Wat is rucola?
Rucola komt oorspronkelijk voor op het noordelijk halfroond en Zuid-Amerika, maar wed rond 1980 in Noord-Europa populair, terwijl ze het in de middeleeuwen al aten rond de middellandse zee (waarom weten ze het daar in die mediterrane landen toch altijd beter op het gebied van eten?) Je komt rucola ook wel tegen als raketsla, dit komt door de vorm van de bladeren, daar zou je een raket in kunnen zien.
Rucola in Nederland erg populair, vooral in de supermarkt liggen de schappen er vaak vol mee, en dat komt niet alleen door het hoge gehalte aan vitamine C of de gezonde verhouding koolhydraten (3,7 gr. per 100 gram) of eiwit (2,6 gr. per 100 gram), maar vooral door de pittige, nootachtige smaak.
Deze smaak die zelfs peperachtig is bij sommige soorten is erg lekker als smaakversterker in salades (wat typisch Toscaans is), en daar is een reden voor: rucola zou potentieverhogend werken, wat ook zou kunnen bijdragen aan de toenemende populariteit van rucola.
Rucola salade
Meng rucola door je salade voor een pittige bite, lekker met een honing-mosterd dressing. Een salade van alleen rucola is wellicht iets te veel van het goede: de sterke smaak kan je tegen gaan staan en doordat rucola een hoog nitraatgehalte bevat is het eten van grote hoeveelheden niet aan te raden.
Rucola stamppot
Een rucola stamppot maak je door de groente in je stamppot te vervangen door rucola. Vervang bijvoorbeeld boerenkool door rucola, of andijvie. Rucola kan gestoofd worden dus je kunt het ook eerst stomen of kort koken voordat je het door je stamppot doet. Lekker met een gehaktbal of rookworst!
Rucolapesto
Rucola wordt vaak gebruikt om een basilicum-pesto meer volume te geven, maar het geeft ook een krachtige smaak aan de pesto. Lees hier een recept voor pesto met rucola.
Ook is rucola erg lekker op een broodje, wat dacht je van:
Ciabatta met roomkaas, daar op een plakje (of twee…) katenspek en een handje rucola?
Maar ook op een pizza is rucola erg lekker: bak je piza en doe er daarna een handje rucola op vlak voordat je de pizza gaat eten, geeft meteen een andere smaak en structuur.
Rucola is dus gezond, veelzijdig en lekker. En het mooie is: het groeit heel goed in Nederland, in je tuin of op je balkon, omdat het vroeg in het voorjaar tot vrij laat in de herfst gezaaid kan worden. In de winter kan in een kas of onder platglas gezaaid worden. De rijafstand bedraagt 10 tot 15 cm en de zaadhoeveelheid 3 tot 4 gram per m2. In de zomer kunnen de plantjes na 2 tot 3 weken al geoogst worden en dit kan meerdere keren. In het voor- en najaar kan het tot 5 weken duren voordat je kunt oogsten. Zaai je rucola wel in een afgeschermd gebied, in een grote pot of bak, want het groeit snel en kan zich uitbreiden.
Rucola: weer eens wat anders dan viooltjes in je tuin, en het is heerlijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!