8.8 / 10
Uiterlijk
Schoonmaken
Temperatuur
Lampjes
Prijs
Niet omkeerbaar
Geen klaar-toon
Beschikbaar bij: |
In mijn recente zoektocht naar een goed wafelijzer kwam ik er achter dat je drie soorten wafels kunt maken: hartjeswafels, kniepertjes en Brusselse wafels. Omdat mijn vrouw vindt dat wafels er uit zien als hartjes omdat haar oma ze altijd zo maakte hebben we toen een hartjeswafelijzer gekocht. De wafels zijn heerlijk, en ik was verkocht. Maar toch… wat is dan het grote verschil met de Brusselse wafels? Ik heb daarom het Tristar 2141 wafelijzer gekocht, omdat dit wafelijzer aan al mijn eisen voor een wafelijzer voldoet, en ik nu lekkere Brusselse wafels kan bakken! Hieronder lees je wat ik van het Tristar WF 21 41 wafelijzer vind.
Specificaties Tristar WF 2141 wafelijzer
Eerst maar eens het hoe en waarom; waarom kocht ik het Tristat WF 2141 wafelijzer en niet een andere? Omdat dit wafelijzer veel wafelijzer voor weinig is. Dat zit zo: Een goed wafelijzer heeft een regelbare themostaat, zodat je zelf kunt bepalen hoe lang je de wafels laat bakken. Kort bakken op hoge temperatuur of langer bakken op lagere temperatuur. Het hang van je beslag en je smaak af wat de beste temperatuur is, dus je wilt dit zelf kunnen bepalen. Toch zijn er wafelijzers voor Brusselse wafels die geen regelbare thermostaat hebben. Deze vielen voor mij direct af. Dan is er natuurlijk nog de prijs: goede prestaties voor een lage prijs heeft bij mij altijd de voorkeur. Het Tristat WF 2141 wafelijzer is een goed wafelijzer met instelbare thermostaat dat voor een lage prijs te koop is. Vandaar dus dit wafelijzer. Hieronder de specificaties:
Afbeelding | Kenmerken | Prijzen |
---|---|---|
+ Aantal wafels: 2 Brusselse + Vermogen: 1000W + Anti-aanbaklaag + Regelbare thermostaat + Signaal: lampjes + Metalen behuizing + Gewicht: 2,0 kg. + Garantie: 2 jaar + Snoer opbergsysteem | Tussen €22-30 bij: Bol.com Blokker Coolblue |
Brusselse wafels bakken: het beslag
Dit wafelijzer besteld, geleverd met de post, dus ik aan de slag. Met het beslag! :-)
Ik heb een beslag gekozen van een Vlaamse kok die ik erg waardeer: Jeroen Meus. Onderstaand recept is afkomstig van de website van zijn programma Dagelijkse Kost. (Je vindt daar ook een video van hoe Jeroen Meus het beslag maakt).
Ingrediënten Brusselse wafels
- 3 eieren
- 375 gram melk
- 375 gram lauw water
- 450 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram gesmolten boter
- snuifje zout
Jeroen Meus gebruikt in zijn recept bloem en 20 gram verse gist, in het recept staat echter zowel gist als ‘zelfrijzende bloem’, ik heb het gemaakt zonder verse gist maar met zelfrijzend bakmeel, en het resultaat is prima, dus vandaar dat ik de gist weglaat.
Bereiding:
- Scheid het eiwit van het eigeel.
- Sla het eigeel los, voeg de melk en het water toe, en roer goed door.
- Zeef dan het zelfrijzend bakmeel erdoor en roer goed door zodat het een egaal mengsel wordt.
- Voeg dan de gesmolten boter toe (in de magnetron smelt boter heel geleidelijk en snel, ik vind dit handiger dan in een pannetje) en roer weer goed door.
- Zet ondertussen het eiwit in de keukenmachine of mixer en laat deze het eiwit stijf kloppen. Ik doe dit in mijn keukenmachine op de hoogste stand met de ballongarde, dan is het zo gepiept.
- Schep nu het eiwit door het beslag, zodat het mooi luchtig wordt.
- Voeg een snuf zout toe tijdens het mengen.
- Laat het beslag nu 20 minuten staan.
Je kunt ervoor kiezen minder boter toe te voegen en wat suiker bij het beslag te doen, dan krijg je minder vettige maar zoetere wafels. Ik vond de wafels net te vet, en uiteraard zijn ze niet gezoet. Het is een kwestie van smak hoe je ze wilt bakken, ik zou willen aanraden eerst een keertje het ‘originele’ beslag te maken en daarna pas te variëren.
Het beslag lijkt te klonten maar dat is dus het geklopte eiwit dat je ziet op de foto’s:
Brusselse wafels bakken: wafelijzer eerste gebruik
Als het beslag staat te rusten maak je het wafelijzer even schoon van binnen met een vochtige doek, niet te nat! Als het wafelijzer is afgeveegd zet je hem aan op de hoogste stand. Bij het eerste gebruik zal het wafelijzer stinken. Ik vind het geen prettige geur maar volgens de gebruikshandleiding is dit normaal en geen reden tot zorgen. Ik heb de afzuigkap even aangezet want ik vond het wel erg stinken. Maargoed, hoort erbij dus.
