
8.4 / 10
Capaciteit van 40 liter
Netjes afgewerkt
Eenvoudige bediening
Veel functies
Goede prestaties oven, grill en magnetron
Geen klokje op het display
Koelen alleen stoppen door weer voor te verwarmen
Beschikbaar bij: |
Introductie
De Sharp combimagnetron R-971 INW is het meest luxe uitgevoerde model van Sharp, en ook één van de weinige combimagnetrons met een inhoud van 40 liter. Het is de grote broer van de R-961 INW en de R-931 INW en hoewel hij stevig geprijsd is geniet hij een grote populariteit: hij staat in de top 10 meest populaire combimagnetrons van dit moment.
Tijd dus om deze combimagnetron eens nader te bekijken.
Sharp combimagnetron R-971 INW specificaties
De Sharp combimagnetron R-971 INW is geliefd, niet alleen door de ruime capaciteit van 40 liter, waardoor je er eenvoudig een grote ovenschaal of pizza in kunt schuiven, maar ook doordat hij tot maximaal 250 graden Celsius verwarmt op de ovenstand, iets dat we bij lang niet alle combimagnetrons tegenkomen. Deze hoge stand is prettig voor bijvoorbeeld het bakken van pizza.
Wat afmetingen betreft hebben we het over 36,8 cm hoog, 55 cm breed en 53,7 cm diep, uiteraard is dit iets groter dan bij een model met een inhoud van 25 liter, bijvoorbeeld. De interne afmetingen zijn 27,2 cm hoog, 37,5 cm breed en 39,5 cm diep, wat gelijk is aan de andere twee Sharp combimagnetrons met een inhoud van 40 liter. Het gewicht van 23 kg is redelijk zwaar, maar wederom niet vreemd voor een model met een 40 liter inhoud.
Wat uiterlijk betreft is het duidelijk een luxe uitvoering, met de zilverkleurige metalen accenten op het verder zwarte uiterlijk valt hij op doordat hij niet opvalt. Binnenin vinden we uiteraard RVS maar dat is niet zichtbaar met het deurtje dicht. Dit deurtje draait overigens naar links en dat is niet aan te passen.
Het witte draaiplateau is gemaakt van keramiek (vaatwasserbestendig) en heeft een diameter van 36,2 cm; prettig in grootte en precies de reden dat je een combimagnetron met een 40 liter inhoudt zoekt. Het draaiplateau is helaas niet stil te zetten/uit te schakelen, iets dat we wel bij sommige andere merken zien en wat je ook wel zou verwachten van een luxe model als deze R-971.
Bakplaten zijn op vier niveaus in de combimagnetron te schuiven, en dat is een verschil met de R-961, die maar twee niveaus heeft, en de R-931 die er maar één heeft. Overigens kan je, door een bakplaat in te schuiven, gewoon een vierkante ovenschaal plaatsen die te groot is voor het draaiplateau, waardoor het niet kunnen uitschakelen van het draaiplateau niet langer echt een nadeel is.
Wat prestaties betreft doet deze combimagnetron goed zijn best, en vooral de goede grillresultaten zijn opvallend, want dat is vaak het ondergeschoven kindje bij de combimagnetron. Hij beschikt over ruim vermogen voor zowel de oven als de magnetron en kan daardoor zowel gelijkmatig als snel verwarmen en ontdooien.
De Sharp R-971 werd in maart 2017 door de Consumentenbond getest en werd als ‘Beste’ beoordeeld, met een 7,6 als rapportcijfer.
De prijs
De prijs van de Sharp combimagnetron R-971 INW is vrij hoog, zeker in vergelijking met andere, kleinere modellen van de concurrenten. Het grote verschil is dan dus ook de capaciteit: met een capaciteit van 40 liter krijg je met de R-971 gewoon de ruimte om grote gerechten te bereiden, en dat is de reden voor velen om dit model aan te schaffen, zelfs voor de hogere prijs.
Sharp combimagnetron R-971 INW reviews
Gebruikers van de Sharp combimagnetron R-971 INW zijn uiteraard zeer lovend over de capaciteit van 40 liter die deze combimagnetron heeft. Het is de reden voor velen om voor één van de grote modellen van Sharp te kiezen, en het is dan ook het grootste pluspunt van de R-971. Maar ook de strakke, degelijke afwerking wordt genoemd, evenals de eenvoudige tiptoetsbediening en de vele functies die er op zitten.
