
8.8 / 10
Eenvoudig
Sauteren
Prestaties
Schermpje
Prijs
Geur 1e gebruik
Snoerlengte
Geen inductie
Beschikbaar bij: |
Afgelopen week ben ik op zoek gegaan naar een slowcooker, en niet zomaar een slowcooker, nee, een slowcooker met timer, want ik wilde een slowcooker die vanzelf op de warmhoudstand gaat zodra de door mij ingestelde kooktijd is verstreken. Handig als je wat later thuis bent dan gepland, want dat kan gebeuren. Een slowcooker met timer dus, en die heb ik gevonden, het is de Crock Pot CR011 Sauté geworden, een 6 liter slowcooker van het merk Crock Pot, voor een prijs van 99 euro. En ik heb ‘em direct gebruikt, hieronder lees je wat ik ervan vind.
Crock Pot slowcooker CR011 – eerste indruk
Wat direct opvalt: een slowcooker is een mooi ding. Eenvoudig ook, en ik weet niet zo goed wat ik daarvan vind. Eigenlijk is een slowcooker een holle kookplaat met een pan en een deksel. Meer niet. Maar wat had je dan verwacht? Goed punt, eigenlijk weet ik niet wat ik had verwacht… Het is zo simpel: een braadpan met een kookplaatje is een slowcooker, echter: bij een slowcooker wordt zowel de bodem als de zijkant van de pan verwarmd, waardoor het garen gelijkmatig gaat. Door de constante temperatuur gaart het eten langzaam maar gelijkmatig, en door het ontwerp van de pan en het deksel blijft het eten mals en vochtig, zonder kans op aanbranden. En de meeste goede uitvindingen zijn simpel, is het niet? Het gaat om het resultaat. En dat is fantastisch: ik ben heel erg blij met mijn slowcooker!
Crock Pot slowcooker CR011 – eigenschappen
Hieronder de eigenschappen van deze slowcooker:
Merk | Crock Pot |
---|---|
Type | Sauté CR011 |
Kleur | Zilver/grijs |
Inhoud | 6 liter |
Voor aantal personen | 8 |
Anti-aanbaklaag | Ja |
Timer | Ja |
Timer lengte | 20 uur |
Temperatuur | 90 C (stand 1 en 2, langzaam en snel) |
Verwarmd via | Bodem en zijkant |
Bediening | Draaiknoppen |
Warmhoudstand | Ja |
Lengte warmhoudstand max. | 7 uur |
Houdt warmhoudstand bij | Nee |
Binnenpan | Aluminium |
Buitenpan | RVS en kunststof |
Deksel | Glas |
Binnenpan uitneembaar | Ja |
Binnenpan geschikt voor vaatw. | Ja |
Binnenpan geschikt voor oven | Ja |
Binnenpan geschikt voor magnet. | Nee |
Binnenpan geschikt voor inductie | Nee |
Gewicht | 4 kg |
Vermogen | 250 Watt |
Breedte | 37 cm |
Hoogte | 22 cm |
Diepte | 39 cm |
Snoerlengte | 64 cm |
Garantie | 2 jaar |
Prijs | € 99,- |
Verpakking
De Crock Pot CR011 wordt geleverd in een net sluitende doos met daarin de buitenpan, binnenpan, deksel, gebruiksaanwijzing (Nederlands) en een boekje met recepten. Eerder had ik al de recepten in de Engelstalige handleiding bekeken en het valt op dat ze niet dezelfde recepten bevatten. Dat is mooi, want dan kan je ze beiden maken :-)
Uiterlijk
Deze slowcooker bestaat uit een RVS buitenpan met kunststof rand en handvatten, Doordat de handvatten van de buitenpan van kunststof zijn worden ze niet heet en kan je de slowcooker altijd verplaatsen, ook als de binnenpan heet is. De buitenpan is erg licht van gewicht en opvallend is de snoerlengte: met slechts een halve meter is die vrij kort. Nu is dat voor mij geen probleem want ik heb meer dan genoeg stopcontacten in mijn keuken, maar wel iets om rekening mee te houden als je de slowcooker ergens wilt gebruiken waar de stopcontacten wat verder weg zijn.
De buitenkant ziet er netjes uit met het RVS, wellicht wat goedkoop door het kunststof maar het dient een doel, zullen we maar zeggen.
