Roti betekent in India, Pakistan, indonesië en vele andere landen brood, het is de globale benaming van plat, ongerezen brood. Wij kennen roti als een Surinaams gerecht met een plat brood dat je eet met een saus van kerrie, vlees of kip, Daarbij eet men kousenband (boontjes) en aardappelen. Dit gerecht, brood met een saus, vlees en groenten is overal ter wereld te vinden. De ‘echte’ roti bestaat dus niet, net zoals er geen ‘echte’ muziek bestaat. Zoals met zoveel gerechten is het juist leuk het zo te maken dat je het zelf het lekkerst vindt, en hieronder vind je mijn versie ter inspiratie.
Roti recept
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 6+ rotivellen – deze kan je zelf maken maar het is veel werk, ik koop ze meestal gewoon bij de toko (grote eters lusten best twee borden, dus houd hier rekening mee met de roti vellen)
- 6+ kippendijen, kipfilets of kippenbouten
- 4 middel/kleine zoete aardappelen (ik gebruik zoete aardappel omdat ik dit lekkerder vind dan ‘gewone’ aardappel)
- 500 gram sperziebonen of kousenband, een langerekte sperzieboon
- 6 hardgekookte eieren
- 3 uien
- 4 teentjes knoflook
- Hindoestaanse massala (kerrie)
- 1 liter bouillon (zelf maken is het lekkerst) van drie blokjes, mag best zout zijn
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 Madame Jeanette peper of een theelepel sambal van deze peper
- zout & peper
Bereiding
- Zet een grote braadpan op het vuur, voeg olie toe
- Snijd de ui en fruit deze met twee eetlepels massala aan
- Pel en pers de knoflook en voeg deze toe aan het ui-massala-mengsel en fruit even mee
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokken
- Haal het mengsel nu uit de pan en doe het in een bakje
- Doe wat olie in de pan en bak hierind de kip aan alle kanten tot een mooi bruin korstje
- Voeg twee eetlepels massala toe
- Doe ondertussen de tomatenpuree bij de kip en bak even mee
- Voeg nu het ui-knoflook-massala-mengsel toe en roer door
- Voeg de aardappel toe en de bouillon, het hoeft niet onder water te staan, gewoon een badje zodat er altijd vocht in de pan zit
- Voeg de Madame Jeannette peper toe in z’ngeheel (als je sambal hebt voeg dan een theelepeltje toe, pas op! Niet te veel!)
- Laat alles nu ongeveer anderhalf uur pruttelen, de saus moet vloeibaar blijven maar het is geen soep
- Roer elke 15-20 minuten even door en proef dan even: is het pittig genoeg dan haal je het pepertje eruit.
- Voeg eventueel zout en peper toe
- Kook de eieren hard
- Kook de boontjes gaar
- Pel de eieren en bak deze in boter in een koekenpan, er komen nu ‘vlekken’ op de eieren, dit is de bedoeling.
Opdienen
Vouw her rotivel op door het twee keer te vouwen, je houdt een groot taartpunt over. Leg dit op het bord, doe er een stuk kip, een aantal aardappelen en saus op. Leg hierop een schep boontjes en een ei.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!