Wat opvalt is het ontbreken van een klokje op het display; een functie die we bij de meest basis-uitvoeringen van de goedkoopste combimagnetrons terugvinden, maar bij Sharp moeten ze hebben gedacht: iedereen heeft een klok in de keuken hangen, aan z’n pols en ook nog eens op de telefoon die we allemaal bij ons dragen – die hoeft echt niet ook nog eens op het display van de combimagnetron te worden geïnstalleerd. Helaas, Sharp, maar de meeste mensen willen graag een klokje op het display. Ook al is het model dan wat minder zuinig.
Een andere vreemde eigenschap is dat je even moet weten hoe je bepaalde functies uitzet of wijzigt. Zo gaat de oven standaard koelen als de tijd die je hebt ingesteld af is gelopen. Dus je bakt bijvoorbeeld een pizza 12 minuten, en als die 12 minuten voorbij zijn dan begint hij direct te koelen, denkende dat je nu wel klaar bent met bakken. Waar Sharp niet aan heeft gedacht is dat sommige mensen wellicht meerdere pizza’s achter elkaar willen bakken en dan is het toch niet zo handig als hij meteen begint te koelen. Niet getreurd, zal je denken: gewoon op ‘Stop’ drukken, dan stopt het koelen, toch? Nee, helaas, er gebeurt niets als je op stop drukt tijdens het koelen. De enige manier om het koelen te stoppen is direct de voorverwarmen-functie in te schakelen. Je kunt deze ellende voorkomen door gewoon 60 minuten baktijd in te stellen op het apparaat en dan zelf een timer zetten voor 12 minuten, bijvoorbeeld op die altijd aanwezige telefoon.
Conclusie
De Sharp combimagnetron R-971 INW is een uitstekend presterende combimagnetron. Zowel op de oven-stand, de grill-stand als de magnetron-stand preserrt hij uitstekend. Door zijn grote capaciteit is hij geliefd bij iedereen die graag pizza bakt of gebruik maakt van grote ovenschalen. Zijn uiterlijk is strak en de bediening is eenvoudig. Het ontbreken van een klokje nemen we maar voor lief en de lastig te stoppen koelstand is wellicht iets waar Sharp in de toekomst iets aan kan doen. Tot die tijd vind je vrijwel geen betere combimagnetrons met een inhoud van 40 liter. Zeer zeker een aanrader dus, zo vond ook de Consumentenbond!
Helaas heb ik minder goede ervaringen met de Sharp R971
Combimagnetron! Tot 2 x toe deze magnetron in gebruik gehad! En de tweede (Indentieke) magnetron geeft het zelfde probleem!
De bakplaat waar een bladerdeeg taart op lag vloog op verschillende plaatsen in brand,! Vooral de achterkant! En natuurlijk is het volgens die medewerker van Sharp de schuld van de consument
Ik gebruik ca. 40jr een combimagnetron! En toch zal ik nog niet weten hoe ik deze oven moet gebruiken wel verkeerd hebben gedaan! Dus ging die medewerker mij nog eens haarfijn uitleggen hoe een combimagnetron werkt!
Hij was er van overtuigd dat ik het fout had gedaan!
En dan kan je op je achterste benen gaan staan maar de consument heeft altijd ongelijk!
Wat vervelend dat je deze ervaring hebt met de combimagnetron en zelfs met twee dezelfde modellen. We gebruiken zelf een model uit dezelfde reeks en hebben tot nu toe nog geen problemen gehad met de combimagnetron. In het verleden heb ik wel eens per ongeluk een bakplaat in mijn combimagnetron laten staan en vervolgens de magnetron stand gebruikt, dat ging niet helemaal goed. Maar wanneer je de oven stand gebruikt kan het natuurlijk niet zo zijn dat een bakplaat in brand vliegt wanneer je een taart bakt op de ovenstand. Wat niet lang geleden wel mis ging bij mij was het gebruik van bakpapier. Ik bakte koekjes en gebruikte hetzelfde bakpapier een tweede keer. Ik was gelukkig op tijd omdat ik de brandlucht rook maar was ik even niet in de keuken geweest dan had ik ook brand gehad in de combimagnretron. Ik gebruik mijn bakpapier dus nooit meer een tweede keer. Maar even terug naar jouw ervaring, het is erg vervelend om dit mee te maken en niet gehoord te worden. Het zou de medewerker van Sharp sieren de oorzaak tot op de bodem uit te zoeken in plaats van uitleg geven hoe de combimagnetron werkt. Ik hoop dat je een ander model vindt waar je in alle tevredenheid mee kan bakken en verwarmen.
Bij het gebruik van de vierkante bakplaat waren sommige koekjes onwaar terwijl andere door en door donkerbruin waren.
