
8.5 / 10
Degelijk
Uiterlijk
Gebruik
Techniek
Ophangbaar
Prijs
Beschikbaar bij: |
Een vleestang is een prima stukje keukengereedschap om heel veel te gebruiken. Als je gewend bent een vork te pakken om vlees, vis en groente in de pan, de grill of in de ovenschaal te draaien, dan zal je je na gebruik van een vleestang (of ‘Gourmettang’ zoals dat dan heet) afvragen waarom je dat ding niet eerder hebt aangeschaft. Zeker als je je hand of pols wel eens brandt aan bijvoorbeeld de oven doordat je onhandig met die vork bezig bent. Maar de ene tang is de andere niet, dus ben ik op zoek gegaan naar een knappe vleestang met handige sluiting en ophang-oog. Het is een Rösle Gourmetzange geworden. Hieronder lees je wat ik van deze vleestang vind.
Vleestang kopen – het proces
Je herkent het vast wel: bij het ene gereedschap denk je: wat is het toch een onding – als ik het opnieuw kon doen dan had ik een andere gekocht, terwijl je bij het andere denkt: handig ding is het toch. Dat eerste gevoel vind ik een naar gevoel, alsof ik mezelf heb bedrogen, immers: ik heb het zelf gekocht. Ik wil bij alle apparaten, keukengereedschap en eigenlijk met alles dat ik gebruik dat fijne gevoel hebben van dit werkt goed – dit is een goede keus geweest. Ik weet dat ik hierin een beetje doorschiet zo nu en dan, en dus besteed ik (relatief) veel tijd aan bijvoorbeeld het zoeken naar een vleestang die voldoet aan alle eisen die ik ervoor kan bedenken. Een ander koopt gewoon een exemplaar dat er mooi uitziet of van een merk is dat bekend is, in de hoop dat goed te hebben gegokt. Ik houd niet van gokken en probeer de kans op een miskoop (want laten we wel wezen: dat is het toch als je iets koopt en het voldoet niet aan je verwachtingen?) zo klein mogelijk te maken door zo veel mogelijk te weten te komen over het product en de kwaliteit en eigenschappen van de verschillende merken en modellen, materialen en afmetingen.
Vleestang van Rösle
Voor mij is het de vleestang van Rösle geworden, de middelste maat 30 cm). Deze vleestang voldoet aan al mijn eisen:
- RVS of ander metaal (geen kunststof)
- Stevige greep
- Stevig scharnier
- Ring of oogje om de vleestang aan op te hangen
- Geen schaar-tang – ik wil het scharnier onder de pols hebben en niet tussen de hand en de pan/grill
- Sluitbaar met ‘slot’ – neemt minder ruimte in en pakt prettiger
- Tang moet niet te lang zijn – ik ga er niet mee in het vuur
Rösle noemt haar vleestangen gewoon Gourmetzange (Duitse Degelijkheid, dus ook een Duitse naam moeten ze bij Rösle gedacht hebben). En degelijk is íe. Met 203 gram ligt de vleestang solide in de hand. Het matte RVS aan de buitenkant is bedoeld als gripversteviger, terwijl het glanzende binnenwerk en grijpgedeelte glad zijn waardoor het geheel er niet alleen mooi uitziet maar ook goed schoon te maken is.
Als je het belangrijk vindt dat je keukengereedschap er mooi uitziet en je houdt van de RVS-look, dan is deze vleestang een hele goede keuze. Voor mij zijn de looks een bijzaak, maar ik kan het zeker waarderen als een gebruiksvoorwerp mooi is.
Er zitten geen kartels aan het grijpgedeelte waardoor je eten niet ‘stuk’ gaat, en ook de manier waarop de tang te hanteren is zorgt ervoor dat je je eten niet ‘plet’ maar heel secuur kunt omdraaien/verplaatsen (ik heb de tang even getest op het armpje van onze baby, en die vond dat geen enkel probleem dus dan is het voor biefstuk ook goed, dacht ik zo :-)).
Het ophangoogje is niet aan de tang vastgemaakt maar een gaatje in het metaal van de tang (uit één stuk). Het oogje is groot genoeg om niet te hoeven priegelen om de tang op te hangen en stevig genoeg om niet stuk te gaan. Niets meer aan doen, dacht ik zo, want ik hang graag mijn keukengereedschap op omdat het veel ruimte scheelt in de lades.