De binnenpan van deze slowcooker ‘steekt uit’ en dat geeft een leuke look. De binnenpan is donker grijs/zwart, en heeft ook handvatten, deze worden wel heet.
Op de voorkant van de slowcooker staat het merk ‘Crock Pot’ geschreven.
Deksel
Het deksel is gemaakt van glas, in z’n geheel. Er zit dus geen ander materiaal op het deksel, het deksel wordt dus wel degelijk warm maar heeft als voordeel dat het zwaar is en dus goed afsluit. Ook kan je door het glas spieken in de pan en het deksel zal niet vervormen. Uiteraard is glas kwetsbaar dus laten vallen is geen goed idee. Het deksel past zowel ‘gewoon’ als ‘op z’n kop’ op de binnenpan en dat scheelt ruimte bij het opbergen.
Bediening
De bediening zit aan de voorkant van de slowcooker op een uitstekend deel, er zitten twee metalen draaiknoppen en daar tussenin bevindt zich een digitaal schermpje waarop de tijd af te lezen is. Het schermpje is zeer helder en duidelijk afleesbaar. De draaiknoppen voelen stevig aan en het draaien gaat gemakkelijk maar niet te snel of losjes. Het voelt prettig en natuurlijk aan. Met de linkerknop stel je de stand in (‘uit’, ‘low’, ‘high’ of ‘warmhouden’) en met de rechterknop stel je vervolgens de tijd in.
Binnenpan
De binnenpan van deze slowcooker heeft een capaciteit van 6 liter (tot de nok gevuld) en is gemaakt van gegoten aluminium met een anti-aanbaklaag. De onderkant is van geribbeld aluminium zonder coating, wat geleiding bevordert. De consequentie van het materiaal (aluminium) is dat het zeer snel warm wordt, goed de warmte geleid, relatief licht is, in de oven kan en zelfs in de koelkast en vriezer. Zonder probleem kan de pan ook tegen een stootje. Maar aluminium heeft ook een nadeel: het kan niet in de magnetron of op inductie.
Wel kan de binnenpan op een gasfornuis of elektrische/keramische kookplaat worden gebruikt om aan te braden en te fruiten. Je kunt de binnenpan zelfs gewoon als pan gebruiken, als je wilt.
Buitenpan
Licht van gewicht, voelt wat goedkoop aan. De buitenpan wordt tijdens gebruik warm en stinkt ‘naar nieuw’ zoals dat heet. Heb ik vaker last van bij nieuwe apparaten, dat ze stinken bij het eerste gebruik, en volgens de handleiding van deze slowcooker verdwijnt dit vanzelf.
Het snoer aan de buitenpan is bevestigd aan de achterkant en is met 50 centimeter aan de korte kant wat mij betreft.
Gebruiksaanwijzing
De handleiding is heel erg duidelijk. Er staat in wat wel kan en wat niet, hoe het werkt en tips voor een beter resultaat. In de handleiding staat onder andere dat je de slowcooker minimaal tot de helft moet vullen en maximaal drie kwart. Ik heb even gemeten om te zien wat dat dan is, tot 3/4 vullen, en op de foto hiernaast zie je wat de maximale vulhoeveelheid van deze slowcooker is: tot waar de binnenpan breder wordt, en 3/4 van zes liter is 4,5 liter, en dat is dan meteen de maximale vulling.
Slowcooker met timer – Hoe werkt het?
In een slowcooker kook je je voedsel gaar over een periode van uren, als je de recepten voor slowcookers bekijkt dan kom je meestal een kooktijd tussen 4 en 8 uur tegen. Bij een slowcooker met timer kan je de kooktijd instellen op aantal uren, en de slowcooker zal dan zijn doel-temperatuur (90 graden Celcius) bereiken binnen die ingestelde tijd. Afhankelijk van de snelheids-instelling (1 of 2) bereikt de slowcooker zijn temperatuur na 3/4 van de totale kooktijd (stand 1, ‘laag’) of na 2/4 van de kooktijd (stand 2, ‘hoog’). Het is dus niet zo dat je de temperatuur instelt op je slowcooker, je stelt alleen de tijd in en de snelheid waarmee de slowcooker de maximale temperatuur gaat bereiken.
Met de linkerknop stel je de stand in (1, 2 of warmhoudstand), en met de rechterknop stel je vervolgens de tijd in, die je op het schermpje kunt aflezen en welke je kunt zien aftellen.