Als het wafelijzer goed heet is zet je hem weer uit, als hij dan is afgekoeld wrijf je hem weer schoon, zo heb je de fabricage-resten die mogelijk aanwezig waren, weggenomen en is je wafelijzer klaar voor gebruik.
Opwarmen
Zet het wafelijzer aan, vijf minuten voordat je wafels wilt gaan bakken. Zo kan hij goed op temperatuur komen. Zet het wafelijzer op de hoogste stand en laat hem opwarmen. Je zult zien dat het rode lampje op het tristar WF 2141 wafelijzer gaat branden als hij aan staat, het groene lampje gaat branden zodra het wafelijzer op temperatuur is.
Wafels bakken in het Tristar WF 2141 wafelijzer
Als het wafelijzer is opgewarmd (duurt ongeveer 3-5 minuten) kan je beginnen met bakken. Ik heb een kommetje met een klein laagje arachide-olie gepakt (je kunt ook bijvoorbeeld koolzaadolie of zonnebloemolie gebruiken, zolang het maar smaakloze olie is) en heb het de Tristat WF 2141 ingevet met een bakkwast, voor de zekerheid. Je kunt dit ook met een stukje keukenpapier doen maar let dan op je vingenrs, want je kunt je echt branden, wees dus geconcentreerd!
Na het invetten schep je en volle pollepel beslag in beide helften van het wafelijzer en doe je het wafelijzer dicht, zodat het in het slot valt. Nu zet je een timer voor 5 minuten en doe je het wafelijzer pas open na die vijf minuten, niet eerder, want dan bestaat de kans dat je wafels mislukken. Na 5 minuten dus openen en dan bepalen: zijn de wafels bruin genoeg?
Bij mij zijn de Brusselse wafels in het Tristat WF 2141 wafelijzer pas goed na 7 minuten bakken op de hoogste stand. dit bleef constant zo, dus heb ik 7 minuten aangehouden.
De wafels zijn dan goudbruin, krokant maar nog zacht en sappig van binnen, precies zoals je ze wilt hebben. In het recept van Jeroen Meus wordt nog room gemaakt, ik heb dit niet gedaan maar de wafels ‘kaal’ en met fruit gegeten: heerlijk! Een pot vlaaifruit is een aanrader, maar slagroom met fruit of poedersuiker is ook heel erg lekker…
Conclusie: Tristar WF 2141 wafelijzer voor brusselse wafels
Het Tristat WF 2141 wafelijzer is een goedkope keus maar absoluut een aanrader. De baktijd lijkt wat lang, zeker als je, zoals ik, de hartjeswafels gewend bent, want een baktijd van 7 minuten is aanzienlijk langer dan de 2:30 minuten die nodig zijn om hartjeswafels te bakken in het Cloer 1621 wafelijzer, maar dat zijn dunne hartjeswafels, dit zijn dikke Brusselse wafels. Dikke wafels moeten langer bakken dan dunne wafels, logisch. Maar houd hier rekning mee als je wafels gaat bakken. Waar je ook rekening mee moet houden is dat een wafelijzer heet wordt, ook aan de buitenkant. Het Tristat WF 2141 wafelijzer is gemaakt met een RVS buitenkant, dat erg mooi is, en eenvoudig te reinigen bovendien.
Signaalton en lampjes
Op enkele sites vond ik informatie dat de Tristat WF 2141 een signaaltoon geeft bij ‘wafels klaar’ maar dit is niet zo, ik heb in ieder geval geen signaaltoon kunnen ontdekken. De twee lampjes geven aan of het wafelijzer aan staat (rood) en of hij op temperatuur is (groen), er is geen lampje voor ‘wafels klaar’. Ik vind dit niet erg, want hoe kan het wafelijzer ‘weten’ wanneer ik de wafels goed vind?
Eigenschappen
Het snoer rol je eenvoudig op rondom het wafelijzer, handig. De thermostaat is instelbaar met een schuif aan de voorkant, dit is handig en je hebt verder geen last van deze schuif; zet hem op de juiste stand en klaar. De koude-grepen zijn praktisch en blijven ook echt koud, handig want je moet de Tristar WF 2141 dichtklappen en hij moet ook weer worden geopend.
Dit wafelijzer is compact (klein) en handig op te bergn, zowel horizontal als verticaal. Maar het allerbelangrijkste:
Met het Tristat WF 2141 wafelijzer maak je echt heerlijke wafels! Voor zijn lage prijs levert hij hele goede prestaties, een goede keus voor (kinder-)festjes, prachtige desserts of gewoon voor het maken van wafels als ontbijt of lunch (want je kunt ze zo gezond maken als je zelf wilt). Een aanrader dus!
De handleiding voor het Tristar WF 2141 wafelijzer vind je hier.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!