Als je de vierkante bakplaat gebruikt moetje hem halverwege de tijd even draaien staat ook in de handleiding beschreven
Dat deze combimagnetron na gebruik begint met koelen dat heeft een reden is me verteld dat kont door dat hij inverter gestuurd is en de inverter die word warm bij gebruik ook de oven dat hoort er bij en is een produkt eigen schap en als je bakt met de voerkante bakplaten moet je ze hslvewege de tijd even een kwart slag draaien staat ook en de handleiding vermeld
Ik krijg het met deze combioven niet voor elkaar om diepvries pizza crokant te krijgen wie heeft de gouden tip
Voorverwarmen en afbakken op de hoogste stand, pizza op het hoogste rooster plaatsen. Houd de eerste keer de pizza in de gaten ivm verbranden, maar als je eerst ongeveer 10-12 minuten aanhoudt zit je wel goed.
Heb sinds 2 weken deze magnetron. Ik wilde wat overgebleven pannenkoeken met de magnerton (express cook) opwarmen. Krijg geen kortere tijd als 6 min. en het gewicht aangave niet lager dan 3 kg. Wij hebben een lichte keuken. Hierdoor is het digitale scherm slecht te lezen. Ook door lichtreflectie van het scherm. Is dit een bekende klacht?
Display kan inderdaad slecht afleesbaar zijn, zeker bij reflectie en zonnig weer.
Wat betreft opwarmen met de magnetron-stand: zet de functie op magnetron, zet de pannenkoeken in de magnetron, deur dicht en druk 1x op ‘Start’; hij gaat nu 30 seconden verwarmen. Nog een keer op start drukken = 30 seconden erbij, etc. Zo werkt de magnetron-stand het eenvoudigst.
Ben bijna tevreden over de combi. Slechts 3 opmerkingen 1 de rekjes hadden beter met 4 pootjes. Uitgerust kunnen zijn. Nu gebeurt het vaak dat deze kantel en je handen kunt verbranden. 2 geen tussenstand oven van 40 naar honderd graden, kan dus niet een product tussen de 50 en 80 graden gaten. 3 de onderplaat is wel heel moeilijk schoon te houden. Maar voor de rest echt wel een bijna tevreden gebruiker
Ik kan me hier wel in vinden; ik vind overigens het feit dat hij gaat koelen zodra het ovenprogramma is afgelopen het grootste nadeel, zeker omdat je dit niet kunt stoppen (tenzij je de voorverwarm-functie start). Dus als je een pizza bakt en er daarna nog eentje wilt bakken, dan moet je er heel snel bij zijn anders koelt hij, of je moet gewoon de timer van de oven niet gebruiken, de tijd op 1 uur instellen en zelf een wekkertje zetten. Ik begrijp niet dat een fabrikant van keukenapparatuur niet begrijpt dat de consument ook wel eens twee gerechten achter elkaar wil bakken in de oven…
waarom heb ik een probleem met de magnetron, dat de kant en klare pannenkoeken niet warm worden. Ook een probleem een een rookworst, deze is al na 1 minuut uitgedroogd
heeft u een tip voor mij waar dit aan kan liggen. Alvast bedankt
Hallo Loes,
Dat is een raar probleem: het eten droogt uit maar wordt niet warm?
Ik heb dat nog niet eerder gehoord… Ik dacht eerst aan het gebruik van de ‘verkeerde’ stand, dus dat je misschien voorverwarmen aanzet in plaats van magnetron, maar dan zou je de warmte wel voelen dus dat lijkt me toch niet logisch.
Ik zou contact opnemen met de fabrikant van de magnetron en de vraag daar voorleggen, want ik heb geen idee wat dit probleem kan veroorzaken.
Kan ik in de Sharp R-941 STW een taart of cake bakken in de normale metalen vormen? Het enige wat ik in het boekje lees gaat over koken, ik kom er niet uit.
Ja hoor, dat gaat prima, het is een ruime combi-magnetron en bakken van cakes gaat er prima in.
Ik wil een pavlova bakken met onder en bovenwarmte maar welke knop moet ik gebruiken
Poeh… dat zou ik zo niet weten – dat apparaat heeft zo veel functies. De handleiding zou uitkomst moeten bieden. Heb je die al geprobeerd?
KAN IK EEN BROOD BAKKEN IN DE MAGNETRON?
Hoi Mieke,
In de combi-magnetron kun je zeker brood bakken, maar dan wel op de oven-stand en dus niet op de magnetron-stand.
Ik zou het onder goede controle proberen op een draairooster anders is het brood achter verbrand en voor wit ,ik spreek uit ervaring en die zijn niet zo beast