Risotto maken met liefde
Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. Risotto maken is net als het maken van pizza of pasta een kunst op zich: rijst wordt langzaam gekookt in bouillon waarna kruiden, boter en kaas worden toegevoegd tijdens het garen. De benaming Risotto komt van het woord riso, wat rijst betekent, en otto, wat een toevoeging is die italianen gebruiken voor iets dat lieflijk of prettig is. Risotto zou je dus kunnen vertalen als rijst met liefde. Een van de meest gebruikte rijst voor risotto is de Italiaanse Arborio-rijst, deze rijst kan tot vier maal het eigen gewicht aan water opnemen zonder van vorm te veranderen. Er zijn daarnaast nog vele soorten rijst die geschikt zijn voor risotto. Lees er meer over op Wikipedia.
Risotto maken
Hieronder vind je een recept voor risotto. We noemen de rijst gewoon rijst, totdat het gekookt is met de ingredienten heet het geen risotto. Ik heb geitenkaas gebruikt voor deze risotto, maar je kunt ook peccorino, parmezaanse kaas of een kruidenkaas gebruiken, net wat je lekker vindt.
Ingrediënten
Voor 2 tot 3 personen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 prei (in ringen)
- ± 150 gram champignons (in plakjes)
- 300 gram risotto-rijst
- 1 liter groentebouillon (zelf maken!)
- Verse geitenkaas (hoeveelheid naar smaak)
Bereiding
- Doe de boillon in een pan en verwarm totdat het net niet kookt
- Doe, terwijl de bouillon opwarmt, de olijfolie in een koekenpan en voeg daarbij de champignons en de prei, bak ze even
- Als de groenten zacht zijn schep je de tijm er doorheen
- Strooi vervolgens de rijst in de pan en roer de groenten en de tijm er doorheen. Je bakt de rijst dus even rauw mee
- Pak een soeplepel en schep een lepel van de warme bouillon over de rijst en de groenten
- Roer het mengsel goed totdat de risotto alle bouillon heeft opgenomen
- Herhaal het toevoegen van bouillon totdat alle bouillon op is en is opgenomen door de rijst
- Het is belangrijk goed te blijven roeren nadat je een schep bouillon hebt toegevoegd zodat de risotto niet aan de plan blijft plakken en verbrandt
Als alle bouillon is opgenomen en de risotto goed gaar is gekookt kan het worden opgediend. Maak het gerecht af met wat verse (geiten)kaas.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!