Een aantal maanden geleden ontmoette ik mijn nieuwe collega Loraine. Na wat werkgerelateerde futiliteiten vroeg ik Loraine of ze graag roti eet, omdat ze uit Suriname komt (culinair vooroordeel mag best, vind ik) en omdat ik hoopte dat ze een vraag kon beantwoorden die ik al een tijdje heb: welke massala gebruiken Surinamers voor het maken van roti kip? Want als ik zelf roti kip maak dan smaakt het toch anders dan als ik het bij de roti shop haal. En omdat ik al veel heb geprobeerd aan mijn recept voor roti te veranderen, lijkt het erop alsof de juiste massala de enige nog overgebleven oplossing is. Loraine leek mijn vraag niet te kunnen waarderen: vond ik haar dik, dat ik ervan uitging dat ze graag roti eet? Eh…nee…eh… stamelde ik, waarna ze me verraste met een lach die alleen vrouwen als Loraine kunnen laten horen en ze zei:”Natuurlijk eet ik graag roti, wat dacht je dan?”
Roti kip recept
Opgelucht kon ik nu mijn vraag stellen: als je roti maakt, welke massala gebruik je dan? Loraine wist precies wat ik bedoelde, en zou een foto maken van de massala die zij gebruikt, zodat ik die massala kon gaan zoeken in de winkel. Tot mijn grote vreugde ontving ik de volgende dag een foto en daarbij de tekst: “Ik heb een zakje voor je gekocht.” Ik kreeg de massala van Loraine met daarbij het recept voor de manier waarop zij roti kip maakt, en zelfs toestemming het recept hier te delen, wat kan je nog meer wensen? – Het recept. Ok, daar gaan we:
Ingrediënten (4 personen)
- 4 sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 4 aardappelen
- 2 bouillonblokjes (kip)
- 1 peper (Madame Jeanette)
- Water
- 3 eetlepels massala
- 4 Kippenbouten
- 4 roti vellen (soort pannekoeken, te koop bij de toko)
- 4 eieren (optioneel)
- 400 gram kousenband (of sperziebonen) (optioneel)
- Olie om in te bakken
Bereiding
- Kip goed wassen en drogen
- Ui en knoflook snipperen
- Olie verhitten in diepe pan
- Massala licht bakken (‘aanzetten’)
- Kip erbij tot ze dichtgeschroeid en gebruind zijn
- Ui en knoflook erbij en even mee fruiten
- Alles goed mengen
- Aardappel geschild en in stukjes erbij (kwarten)
- Kippenbouillon verkruimelen en madame jeanette peper erbij
- Pan verder vullen met water tot alles net onder staat (maak je dit gerecht in de slowcooker? Gebruik dan 200 ml water)
- Laten sudderen tot aardappels gaar zijn en het vocht is ingedikt
- Ondertussen de eieren koken (6 minuten), daarna pellen en in z’n geheel bakken in een koekenpan met wat geklaarde boter (Ghee) of olie. Doe de eieren daarna bij de roti in de pan zodat ze de smaak van de massala opnemen
- Eventueel kousenband roerbakken in wat olie met gesnipperde ui in wat olie
- Haal het pepertje uit de pan zodra je vindt dat de smaak pittig genoeg is – hoe langer het pepertje erin blijft hoe pittiger het wordt.
Serveren
Vul de (diepe) borden met het gehele mengsel en leg hierbij één ei per bord, één kippenbout (en eventueel boontjes) en vouw de rotivellen twee keer en leg op de borden.
Je eet de roti bij voorkeur met de handen, of in ieder geval de roi-pannekoek, welke je gebruikt om groente, kip en aardappelen van het bord te pakken en op te eten.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!