
8.5 / 10
Lage prijs
Werking/Eenvoud
Zuinig
Reinigen
Opbergen
Optillen
Capaciteit
Beschikbaar bij: |
Gestoomde groenten bevatten meer vitaminen dan gekookte groenten. Dit komt doordat veel vitaminen (waaronder vitamine C) in water oplosbaar zijn en ze dus in het kookwater verdwijnen als je ze kookt, en bij stomen lossen veel minder vitaminen op in het water omdat er niet in water wordt gekookt maar wordt gestoomd. Logisch, maar we koken nog steeds massaal en stomen een stuk minder. Waarom? Omdat we het gewend zijn, denk ik. Maar voor ons kleine meisje, die deze maand met haar eerste hapje begon, wilden we groenten gaan stomen (dit wordt ook aangeaden door deskundigen), daarna blenderen en dan met een lepeltje in haar mondje schuiven (waarna ze het er zelf weer vrolijk uitduwt met haar tong, uiteraard). Stomen dus, maar hoe en wat?
Stomen is gezonder – en goedkoper
Stomen is dus gezonder dan koken, en nog goedkoper ook omdat je een klein laagje water aan de kook brengt in plaats van een grote hoeveelheid, en dus kost het minder energie (gas of electra). Je kunt een stoomkoker kopen maar wij wilden toch eerst nog even testen hoe het ons zou bevallen, dat stomen, en kozen voor een stoommandje, de Weis Stoombloem om precies te zijn: goedkoop en goed bruikbaar want je stoomt ermee gewoon in de pannen die je al hebt. Niet nóg een apparaat op het aanrecht dus, want daar hebben we er al genoeg van.
Weis stoombloem
De Stoombloem van Weis is een RVS mandje met inklapbare wanden, in de vorm van een bloem. In het midden wordt een staafje gemonteerd met daaraan een ringetje, waar je het mandje aan kunt ophangen. Ik dacht eerst dat het ook gebruikt kan worden om het mandje aan op te tillen na het stomen, maar dat bleek niet zo’n goed idee: stoom kan vele malen heter worden dan water, en het stoommandje en het ringetje worden ook zo heet. Niet met de hand ‘even snel’ uit de pan tillen dus, maar even met een vrok eruit vissen, dat werkt prima en is een stuk minder pijnlijk… Het ringetje is ook bedoeld om het mandje aan op te hangen, bijvoorbeeld aan het rekje voor keukengerei, en dat ruimt weer lekker op.
Eigenschappen
Merk | Weis |
Kleur | Grijs |
Met deksel | Nee |
Materiaal | RVS |
Vaatwasserbestendig | Ja |
Ovenbestendig | Ja |
Product breedte | 18 cm |
Product hoogte | 7 cm |
Product lengte | 28 cm |
Ergonomisch ontworpen | Ja |
Aantal consumenteneenheden (CE) | 1 |
Aanvullende functies | Gesloten: 18 cm, Open: 28 cm |
Breekbaar | Ja |
Diameter | 270 mm |
Inklapbaar | Ja |
MPN (Manufacturer Part Number) | 18828 |
Met handgreep / handgrepen | Nee |
Verpakkingsinhoud | Weis Stoombloem |
Dankzij deze stoombloem van Weis blijven de smaak en vitamine in de groenten tijdens de bereiding. De stoombloem past zich aan de grootte van de pan aan. Dankzij de pootjes onder de bloem blijft de groente boven het water. Deze stoombloem is gemaakt van roestvrijstaal. Hij is stevig en maakt...
Stoommandje in gebruik
Hoe het werkt: Snijd de groenten die je wilt stomen in stukken, voor babies wordt wortel aangeraden als eerste hapje dus wij hebben wortels gestoomd. Doe ongeveer 1,5 centimeter water in een pannetje en zet daar het stoommandje in, als er water in het mandje komt dan zit er te veel water in het pannetje, haal er dan wat uit. Het is de bedoeling dat het mandje boven het laagje water staat, de pootjes van de Weis Stoombloem zijn 2 centimeter lang dus met 1,5 centimeter water zit je goed.
Zet dan het vuur/electra onder het pannetje aan, wacht tot het water kookt (dat gaat heel snel want het is zo weinig water) en zet het dan op laag vuur met het deksel op de pan, en laat de groente gaar stomen in dezelfde tijd dat je het normaal zou koken.
Het resultaat? Stevige groente die wel helemaal gaar is en veel meer vitaminen bevat dan wanneer je het zou hebben gekookt.
Oordeel
Wat ons betreft is het stomen van groenten voor één of twee personen prima te doen in dit stoommandje, je kunt de wanden netjes uitklappen en zo behoorlijk wat groenten stomen, maar als je grotere hoeveelheden tegelijk wilt stomen, bijvoorbeeld groenten en aardappelen tegelijk, kies dan een grotere of stapelbare stoommand of zelfs een stoomkoker. Voor de baby-hapjes is de Weis stoombloem prima, we maken voor een hele week in één keer genoeg groenten met één keer stomen en vriezen dat dan in per portie.
Het mandje is prima af te wassen (ook in de vaatwasser) en af te drogen (even met de vouwrichting mee wrijven werkt het beste) en mooi klein op te bergen. De grootste variant past uitstekend in ons kleinste pannetje (zie foto) en is vrij breed uitklapbaar voor een grotere hoeveelheid groenten. Voor ~€10,- een prima stukje keukengerei voor gezonde gestoomde groenten. Bekijk de Weis Stoombloem hier of een overzicht van stoommandjes hier.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!