Rijst koken in een pannetje is zo gedaan. Je kookt je water, doet de rijst erbij en roert af en toe tot de rijst klaar is. Het nadeel van rijst in een pannetje koken vind ik dat je er bij moet blijven en zo nu en dan moet roeren. Het is geen lastige taak maar het komt wel eens voor dat ik even de keuken uit moet; wat langer duurt dan verwacht en dat de rijst vervolgens te lang kookt. Of dat ik denk dat de rijst na 10 minuten klaar is zoals op het pak staat maar dat er vervolgens nog minstens 4 minuten bij moet om een mooie stevige, gare korrel te krijgen. Rijst koken in een multicooker is ook zo gedaan. Je doet je rijst in de multicooker, de juiste hoeveelheid water erbij, deksel erop en je zet het rijst programma aan. Geen gedoe met roeren en het apparaat piept wanneer het klaar is. Heel eerlijk kan ik geen nadelen vinden aan het koken van rijst in de multicooker maar wel een groot voordeel; de rijst is altijd zoals ik hem wil hebben. Je begrijpt dat ik dus geen rijst meer kook in een pan, alleen nog maar in de multicooker.
Zilvervliesrijst koken in de multicooker
Zilvervliesrijst staat bij ons het vaakst op tafel. Wij eten zilvervliesrijst in de nasi, in een Mexicaanse schotel of bij de een curry. Bekijk in het filmpje hieronder hoe ik zilvervliesrijst kook in de multicooker:
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 gram zilvervliesrijst
- 300 ml water
Pandanrijst koken in de multicooker
Hou je van Thais eten dan is pandanrijst onmisbaar. Deze Thaise rijst eten wij bij een pittige Thaise curry maar gebruiken wij ook wel eens voor een zoet gerecht zoals pandanrijst met mango. Bekijk hieronder hoe ik pandanrijst maak in de multicooker:
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 gram pandanrijst
- 300 ml water
Basmatirijst koken in de multicooker
In de Indiase keuken wordt basmatirijst volop gebruikt. Het is een stevige geurige rijst die veel smaak geeft aan je gerecht. Wanneer ik een rijsttafel kook zorg ik er altijd voor dat ik verschillende soorten rijst op tafel heb staan. Basmatirijst is daar een van. Omdat basmatirijst veel smaak heeft van zichzelf is het een mooie basis rijst voor bij een ander gerecht. Bekijk hieronder hoe ik basmatirijst maak in de multicooker.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 gram basmatirijst
- 300 ml water






Goed om te weten dat ik mijn rijst ook in mijn multicooker kan koken. Ik doe dit namelijk nog altijd op de normale manier, op het gas in een pan met water. Ik vind het overigens vaak lastig om te bepalen wanneer mijn rijst goed gaar is en niet te klef wordt. Hopelijk mislukt mijn rijst nooit meer met deze tip!
Voor ons huishouden is 200 gram rijst veel te weinig. Als ik het dubbele neem hoeveel water moet er dan bij? Ik ben een cpe groentje, 3 dagen terug pas gekregen, maar mijn rijst vandaag leek meer op rijstepap 😝
Hoi Marije,
In principe is de verhouding in de CPE 1 eenheid rijst op 1.5 eenheid water. Ik maak 200 gram rijst met 300 ml water. Je zou de hoeveelheid dus op die manier verder kunnen verhogen. Vervolgens pas je de tijd aan op de soort rijst die je gebruikt. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je rijst veranderd in een rijstepap. Waar het precies mis gaat durf ik niet te zeggen maar je kunt uiteraard altijd proberen minder water toe te voegen en het op die manier testen.