelijk tot een dikte van ongeveer 2 millimeter. Houd rekening met een langere bewerkingstijd dan bij bijvoorbeeld pizzadeeg: pastadeeg is zeer elastisch. Als het deeg blijft plakken aan het werkblad of de deegroller strooi je wat bloem.
Met de pastamachine: deeg in lange worst-vormige stroken op de grootste stand door de pastamachine heen halen en dan steeds met de kleinste stapjes verder gaan tot stand 6 of 7 (ik ga tot stand 6, dit levert een stevige ravioli op).
Ik heb zowel met de deegroller als met de pastamachine uitgerold en was met de deegroller ongeveer drie keer zo lang bezig als met de pastamachine. Het resultaat met de deegroller was minder dan met de pastamachine, waarschijnlijk doordat het deeg uit de pastamachine egaler van dikte was.
Ravioli vullen
Strooi een beetje bloem over het ravioli rekje, leg er een strook pasta op. Duw nu met het plastic duw-plankje kuiltjes in het deeg en vul dit met een theelepel ravioli vulling.
Bestrijk nu de stroken deeg die zo meteen de randen van de ravioli vormen in met een beetje eigeel, een kwastje werkt hier erg goed.
Leg nu een tweede strook pastadeeg op het rekje zo dat er geen ravioli vulling zichtbaar is. Nu rol je met de deegroller de randen van de ravioli op elkaar zodat het metaal de randje dichtdruk in de mooie zigzaggende vorm.
- Leg er nog een blad bovenop en rol het dan vast
- Je hebt nu ravioli
Laat de ravioli nu uit het metalen rekje vallen op een bord.
Als je pan groot genoeg is kan je alle ravioli in één keer koken. Je kunt even één raviolo proberen te koken om te zien hoe dat gaat, kan je ook meteen proeven of de kooktijd, ongeveer vier minuten afhankelijk van de dikte van het pastadeeg, goed is. En je kunt meteen even de smaak proeven, ik adviseer meteen twee ravioli te koken, je weet maar nooit of je nog even extra moet proeven voor de zekerheid :-)
Ravioli koken
Kook de ravioli in ruim kokend water in vier minuten gaar. Laat het water goed koken, dus echt ‘rollend’ in de pan, dan voeg je de ravioli toe en sluit je de pan gelijk weer af om zo snel mogelijk de warmte weer terug in de pan te krijgen. Als de ravioli gaat drijven dan zijn ze gaar, afhankelijk van de vulling. Even proeven is altijd een goed idee. Let wel op: erg heet!
Schep de ravioli nu uit de pan met een schuimspaan of til het vergiet uit de pastapan.
Serveren met een beetje olijfolie, wat basilicum of pesto, kaas, afhankelijk van de vulling. Smakelijk!
Ben je al lid van ons Youtube-kanaal? We plaatsen elke week een nieuw videorecept!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!