
8.5 / 10
Uiterlijk
Pedalen
Losse deksels
Eenvoudig
3 bakken
Prijs
Geen openhouder
Beschikbaar bij: |
Een aantal weken geleden ging ik op zoek naar een vuilnisbak voor gescheiden afval. Uit mijn zoektocht kwam de Steeldesign Trio Maxi, een vuilnisbak met drie bakken van 20 liter per bak, naar voren en ik heb deze vuilnisbak dan ook gekocht. Inmiddels dus enkele weken in gebruik en niet zonder resultaat: mijn zwarte Kliko is niet meer overvol, de GFT-bak wordt beter gebruikt en het scheiden van afval gaat een stuk gemakkelijker. Maar er zijn ook nadelen aan het scheiden van afval, helaas, maar met een goede vuilnisbak is het toch een stuk gemakkelijker. Lees hieronder mijn review van de Steeldesign Trio Maxi vuilnisbak voor gescheiden afval.
Vuilnisbak 3 vakken
In theorie is het scheiden van afval eenvoudig: alles dat biologisch afbreekbaar is (groente, fruit en tuinafval) gaat in de groene bak. Alles dat gemaakt is van plastic (verpakkingsmateriaal, folie) gaat in de plastic-bak. Glas gaat in de glasbak. Papier en karton gaan in de papierbak en de rest gaat in de rest-afval bak. Maar in de gemeente waarin ik woon mag ook metaal (blikjes bijvoorbeeld) en drankverpakkingen (melkpakken, etc.) bij het plastic worden gedaan. Dat scheelt want bij melkpakken vraag ik me altijd af: is dat nou papier of is dat plastic laagje er omheen niet echt voor de plastic bak? Maar dat is duidelijk dus in mijn geval. De scherpe lezer vraagt zich nu af: ehm, maar jouw vuilnisbak heeft maar drie vakken, en je scheidt vijf soorten afval. Klopt: papier gaat op een stapel en dan één keer per dag mee naar de papierbak in de schuur, glas gaat in een zak en tegelijk met het plastic naar de ‘milieustraat’ bij het winkelcentrum. (Met een ‘milieustraat’ worden die bakken in het midden van de parkeerplaatsen bedoeld, soms aan de zijkant van het parkeerterrein – het klinkt allemaal wat romantischer dan het in werkelijkheid is).
En dat is gelijk het nadeel van afval scheiden: je hebt meerdere vuilnisbakken nodig, eigenlijk vijf bakken in je vuilnisbak, al is het voor glas wel een ander verhaal: als je een bak van 30 liter hebt en daar één glazen fles en één pindakaaspotje in doet dan kan er niks meer bij, dus glas in een vuilnisbak is gewoon niet zo handig: het neemt veel plek in en je kunt niet proppen. Voor papier geldt dat het droog is en dus prima op een stapeltje bewaard kan worden, maar als ik de ruimte had dan had ik voor papier een aparte vuilnisbak in de keuken gezet, gewoon omdat het opgeruimder is in een bak dan op een stapel.
Maargoed; de Steeldesign Trio Maxi heeft drie vakken, en dat werkt goed als je groen, plastic en restafval scheidt in die bakken en glas en papier apart houdt. Laten we de bakken eens nader bekijken:
De Bakken
De Steeldesign Trio Maxi is in feite een rechthoekige cilinder (boven- en onderkant open) van metaal. In deze cilinder hangen drie bakken die worden afgesloten met een deksel dat scharniert aan de cilinder en dat wordt bediend middels pedalen aan de voorkant. De pedalen zitten vast aan de onderkant van de cilinder in een kunststof rand. De pedalen steken iets uit waardoor
je ze gemakkelijk kunt indrukken met de voet. De bakken aan de bovenkant hangen in de cilinder op een kunststof rand maar worden in de cilinder niet van elkaar gescheiden, ze hangen los in de buitenbak, als het ware. Je kunt elke bak uit de cilinder tillen door het hengsel dat aan elke bak zit, op te tillen en naar je toe te trekken, je moet dan wel het deksel van die bak openhouden met de voet of met de hand (er is geen vergrendeling voor de deksels om ze open te houden).