Sluiting
Wat echt uitzonderlijk mooi werkt is de sluiting van vleestang van Röste: als je de
tang met het grijp-gedeelte naar onder houdt en inknijpt dan opent de tang, houd je de tang met het grijp-gedeelte naar boven dan sluit de tang als je hem dichtknijpt. Er zit blijkbaar een mechaniek in de sluiting die met behulp van de zwaartekracht het slot activeert of de-activeert. Ronduit verbluffend vind ik het, zeker omdat ik het nog niet eerder ben tegengekomen en het gewoon heel erg goed werkt. De sluiting is bovendien stevig waardoor de ‘grijpers’ van de tang netjes op elkaar aansluiten, zonder te wiebelen.
Nadelen
Zijn er ook nog nadelen? Nou, kleintje dan. Of twee eigenlijk. De eerste: er zit een sticker op de tang die er lastig afgaat. Ik heb even moeten friemelen met m’n nagel om de sticker eraf te krijgen en daarna met een schuursponsje het lijmlaagje verwijderd. Ik wil geen sticker op mijn keukengereedschap dus hoewel het misschien de bedoeling is van Rösle dat ik de sticker laat zitten: dat doe ik dus niet.
Het tweede nadeel is de prijs: deze vleestang is niet goedkoop. Het is waarschijnlijk wel de laatste vleestang die ik ooit koop, want ik verwacht niet dat hij ooit stuk zal gaan.
Conclusie
De Gourmetzange van Rösle is gewoon een heel degelijke tang die prettig werkt en zeker mooi is om te zien. Ik denk dat voor het meeste gebruik de uitvoering van 30 cm prima is maar hij is er ook in een 23 cm en een 40 cm uitvoering. Dit keukengereedschap is zo’n voorbeeld van een product waarvan ik blij ben dat ik het heb, waarvan ik tevreden ben over de kwaliteit en waar ik prettig mee werk. Een aanrader wat mij betreft, als je het voor de prijs niet hoeft te laten.
Bekijk hier de prijs van de Gourmetzange 30 cm.
-=Update 10-08-2016=-
Wij hebben deze vleestang nu enkele weken in gebruik en hij bevalt prima: de grip is goed en stevig, de tang hangt prima aan het oogje, de tang is goed schoon te maken… Er is echt één pribleem: de tang springt vanzelf open.
Het sluitsysteem werkt als volgt: als je de tang met de knijpers naar beneden vasthoudt (zoals op de foto hierboven) en dan even knijpt dan springt hij open. Als je hem op z n kop houdt (met de klemmen de lucht in) en de tang dan dicht knijpt, dan sluit de tang. Het sluitsysteem werkt dus op zwaartekracht. Een geweldig idee. Het probleem is echter dat de tang, als je hem neerlegt, vanzelf open kan springen. Dat is in ieder geval zo voor mijn exemplaar.
In het begin dacht ik dat het aan mij lag: had ik hem wel goed gesloten? Lag hij verkeerd? Maar het blijkt een fout in het ontwerp te zijn (vermoed ik) want het is reproduceerbaar. Hieronder zie je dit probleem in een filmpje.
Je ziet aan de beweging van de camera dat ik even schrok toen hij open sprong en dat is ook iets dat een gevolg is van dit probleem: je schrikt als hij open springt. Ook gaf het één keer een echt probleem voor ons toen we de tang op tafel hadden liggen tijdens het eten, hij spring open en sloeg een mes op de grond. Dat had natuurlijk slecht af kunnen lopen, zeker met een baby in de buurt.
Als de tang hangt aan het oogje springt hij zelden open, maar als je hem neerlegt gebeurt het eigenlijk 8 van de 10 keer. Ik vind het nog steeds een fijne tang maar het sluitsysteem dient echt nog wel eens nader bekeken te worden door Rösle, als je het mij vraagt.
-=Update 17-8-2016=-
DingDong! Rösle in de e-mail: Het ‘gedrag’ van mijn vleestang is niet zoals het hoort. De techneuten bij Rösle willen mijn tang heel graag onderzoeken want er is duidelijk iets niet in de haak met mijn tang. Ze sturen mij een nieuw exemplaar toe. Later meer, dus.
-=Update 31-8-2016=-
De postbode aan de deur met de nieuwe Rösle vleestang. En een e-mail van Rösle, dat ze mijn vleestang in onderzoek nemen zodra hij in Duitsland is gearriveerd.
De nieuwe vleestang gaat niet vanzelf open, het is, vermoedelijk dus een productiefoutje.
Mocht jouw vleestang ook vanzelf open schieten: terug sturen naar de leverancier (eerst even contact met ze opnemen dat je vleestang een defect heeft), en een nieuwe vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Ik ben in ieder geval weer helemaal tevreden met m’n (nieuwe) vleestang want hij werkt zoals het hoort en springt niet meer vanzelf open.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!