Voorbeeld: als je de slowcooker met timer instelt op stand 1 met kooktijd 8 uur, dan zal de slowcooker het voedsel langzaam opwarmen en na 6 uur de maximale temperatuur bereiken en dan nog 2 uur die maximale temperatuur aanhouden.
Stel je de slowcooker in op stand 2 met een kooktijd van 8 uur, dan zal de slowcooker na 4 uur het eten in de slowcooker op de maximale temperatuur hebben gebracht en dit nog 4 uur aanhouden.
Na de ingestelde kooktijd schakelt de slowcooker met timer over naar de warmhoudstand, zodat het eten niet te ver afkoelt en je het kunt gaan opeten als jij dat wilt.
Crock Pot CR011 Sauté in gebruik
Slowcooken is eigenlijk vrijwel hetzelfde als het maken van een stoofschotel, saus of soep in een braadpan, maar dan zonder dat je er telkens in hoeft te roeren en zonder dat het kan aanbranden en, hier zit een belangrijk verschil: door de relatief lage temperatuur die wordt gebruikt voor het garen van het voedsel blijft de structuur van het eten grotendeels intact.
Toen ik de slowcooker had uitgepakt en even had afgewassen (het deksel en de binnenpan, buitenpan even afgenomen met een vochtige doek) heb ik een ui gesneden en heb ik de binnenpan op het gasfornuis gezet. Gas laag aan, beetje olie in de pan en daarin mijn gesnipperde ui gefruit. Knoflookje erbij, stukjes vlees, tomatenblokjes, afgespoelde bonen en mais, zout, peper en wat komijnzaad en korianderzaad.
Toen alles even gefruit was heb ik de binnenpan in de buitenpan van de slowcooker gezet, deksel erop, stekker in het stopcontact, knop naar stand 1 gedraaid en de tijd op 6 uur gezet. En toen ben ik…in de tuin sneeuwballen gaan maken met mijn dochter. Daarna hebben we een tekening gemaakt en met de Duplo hele mooie kastelen gebouwd. Uiteraard nog boekjes gelezen en een koekje gegeten tussendoor. En fruit. En water gedronken.
Toen het tijd werd om te eten was de slowcooker klaar en mijn Mexicaanse bonenschotel delicioso.
Ik vond het wel een beetje spannend, want eerste keer met de slowcooker, wordt het wel gaar, kookt het niet droog?
Maar nee, alles ging prima. En opvallend: de bonen waren nog mooi rond, anders dan als ik dit gerecht in een braadpan maak en vaak roer, was alles nog ‘heel’, en dat gaf een andere structuur. Ook de kruiden lekken wat meer ‘ontwikkeld’ in het gerecht.
De volgende dag vroeg naar de winkel want we hadden mijn zwager uitgenodigd om langs te komen met zijn vriendin, dus we konden niet falen. We hebben het volgende recept gebruikt voor een Carribbean Beef Stew:
Ingrediënten
- 750 gram runder stoofvlees (soepvlees is prima en goedkoop)
- 1,5 eetlepel bloem
- 3 theelepels currypoeder
- 1 theelepel piment
- 2 grote (of 4 kleine) zoete aardappels
- 1 rode paprika
- 1 blik (400 ml) kokosmelk
- 2 eetlepels gepelde en geraspe gember
- Sap van 1 limoen
- Partjes limoen (garnering)
- 4 stengels bosui (garnering)
- Rijst (genoeg voor iedereen die mee eet)
- Zout en peper
Bereiding
- Doe de bloem, currypoeder, piment, 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper in een kom en doe daarin het in blokjes gesneden vlees zodat het een mooi laagje krijgt, beetje omgooien in de kom.
- Zet de binnenpan van de slowcooker op het gasfornuis/je kookplaat en doe er wat olie in. Zet het gas aan en braad het vlees even aan (houd overgebleven bloem apart in de kom!)
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes, snijd ook de paprika in blokjes en meng het met het bloem-mengsel dat je nog over hebt van het vlees. Gooi het even door elkaar en doe het ook in de pan.
- Zet de pan nu in je slowcooker en meng de kokosmelk met de geraspte gember, schenk het daarna in de pan.
- Doe het deksel op de pan, zet de slowcooker aan op de lage stand en stel de tijd in op 7 uur.
- Kook op tijd je rijst, pers de limoen en snijd partjes van de limoen, snijd de bosui in grove stukken.