Zakken
De bakken hebben een inhoud van 20 liter per bak, maar een zak van 20 liter is echt te klein voor deze bakken: die haalt de bodem niet (logisch, want die zakken hebben ook capaciteit in de breedte). Ik gebruik pedaalemmerzakken van 30 liter en die passen goed in de bakken, en de handvatten zijn handig te bevestigen aan de randen van de bakken zelf.
Legen
Het legen van de bakken gaat makkelijk en snel. Ik haal de bak eruit en daarna de zak. Ik gebruik zakken met handvatten die ik knoop, het plastic kan ik zo makkelijk aan de buggy hangen en kan ik met mijn dochter op pad naar de milieustraat. De rest-afvalbak leeg ik op dezelfde manier, alleen gaat de zak met afval in de kliko. Het GFT afval neem ik in de bak mee naar de groene bak. Ik haal de zak eruit met mijn ene hand en met mijn andere hand pak ik de onderkant van de zak vast. Zo kiep ik de zak ondersteboven in de GFT bak en heb ik alleen nog de plastic zak vast. Die gooi ik weg in de rest-kliko. Waarom niet bij het plastic afval? De zak is vies en gaat na een paar dagen stinken, ik vind het zelf niet prettig om met een nare lucht over straat te gaan. Zakken speciaal voor de GFT-bak zouden een uitkomst zijn, maar ik heb begrepen dat die vrij prijzig zijn. Zonder zal de GFT-bak van de vuilnisbak vullen is ook een optie, maar dan moet je wel minimaal twee keer per week die bak reinigen, en dat is dan ook weer niet zo goed voor het milieu (water, zeep).
Schoonmaken
Omdat de bakken smal maar diep zijn moet je er helemaal met je arm in om ze goed schoon te maken. De bak voor het groen afval maak ik na elke keer legen schoon, de overige bakken alleen wanneer echt nodig. De bakken maak ik schoon door ze in te sprayen met mijn favoriete allesreiniger, daarna schoon te boenen met een vochtig (van water) doekje en daarna droog te wrijven met een theedoek. Niet mijn meest favoriete klusje maar binnen drie minuten goed te doen. De reden dat ik de bak voor het groen-afval vaker dan de andere bakken schoon maak is omdat er toch altijd wat vocht achter blijft in de bak door voedselresten bijvoorbeeld.
Conclusie
Wat vind ik nu van de Steeldesign trio maxi vuilnisbak?
Ik vind het een enorme verbetering. Onze restafval kliko puilt niet meer uit en het wegbrengen van het plastic is reden voor een extra wandeling, en dat is gezond. De Steeldesign trio maxi vuilnisbak staat mooi in mijn keuken, ik heb er zelfs al meerdere complimenten over gekregen. Het afval scheiden gaat niet altijd perfect en ik had er graag nog een compartiment in gehad maar dan had de Steeldesign trio maxi vuilnisbak waarschijnlijk niet goed gepast in onze keuken. Ik ben dus enthousiast en ben ontzettend blij dat ik op deze manier afval kan scheiden en me niet meer hoef te ergeren aan de restafval-bak die open staat, een paar dagen voor hij geleegd wordt. Ik ben me er ook meer bewust van geworden dat ik belachelijk veel plastic verbruik, en dat niet-scheiden eigenlijk een schande is. De plastic-bak zit het eerste vol, en dat had ik niet verwacht.
De drie pedalen en drie deksels zijn leuk, ook voor kinderen een manier om zich wat bewuster te worden van afval en ons verbruik.
Wat ik zou willen verbeteren aan de Steeldesign Trio Maxi is het toevoegen van een schuifje om de deksels open te houden, zou het uitnemen van de binnenbakken iets makkelijker maken, al is het eigenlijk geen probleem om je voet op het pedaal te houden. Ik vraag me af of het feit dat deze vuilnisbak geen dichte bodem heeft iets is om me aan te storen… nee, ik kan me niets bedenken.
De Steeldesign Trio Maxi werkt goed, oogt leuk en bevordert het scheiden van afval. Een aanrader als hij past in je keuken! Te koop bij Bol.com>>
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!