- Als de slowcooker klaar is roer je de stoofpot even door terwijl je het limoensap er bij giet.
- Maak nu de borden op: schep de stoofschotel met rijst op de borden, leg er een schijfje limoen bij en garneer met de bosui.
Bron: Food Network
Conclusie
Koken in een slowcooker is echt anders dan wat je gewend bent. Het is vooral makkelijker maar tegelijkertijd een nieuwe uitdaging. Het gemak zit ‘em in het feit dat je, nadat je de slowcooker met timer hebt aangezet, er niet meer naar om hoeft te kijken. Daarbij komt nog dat wereldwijd de slowcooker een begrip is, er wordt heel erg veel gekookt in slowcookers en er zijn dus letterlijk tienduizenden recepten te vinden waarbij wordt vermeld hoe lang je het gerecht moet garen op de lage of de hoge stand (voor een 5,7-6 liter slowcooker als deze zoek je naar recepten voor een 6-quart slowcooker). En dat geeft een mate van zekerheid die je niet hebt bij een ‘normaal’ recept waarbij wordt vermeld ‘op middelhoog vuur’ of ’50 minuten in de oven op 180 graden’ waarbij je vaak merkt dat jouw oven net anders werkt dan de oven die kennelijk voor het recept is gebruikt. Bij een slowcooker recept weet je de tijd en de stand. En dan komt het goed.
Ik ben dan ook direct groot fan van mijn slowcooker en heb al enkele recepten ingepland voor komende week, boodschappenlijst gemaakt want er moet ‘sticky chicken’ en ‘easy spicey ribs’ gemaakt worden, daar ontkom je niet aan ;-)
Gezien het feit dat je voor de prijs van deze slowcooker een slowcooker en een braadpan krijgt, denk ik dat het een goede prijs is voor een uitstekend werkend apparaat dat je leven (nouja…) zal veranderen. Het koken is nu anders, want je kunt het maken in de avond (alles in de pan in de koelkast), ’s ochtends zet je de pan in de slowcooker, je zet hem aan op 9 uur, gaat naar je werk (of de speeltuin, je schoonouders of op bezoek bij Tante Nash – want die bakt altijd lekkere dingen) en als je dan ’s avonds thuiskomt dan staat je eten voor je klaar, gaar, warm, gezond en lekker. En kom je te laat? Geen probleem, de timer zorgt ervoor dat er niets misgaat en de slowcooker vanzelf uit gaat.
Wat mij betreft een aanrader dus, deze slowcooker met timer. Te koop bij Coolblue, Bol.com en fonQ.
Een review van de Crock Pot CR26X Sauté vind je hier, een vergelijking tussen de Crock Pot CR026X Sauté en de Crock Pot CR011 Sauté vind je hier.
De handleiding voor de Crock Pot CR011 slowcooker vind je hier.
Je hebt me (bijna) overtuigd om ook een crockpot aan te schaffen. Één vraag: de binnenpan heeft een antiaanbaklaag. Ik ben met dat soort pannen huiverig om ze in de vaatwasser te doen ivm slijtage van de antiaanbaklaag. Doe jij de binnenpan in de vaatwasser of doe je het toch met de hand?
Ik was de binnenpan met de hand af, inderdaad: de vaatwasser maakt een anti-aanbaklaag ruw, en dan werkt ‘ie niet meer goed. Vaatwasmiddel is vrij agressief, en dat is voor de anti-aanbaklaag niet goed. Volgens de handleiding kan reinigen in de vaatwasser wel, maar het wordt sterk afgeraden. En daar sluit ik me dan ook helemaal bij aan.
Overigens was ik pannen met anti-aanbaklaag nooit in de vaatwasser af maar altijd met de hand, de enige pannen die ik in de vaatwasser doe zijn RVS pannen zonder anti-aanbaklaag, de kookpannen, zeg maar.
Wij maken vandaag ‘Sticky Chicken’ en donderdag ‘Pulled pork’ in de slowcooker, dus dan weet je wel hoe verslavend het is, die slowcooker ;-)
Ik heb ook zo een pan maar het boekje niet meer. Kunt u mij vertellen welke knop ik moet gebruiken
“welke knop ik moet gebruiken”…om wat te doen?
Aanzetten/een stand instellen: linkerknop
Tijd instellen: rechterknop